Призов до армії 2020 року

Призов до армії 2020 року

Кого призовуть та що змінилося

Президент України Володимир Зеленський 16 січня підписав указ, який передбачає відновлення призовного віку з 18 до 27 років. Раніше, за часів п’ятого президента Петра Порошенка, на військову службу призивали чоловіків віком від 20 років. Тож указ Зеленського спровокував нові публічні обговорення щодо необхідності реформування армії та скасування загального призову.

У документі вказано, що на строкову військову службу призиватимуть чоловіків з 18 років до 27 років.
«Призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу: 1) y квітні – червні 2020 року; 2) y жовтні – грудні 2020 року», – йдеться у тексті указу.

Варто зазначити, що наприкінці жовтня 2019 року з’являється інформація про те, що Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ініціює повернення призову на строкову службу з 18 років.

За словами начальника відділення комплектування управління персоналу штабу командування Сухопутних військ підполковника Миколи Качаненка, в питаннях призову до лав ЗСУ існують певні розбіжності між законом “Про військовий обов’язок і військову службу” і президентським указом за підписом Петра Порошенка, про призов. У законодавчому документі йдеться, що призову на строкову службу підлягають громадяни, яким виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку. А згідно з президентським указом Порошенка до лав ЗСУ призивали громадян з 20 років.
Таким чином, ще у жовтні 2019 року стало зрозуміло, що існує велика ймовірність того, що наступний указ президента Зеленського про призов юнаків на строкову службу відповідатиме Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” і повернеться призов до війська з 18 років.

Водночас, 10 листопада 2019 року, тобто, після наради в Офісі президента за участі представників Генерального Штабу ЗС України, в ефірі “ТСН. Тиждень” міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що Україна рухається до скасування обов’язкового призову до армії і до переходу армії на стандарти НАТО.

  • Моя персональна ціль – скасувати призов. І це – позиція держави взагалі, що ми рухаємось до професійної армії, згідно зі стандартами НАТО. І головне – що кожен військовослужбовець повинен знати своє місце, у нього має бути чітка військова кар’єра і захищені права. Так, щоб ми могли конкурувати при відборі за кращих людей, – сказав Загороднюк.
    І вже 16 січня підкреслив, що призивати на строкову службу 18-ти та 19-річних юнаків не будуть, за виключенням тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав Збройних Сил України. Під час призову у 2020 році повістки отримають, як і раніше, молоді люди від 20 років.

Коментарі експертів :

Військовий експерт Валентин Бадрак:

За нашими підрахунками, професійна армія буде обходитися українському бюджету в 2,5-3 рази дорожче, ніж вона коштує сьогодні. Але тут відразу потрібно ставити собі таке, почасти філософське, питання: скільки коштує людське життя? На нього є два варіанти відповідей. У Росії, наприклад, людське життя або нічого не варто, або стоїть дуже дешево. Інший приклад – США, де життя військовослужбовця дуже серйозно захищене. Так ось кожен повинен сам собі відповісти, який з підходів йому більше імпонує.

Військовий експерт Сергій Грабський:

– Нам потрібен розвинений військово навчений резерв. А цього можна досягти не лише якісними, але й кількісними показниками. Тому ми повернулися до практики, яка була в Україні до 2015 року, і яка є необхідною і виправданою з моєї точки зору.

Міністр оборони Андрій Загороднюк:

У тому вигляді, в якому строкова служба зараз, вона не повинна залишатися, тому що це не працює.

“Місто” запитало у читачів: “З якого віку і чому краще призивати юнаків на службу в армію?”

Людмила Тарасівна, пенсіонерка:

Онук пішов у 18 років, тоді ще не було війни. То він встиг і відслужити, і вивчитися, а тепер працює.

  • Люба, пенсіонерка:

З 20 років краще йти служити. Що можна взяти з 18-річної дитини? Хай вчиться, розуму набирається.

  • Олена, пенсіонерка:

У 18 можна ж добровільно піти, якщо хочеться. Думаю, що краще йти служити, ніж тинятися “в пошуках себе”. Тільки там дітей ображають.

  • Денис, працюючий:

Байдуже, в якому віці хлопець йде служити. Відверто кажучи, в армії все одно нічого корисного не роблять.

  • Ігор, підприємець:

20 років – найкращий вік. Хлопці тоді більш свідомі, серйозні і пристосовані до життя. Армія обов’язкова для майбутнього чоловіка, служба дисциплінує.