«Замаскувався»,  Як шахрай своїм колишнім роботодавцем прикидався

«Замаскувався», Як шахрай своїм колишнім роботодавцем прикидався

Недовго працював Варфоломій Маслівський (анкетні дані змінено) у приватного підприємця, який займався торгівлею запчастинами та іншими матеріалами, необхідними для автомобілістів, – лише з 2018-го по листопад 2019 року, коли підприємець припинив діяльність. Коли наш герой звільнився, то службовий телефон не здав, а залишив собі. І от якраз ота неповернута мобілка й уможливила описану нижче шахрайську схему. Але слід додати, що Варфоломіїв роботодавець теж мимоволі цьому прислужився, бо не повідомив партнерам, з якими мав договори, про припинення діяльності.
Як зафіксовано в матеріалах судової справи, 5 лютого 2020 року представник товариства з обмеженою відповідальністю, що було постачальником товару для підприємця, звернув увагу, що той давненько нічого не замовляє. Він подзвонив за номером, внесеним у базу даних, щоб з’ясувати причину, і… натрапив на Варфоломія.

Поки Маслівський слухав співрозмовника, спершу з’явилась ідея, а потім помалу почав визрівати план оборудки, оскільки термін договору між партнерами ще не закінчився. Він не признався, що більш не працює на попередньому місці. І навіть більше: назвався не своїм іменем, а іменем колишнього роботодавця!

Хитрун запевнив, що вони продовжують співпрацю, і тут же зробив замовлення на моторну оливу та дві акумуляторні батареї загальною вартістю 5325 гривень. Відтак поїхав до складського приміщення товариства на вулиці Айвазовського, представився чужим іменем, отримав товар і розписався в накладній.

Через два дні Маслівський повторив акцію, точно так само взявши дві каністри автомобільної моторної оливи марки, яка коштувала 2192 гривні.

Варфоломій поспішав, оскільки товариство відпускало товар у кредит, за який покупець згідно з договором мав розрахуватись протягом двох тижнів. І пішло-поїхало: 10 лютого він бере товар на 2291 гривню, 11 лютого – на 3150 гривень, 17 лютого – 2949 гривні, 18 лютого – 3772 гривні… Для замовлення не тільки телефонував на фірму, а й використовував особистий кабінет колишнього роботодавця на сайті товариства, доступ до якого отримав завдяки мобілці.

Коли збігло два тижні й продавець побачив, що за товар не розраховуються, спробував подзвонити покупцеві, але телефон виявився відімкнутим. Тоді він розшукав підприємця «наживо», але той страшенно здивувався і заявив, що вже три місяці не працює, тому не міг брати товар. Зоставалось написати заяву в поліцію

Маслівського розшукали швидко. Та й важко сказати, на що розраховував спритник. Невже думав, що його не знайдуть і вину не доведуть? Тим паче, що частину отриманого товару вилучили під час обшуку.

Крапку в справі поставив Вінницький міський суд, засудивши за шахрайство Варфоломія Маслівського (він повністю визнав свою вину) до двох років позбавлення волі з дворічним іспитовим строком та постановивши стягнути з нього на користь товариства 22632 гривень за завдані збитки і на користь держави 3105 гривень за проведені експертизи.
Зрозуміла річ, судили хитруна під його власним іменем.

Автор Леонтій Краснопільський