Скандал у “Малятку”

Скандал у “Малятку”

Історія із викинутими на смітник іграшками у вінницькому дитячому будинку “Малятко” минулого тижня набула резонансу на всю країну. Фото сміттєвих баків, у яких і біля яких опинилися іграшки, пакети з одягом та інші речі, показали волонтери у соцмережі.

“Речі, які не пройшли перевірку”

Як пояснила керівниця закладу і головна лікарка Надія Андрієвська, 17 січня в них була перевірка уповноваженим з прав дитини. Він звернув увагу, що у закладі дуже захаращено і багато поламаних іграшок. Тож на смітник, за її словами, пішло те, що не пройшло перевірку.

  • Згідно із санітарними нормами, дітям до трьох років не дозволено давати м’які іграшки, вони їх беруть в рот і їх треба додатково обробляти. А старшим дітям такі іграшки не цікаві. Якщо хочете допомогти, краще принесіть книги, олівці, альбоми, пазли, пластилін – усе це діти дуже люблять. Меншим подобаються пірамідки і кубики, старшим – ляльки, машинки, літачки, музичні іграшки, – розповідає Надія Андрієвська. – Прийдіть і подивіться: в нас забиті всі шафи дорогими розвиваючими іграшками, є можливість їх помити і продезінфікувати. Але люди чомусь несуть м’які іграшки. Я дуже хочу, щоб ви розвіяли міф про дитбудинок, який існує багато років, що діти обділені. Не потрібно нам приносити те, чого хочете позбавитися, бо дітки мають якісний одяг і завжди гарно одягнені. У нас багато дітей до року, а ще хворих і лежачих. Тому ми завжди просимо підгузки. Але ж нас не питають про це, і просто несуть речі мішками. Коли не беремо – ображаються. У нас створена комісія по благодійній допомозі, яка перевіряє, що нам приносять. Якщо щось не підходить, я завжди прошу забирати назад і віддавати більш нужденним.
  • Надія Андрієвська говорить, що всіх, хто у чомусь сумнівається, вона запрошує у “Малятко”.
  • Ви подивитеся, в яких умовах живуть діти, як багато в нас іграшок, дидактичного і розвиваючого матеріалу, – говорить вона.

“Допомога має ставитися на облік”

  • Заступниця голови облдержадміністрації Наталя Заболотна на своїй сторінці у Фейсбуці також виклала фото з викинутими на смітник речами. Як тільки побачила те повідомлення у мережі, поїхала у “Малятко” розібратися із ситуацією.
  • Чому заклад, знаючи про те, що такі іграшки не можна брати, все одно брав їх? Те, що я побачила, дійсно, жахливо і має негативне відношення до отриманої допомоги. Буду відвертою, там було багато зламаних іграшок і порваних речей. Але й були досить нормальні. Працюючи з багатодітними сім’ями в районах, я знаю, що таких речей, як ота блакитна курточка, більшість з них не мають, – написала Наталя Заболотна на своїй сторінці у Фейсбуці. – Через годину все було прибрано, що можна ще використати, забрано. Висновок простий і жорстокий: ті працівники, які не цінують, що віддають люди, не можуть працювати в дитячих закладах.
    Наталя Заболотна також переконана, що майбутнє дітей – не в таких закладах, а у сім’ях. А допомагати вихованцям дитячих будинків треба вчитися по-іншому.
  • Після перевірки “Малятка” уповноваженим з прав дитини буде ще одна перевірка на основі його зауважень. Я думаю, що там однозначно наведуть лад, особливо після того, як ситуація набула великого розголосу. Я завжди оптимістично дивлюся на такі речі, – каже Наталя Заболотна. – А загалом уся благодійна допомога, яка надходить у соціальні заклади, має ставитися на облік і це контролюють волонтери. Проте найкраща допомога дітям – це спілкування і увага. Був час, коли заклади дійсно не були забезпеченими. А зараз є певні сумніви, що те, що там є, потрапляє певній дитині, особливо речі, які зазвичай демонструються відвідувачам. Я за програму “Наставництво”, тому що зміст допомоги має бути у безпосередній роботі з дітьми. Значно простіше віддати одяг, з якого ви виросли, ніж знайти в собі внутрішній власний ресурс, щоб проводити з дитиною час. Дитина, яка виходить з найкращого закладу, все одно не пристосована до життя, бо звикла жити за розкладом, не вміє розпоряджатися коштами. Надмірна опіка провокує споживацькі настрої. Ми плануємо спільно з волонтерами розробити механізм для зміни ситуації. Якщо діти будуть жити не в інтернатах, а у сім’ях, формуватимуться здорові особистості, це має стати пріоритетом, а не зберігання робочих місць для дорослих. Як би болісно система не ламалася, це треба робити. До речі, цього року за рахунок державних субвенцій ми на базі стрижавського інтернату плануємо побудувати два будинки для статусних дітей з інвалідністю, адже їх рідко усиновлюють.

“Краще не приймати, або віддати людям, які потребують”

  • Вінницька волонтерка Діана Мороз так само переконана, що не речі потрібні мешканцям соціальних закладів, а увага.
  • Років 10 тому волонтерство в Україні було далеко не в таких масштабах, як сьогодні, воно значно активувалося з початком війни. Нині багато людей хочуть допомагати іншим – але через свої стереотипи здебільшого речами й іграшками, яких і так багато. Я б радила прийти погратися з дітьми, влаштувати свято, поспілкуватися, провести майстер-клас із приготування супу, – розповідає Діана Мороз. – Але в будь-якому разі ніхто ніколи не має права просто викидати благодійну допомогу, бо це паплюжить благодійність у принципі. Краще не приймати, або віддати людям, які потребують. Заклади, з якими я працюю, завжди телефонують і питають, чи можна іншим віддати те, що їм не підійшло. І стосовно взяття допомоги на облік – якщо заклад відмовляється це робити, вважайте, що до дітей воно не дійде.

Новий скандал?

  • Та не встиг вщухнути попередній скандал у “Малятку”, як у мережі вінничани виклали інші, не менш кричущі фотографії.
  • Згідно із інформацією у викладеному в дописі, людина, яка минулого тижня ввечері йшла повз дитбудинок, помітила на його території осіб, які щось несли у мішках і коробках – уже не на смітник, а у протилежному напрямку. Коли їх запитали, куди це несуть, ті просто кинули все і втекли. Саме про це й був написаний пост у соцмережі й додані фото. На цих фото – у коробках і пакетах абсолютно нові іграшки, деякі в упаковках, підгузки, миючі засоби і навіть шоколад. На одній коробці з лялькою був напис: “Для д.б. Малютка”.
  • Журналістка поспілкувалася з авторами фото і постів. Але сьогодні ці люди просять не називати їхніх імен. Пояснюють, що бояться за себе і свої сім’ї, оскільки одна з осіб вже мала “досить неприємну телефонну розмову”.
  • Ці фото фейкові, якась підстава. Їх зробили або наші працівники, або хтось інший підливає масла у вогонь. Чому ж не сфотографували людей, які ці речі несли? – прокоментувала керівниця “Малятка” Надія Андрієвська. – Ми бачимо просто фото коробок і пакетів, які незрозуміло де стоять (на одному з фото прозорий мішок з речами лежав на алеї, де на задньому плані видно корпус дитбудинку. – Авт.) Я уже проводжу службове розслідування. І ми нікого не залякуємо, а просто сказали, що фото виставив хтось із наших працівників і це їм повернеться бумерангом. До речі, у ніч на 23 січня о другій годині наші чергові медичні сестри у вікно бачили, як якась жінка з чоловіком ходили по нашій території і заглядали у кожну дірку. Я з цього приводу хочу подати звернення в поліцію.