Залишаємося у «помаранчевій» зоні

Залишаємося у «помаранчевій» зоні

Лікарні Вінниці заповнені на 90%, обласні – майже на 70%

Вінниччина цього тижня залишається у «помаранчевій» зоні епіднебезпеки. Зокрема, через це у Вінниці продовжили осінні канікули для учнів 1-4 класів до 30-го жовтня включно. Для учнів 5-11 класів із 26-го по 30-те жовтня мають організувати дистанційне навчання із затвердженим розкладом. Таке рішення ухвалили через те, що Державна комісія ТЕБ та НС встановила у Вінниці «помаранчевий» рівень, який передбачає певні обмеження в тому числі і у роботі закладів освіти. А також, враховуючи постанову Головного державного санітарного лікаря України та стрімкий ріст захворюваності на COVID-19.

Зараз у медзакладах Вінниці та області працюють над розгалуженням мережі подачі кисню для «ковідних» ліжок. У Вінниці фахівці вже провели аудит наявних систем медичного газопостачання в лікарнях. Наразі киснем забезпечено вже 180 ліжок. Ще 67 кисневих точок додатково мають встановити у Вінницькій МКЛ №3.

80% пацієнтів потребують додаткової кисневої терапії. Саме вона допомагає запобігти ускладненню хвороби. Найближчим часом встановлять ще 67 кисневих точок на базі КНП МКЛ №3, а робота по розгалуженню мережі подачі кисню і надалі продовжиться, – зазначають у Департаменті у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю міської ради. – Міська лікарня №3 розпочала приймати хворих з коронавірусом у вересні. Тоді для інфікованих виділили 60 ліжок. Із 23 жовтня лікарня може приймати уже 100 пацієнтів з підозрою та підтверденою короновірусною хворобою.

На Вінниччині забезпечити медичним киснем мають 764 ліжкомісця. Про це каже заступник голови Вінницької облдержадміністрації Сергій Здітовецький. За його словами із держбюджету виділили 13 млн грн на підведення кисню до «ковідних» ліжок із вимогою облаштувати їх до листопада поточного року.

У постанові Кабміну є вимога – до кінця поточного місяця забезпеченість киснем «ковідних ліжок» має становити 50%, – зазначив заступник голови облдержадміністрації.

(Чи отримає Вінниці фінансову допомогу від держави на облаштування кисневих точок – читайте на с.30-31)
Станом на 27 жовтня у Вінницькій області з початку пандемії коронавірус виявили у 9506 осіб, хворіє 3480. За останній тиждень щоденна статистика нових хворих уже давно не показує цифру менше 100. Лікарні області заповнені на 68,4%, Вінниці – на 90%.

На стаціонарному лікуванні перебувають  269 вінничан. Із них 212 пацієнтів лікуються у міській клінічній лікарні №1, з яких – 34 пацієнти з районів. У міській клінічній лікарні №3 перебуває  61 пацієнт, в тому числі 18 осіб – мешканці районів.  Також 12 пацієнток знаходиться в пологовому будинку №2, з них 8 – це мешканки районів, – повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров’я міської ради Світлана Стефанкова. 

Автор Діана КОЛНОГУЗОВА