Гройсман розкритикував пропоновані урядом зміни до бюджету

Сьогодні, в умовах необхідності протидії коронавірусу і водночас нагальної потреби пошуку шляху виходу з економічної кризи, держава має підтримати місцеві бюджети, а не централізувати ресурси. Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (2016-2019 роки) в ефірі одного з телеканалів. За його словами, пропоновані урядом зміни до бюджету без чіткого плану дій і з урізанням видатків місцевих бюджетів виглядають як спроба «лікувати чуму аспірином».

– Треба сьогодні підтримати місцеві бюджети, а не забирати у них гроші. Що я бачу – це питання централізації державних ресурсів, якої не потрібно допустити, – сказав Володимир Гройсман. – Мені цей бюджет виглядає, як лікування чуми аспірином. Тобто вони хочуть сконцентрувати близько 200 мільярдів гривень в центральному  бюджеті і в ручному режимі цим управляти. Ви уявляєте собі, що в жодній громаді країни не будуть знати: а який план у країни, куди країна іде… Зараз вони заберуть ці гроші з місцевих бюджетів, а потім зверху будуть просто давати подачки, ще невідомо на яких умовах. І це створює надзвичайно серйозні ризики для фінансової ситуації в країні загалом. Ми завжди від цього відходили: децентралізація і тільки системність. Є формули розподілу коштів, і чиновники до них взагалі не торкались. Зараз такі ризики є.

За словами Володимира Гройсмана, у пропонованих нинішнім урядом змінах до бюджету простежується урізання чи не усіх видатків, в тому числі на освіту, заробітні плати, а також на підтримку місцевих бюджетів.

– А вони (місцеві бюджети – Ред.) сьогодні і зараз зміцнюють матеріальну-технічну базу, організовують усі процеси по боротьбі з коронавірусом, карантинними заходами, лікуванням і так далі. Як можна в цей період урізати їхні бюджети? Їм навпаки потрібно допомагати, – заявив Володимир Гройсман.

Як він зазначає, державні золотовалютні резерви України наразі складають 25 мільярдів гривень – і це ті кошти, які можна використовувати для насичення економіки і вирішення соціальних потреб.

Екс-прем’єр переконаний, що на сьогодні державі слід втримати ситуацію і не допустити дефолту, який однозначно стане причиною глибокої і тривалої кризи.

– Для цього нам обов’язково потрібно ухвалити певні внутрішні рішення, і також поглибити нашу співпрацю з МВФ. Я вважаю, що дефолт – це не наш сценарій, тому що від дефолту постраждають звичайні громадяни, – зазначив Володимир Гройсман. – Ми маємо виконати ряд серйозних завдань, які лежать в середині країни. Я ознайомився з планами уряду щодо змін до бюджету. Я не знайшов там жодної логіки, яка б була б зрозуміла. Є наче пропозиції змін до бюджету, але немає плану боротьби з коронавірусом, і в тому числі немає боротьби за зростання економіки. А це надзвичайно важливе завдання.

Володимир Гройсман наголошує, що сьогоднішній уряд має виконати найперше такі завдання: акумулювати ресурси по боротьбі з коронавірусом, забезпечити стабільність національної валюти і мінімізувати наслідки економічної кризи.

– Я наголошував нещодавно, шо ця криза, яка торкнулася усього світу, вона не була першопричиною для України. Україна слабкою увійшла у 2020 рік. За листопад-грудень минулого року не було зроблено те, що потрібно було зробити. І Україна уже увійшла з дефіцитом бюджету, – пояснив Володимир Гройсман. – Сьогодні бюджет потрібно переглянути під чіткий план – боротьба з коронавірусом, підтримка економіки і національної валюти і соціальний аспект.

Нагадаємо, 23 березня Сергій Моргунов, мер Вінниці і голова Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України, звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та депутатів Верховної Ради від Вінниці Максима Пашковського та Анатолія Драбовського з проханням відстояти інтереси органів місцевого самоврядування в умовах пандемії коронавірусної хвороби та не підписувати Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)” (законопроєкт №3220).

В Асоціації міст України міст порахували, що підписання цього закону може призвести до колапсу всієї країни через вилучення з бюджетів територіальних громад 13% їх загальних доходів. Зокрема, втрати Вінниці можуть скласти 242 мільйони гривень.

«Міста, селища, села, ОТГ, що сьогодні виділяють сотні мільйонів гривень на боротьбу з пандемією (підвищені зарплати медикам, закупівля ліків, масок, тестів, обладнання) – завтра через Закон №3220 не матимуть ресурсів на це. Окрім того, виникнуть проблеми з виплатою заробітної платні медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ», – зазначено зокрема у зверненні.

Нагадаємо, вінницьким лікарям додатково виплатять по п’ять тисяч гривень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook