Вільна економічна зона: Чи стане Донбас чорною дірою бюджету?

В Офісі президента впевнені, що створення на Донбасі спеціальних економічних умов суттєво вплине на темпи реінтеграції окупованих територій. DW розпитала в експертів, що означатиме на практиці вільна економічна зона та чи допоможе ця ініціатива реінтегрувати Донбас.

Вільна економічна зона (ВЕЗ) у класичному сенсі була запроваджена китайцями наприкінці 1970-х років, аби створити максимально сприятливі умови для зовнішніх інвестицій, пояснює DW провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Андрій Мартинов.

Сьогодні в світі функціонує багато різноманітних форм ВЕЗ. Найвідомішими прикладами є міста Гонконг, Шанхай, Шеньчжень та Дубай, в якому знаходяться понад десяток ВЕЗ. Найчастіше статус вільних економічних зон мають порти, аеропорти та національні кордони.

За словами директора Інституту соціально-економічної трансформації Іллі Несходовського, завдяки ВЕЗ піднялися “азійські тигри” – Сінгапур, Гонконг, Південна Корея і Тайвань, а в Європі можна виділити Словаччину, якій ВЕЗ дозволили вийти на лідируюче місце за обсягами виробництва авто на тисячу населення.

Умови для вільної економічної зони прописуються в кожному випадку окремо, зазначив DW кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

“У ВЕЗ може діяти особливий митний, податковий режим, може обертатися іноземна валюта та не діяти національні закони, відбуватися арбітражі за міжнародними правилами, тощо. В одній і тій же країні може існувати кілька вільних економічних зон з різним режимом”, – пояснює він.
Також ВЕЗ обмежена виключно територіальним принципом, додає Несходовський.
“Тобто, якщо територія п’ять на п’ять кілометрів оголошується такою зоною, то лише на ній підприємство матиме переваги”, – зазначає він.

Україна має багаторічну практику використання ВЕЗ. Ще в 1992 році був прийнятий закон “Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон”, завдяки якому в Україні було створено півтора десятка вільних економічних зон, зокрема і на Донбасі, зазначає Хмелевський. Однак зловживання призвели до скасування у 2005 році системи фіскальних пільг, і з того часу ВЕЗ фактично існують лише юридично, зазначають в Національному інституті стратегічних досліджень.
Корумпована держава не могла адмініструвати ВЕЗ, вважає колишній перший заступник міністра економіки Павло Кухта, додаючи, що зараз спроможність адмініструвати ще менша, так як держава слабша.

Опитані DW експерти сходяться в думці, що на даному етапі розвитку України запровадження ВЕЗ буде виключно в інтересах українських олігархів.

Україна нині за рівнем економічної свободи посідає одне з останніх місць в Європі, зазначає Кухта.
“Якщо припинять стріляти і вирішать будувати економічні зв’язки з окупованою територією – це одна історія. Якщо мова йде про відновлення контролю Україною, то потрібна програма на мільярди доларів”, – зазначив Кухта.

Коментарі експертів :

Колишній перший заступник міністра економіки Павло Кухта:

Ключові проблеми носять інституційно-регуляторний характер – відсутність правосуддя, захисту правовласності, корупція. Ці речі з запровадженням ВЕЗ не виправляються. Тому це й не створить чогось привабливого для інвесторів порівняно з рештою території.

Виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук:

Навіть якщо чітко виписати засади ВЕЗ, то за відсутності нормальної роботи судової системи все зводиться до вміння домовитися. Для інвестора базовою вимогою є захист прав власності й справедлива судова система. Тому не варто очікувати заходу інвесторів та створення нових робочих місць.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський:

Це була діра через яку завозились контрабандні товари. Завдяки звільненню від мита та ПДВ товари заходили і потім продавалися на внутрішніх ринках. Тоді не було достатньо прописані умови і могли ввозити тушку куриці, розфасовувати її, вважаючи це виробництвом.

“Місто” запитало у читачів: “Кому вигідне створення вільної економічної зони на Донбасі?”

Роман, музикант:

-Це вигідно нам, але лише в тому разі, якщо Донбас повернеться під контроль України. а поки там тривають військові дії, створення ВЕЗ недоречне.

Валерій, токар:

Лише олігархам, які готові й далі фінансувати війну. Я був на Донбасі і бачив корупцію і ті умови, в яких живуть люди.

Віктор, пенсіонер:

-Думаю, що можновладцям і олігархам. Власне, в нашій країні все, що роблять, йде на користь лише їм, а не простим людям.

Ніна Іванівна, пенсіонерка:

-Створення ВЕЗ на Донбасі вигідне всій Україні, але чи спрацює ця ідея – побачимо. Поки що віри немає нікому, але сподіваюся на краще.

Юля, студентка:

-Олігархам вигідно – там якраз такі умови, коли можна створювати бізнес і не сплачувати податки. Відповідно, наживатися ще більше на ситуації.

Автор Максим ЗОТОВ

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook