Яких змін в освіті чекати цього року на Вінниччині

Яких змін в освіті чекати цього року на Вінниччині

Директорів шкіл, ректорів і пенсіонерів-викладачів переведуть на контракт, а молодим учителям обіцяють разову допомогу

Просто статистика

У 2018 році навчання одного учня у Вінниці за рік коштувало 11 тис. 300 гривень. У цей же час навчання одного учня в одній з малокомплектних шкіл області вартувало 246 тис. грн. Такі цифри навів губернатор області на зустрічі із представниками громад, коли говорив про те, що розвиток неможливий без економічної доцільності

У Вінницькій області визначили 5 дитсадків і 5 шкіл, які найближчим часом беруться добудувати або реконструювати у рамках загальнодержавного проєкту. Це школи в Оратові, Стрижавці, Чернівцях, Ямполі, а також школу у Вінниці на Поділлі. Щодо дитсадків – вони у Жмеринці, Гайсині, Хмільнику, Теплику і Шпикові.

Про цьогорічні зміни на Вінниччині у рамках реформи освіти розповів заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк.

Дають більше коштів

Загальний обсяг освітньої субвенції  для Вінниччини на 2020 рік збільшився – державна допомога складе 3,3 млрд грн проти  минулорічних 2,9 млрд. Коштів має вистачити на всі освітні потреби, каже заступник голови облдержадміністрації.

  • Для Вінниччини передбачено більше коштів, ніж в середньому по Україні (загальна сума субвенцій по Україні 77,5 млрд грн – Авт.). Це пов’язано як із відкриттям нових закладів, так, наприклад, із введенням додаткових посад помічників вчителя для інклюзивної освіти. Загалом видатки покриють усі потреби в освіті, – зазначив Ігор Івасюк. 
    На сьогодні в області інклюзивні ресурсні кімнати мають 273 школи, тут разом з іншими дітьми навчається майже тисяча школярів з інвалідністю. Саме для них у школах працюють 412 помічників вихователя. У цьому році, до речі, окрім 37-ми стаціонарних ресурсних центрів запрацюють ще 5 пересувних.
  • Загалом понад 13 млн грн субвенцій на інклюзію у загально-освітніх закладах наша область отримає цього року. Вперше для садочків виділять 2,6 мільйона, а також 2,6 мільйона – для професійно-технічних навчальних закладів, – каже Ігор Івасюк.

«Невічні» директори і заохочення для педагогів

У багатьох українських містах директори шкіл працюють у закладах десятками років. І Вінниця – не виняток. Утім тепер, згідно із новаціями закону “Про освіту”, директор зможе займати свою посаду не більше двох термінів по 6 років поспіль в одній школі.

  • Усі директори навчальних закладів будуть переведені на контрактну основу, що цілком логічно. Якщо людина на одному місці десятки років, то починає сприймати навчальний заклад, як свою вотчину. А молодь не може реалізувати себе в освітньому середовищі. Із ректорами так само – вони зможуть працювати на посаді в одному закладі не більше двох термінів по 6 років, – пояснює Ігор Івасюк.
  • Вчителів пенсійного віку теж мають перевести на роботу за контрактом. Він становитиме рік і буде продовжуватися. Крім того, всі педагоги будуть проходити сертифікацію, яка дасть їм змогу отримати 20% надбавки до заробітної плати.
    За словами Ігоря Івасюка, сьогодні на Вінниччині зарплата директора школи становить 14-18 тис. грн, а педагога, який має ряд надбавок, – до 13 тис. грн. Найменше коштів отримує молодий вчитель – лише 6 тис. грн. Це, власне, є одною із головних причин дефіциту кадрів у освіті. Саме тому одним із цьогорічних нововведень стане разова виплата у сумі 21 тис. грн для педагогів, які мають менше 10 років стажу.

Закриття малокомплектних шкіл

За останні 3 роки в області закрилися 119 шкіл, а у 2019 році – 23 школи.

  • Це природній процес оптимізації мережі. Якщо 10 років тому у нас було майже 240 тисяч школярів, а тепер їх 157 тисяч, відповідно мережа закладів зменшується. Але мета ж не в скороченні, а в наданні якісних послуг. За останні п’ять років жодна дитина з малокомплектної школи не стала призером обласної олімпіади. І це не проблема в дітях, а в освітніх послугах, адже не є нормальним, коли один вчитель викладає п’ять предметів. Сьогодні усі загально-освітні школи фінансуються місцевими бюджетами, в т.ч. й ОТГ. Освітня субвенція не надходить у заклади, де менше 25 учнів, – зазначає Ігор Івасюк.

Про фейкові закриття вишів

Прокоментував Ігор Івасюк також інформацію, яка активно поширюється в інтернеті і стосується закриття Вінницького педагогічного університету та приєднання його до ДонНУ.

  • Це абсолютний фейк, ніхто нікого не закриває. В мене була розмова з ректором університету з приводу того, що держава передбачила в достатній кількості видатки на утримання. Це по-перше. По-друге, університет має гарні здобутки і три роки поспіль посідає перше місце серед усіх педагогічних університетів України за кількістю і якістю наукових студентських робіт. 30% викладачів стажувалися за кордоном… У цьому році закладу виповнюється 108 років. Його закінчував Коцюбинський. Він носить ім’я Коцюбинського. Я вважаю, втрата педагогічного університету імені Коцюбинського у Вінниці– це втрата частинки нашої самобутності, нашої ідентичності, – прокоментував Ігор Івасюк. – Те ж саме стосується і Кооперативного інституту, про який теж ширилася неправдива інформація. Заклад має плани і серйозну перспективу на відкриття ліцею при інституті. Є відповідна угода про співпрацю з польськими колегами-освітянами. Керівництво інституту їздило місяць тому в Польщу і цим питанням опікувалося. Тому це також ще один фейк, що Кооперативний можуть закрити.