Пожежі у Гайсині версії слідства


Пожежу на речовому складі військової частити А1619 слідство кваліфікувало як недбале ставлення до військової служби. Саме за ч.3 ст.425 Кримінального кодексу України військова прокуратура розпочала кримінальне провадження. Державне бюро розслідувань, яке веде досудове розслідування, перевіряє три версії пожежі: підпал складу невстановленою особою, яка може бути причетна до розкрадання майна військової частини; самозаймання; коротке замикання електромережі.

– Подія сталася ввечері 13 листопада на території військової частини 59-ї окремої мотопіхотної бригади, що дислокується в м.Гайсин Вінницької області. В металевому ангарі речового складу площею 200 кв.м виникла пожежа. Вогонь знищив майно, яке зберігалось у будівлі: близько 1100 кевларових шоломів, 800 бронежилетів, 1500 спальних мішків, 100 польових наметів, понад 1000 одиниць польової форми, 1400 костюмів захисту від води та інше. Попередня сума збитків – 10,5 мільйона гривень, – повідомили у прес-службі Військової прокуратури Центрального регіону України.

Полум’я від пожежі було  видно за кілька кілометрів. Гайсинчанка Людмила Дряпак, яка живе навпроти військової частини, розповідає, що у своїй квартирі ледь не вчаділа.

– Полум’я і дим, дим, дим, дим… – пригадує жінка. – Дихати не було чим, уявляєте, як оце обмундирування, бронежилети горіли… Бронежилети, ви уявляєте…

Гасили вогонь майже чотири години: пожежний автомобіль і особовий склад військової частини Гайсинського гарнізону, а також 4 пожежних автомобілі та 20 рятувальників. 
Майже одразу у військовій прокурорі озвучили, що попередня причина загоряння майна на складі – коротке замикання електропроводки. Згодом з’явилася ще одна версія цієї пожежі.

– Також серед можливих варіантів загорання розглядаємо порушення правил пожежної безпеки та навмисний підпал з метою приховання нестачі військового майна, – повідомив військовий прокурор Вінницького гарнізону Андрій Глумаков. – У будь-якому разі остаточну причину встановить слідство.

Наразі, як бачимо з повідомлення Державного бюро розслідування, “коротке замикання” з першої версії стало третьою. Що ж насправді відбулося на речовому складі гайсинської військової частини – має встановити слідство. 
15 листопада у Балаклії Харківської області сталися вибухи на території військових складів. Унаслідок НП четверо військових отримали травми різного ступеня тяжкості, двоє саперів зазнали поранень, від яких померли. Обставини вибухів теж з’ясовують слідчі ДБР. А 19 листопада пожежа сталася у військовій частині у селищі Старичі Львівської області. Один офіцер загинув, ще один зазнав опіків і травм.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook