День гідності і свободи – пам’ятати і не втратити відвойований кров’ю шанс

21 листопада, коли у 2013-му українці вийшли на Майдан, в Україні встановлено як День свободи і гідності. Спонтанний мирний протест переріс у Революцію Гідності, зрештою розділивши історію України на до і після. На майдані у Києві загинули і наші земляки. Вінничанин Максим Шимко загинув від кулі снайпера 20 лютого. Леонід Полянський зі Жмеринки, помер 20 лютого внаслідок кульового поранення в груди. Валерію Брезденюку, зі Жмеринки, снайпер влучив у спину 18 лютого. Олександр Капінос народився на Тернопільщині, але жив у Вінниці, загинув від смертельного поранення, яке отримав 18 лютого. Романа Оліха 6 лютого з важкими травмами шпиталізували до столичної лікарні, він помер 15 лютого. Юрія Нечипорука, родом із Хмільника, знайшли мертвим 18 лютого з численними ножовими пораненнями. 
Гучних вироків і результатів слідства по розстрілу протестантів на Майдані досі немає. Розслідування передано з Генпрокуратури до Державного бюро розслідування, там створено окремий підрозділ. 
У Вінниці 21 листопада о 10.00 на Майдані Небесної Сотні відбудеться покладання квітів. У навчальних закладах міста пройдуть уроки, на яких учням розкажуть про події на Майдані. У краєзнавчому музеї відкриється тематична виставка “Героям слава”, яка триватиме протягом року і доповнюватиметься новими матеріалами.
О 17 годині зберуться на Майдані і вінницькі активісти та безпосередні учасники Революції Гідності – віддати шану загиблим побратимам. 
“Запрошуємо 21 листопада, в День Гідності та Свободи, прийти на площу Небесної сотні та згадати всіх, хто змагався за Україну та боровся за життя кожного з нас. Приходьте, щоб згадати події 2013-2014”, – звернувся до вінничан Артем Михайлов, сотник Вінницької сотні

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook