Зґвалтування 6-річної дівчинки

Зґвалтування 6-річної дівчинки

За підозрою у скоєнні злочину затримали співмешканця матері дитини

Про те, що її співмешканець “вступив у статеві зносини” з її малолітньою донькою – поліції повідомила вінничанка. 36-річного чоловіка затримали. 6-річну дитину забрали у лікарню. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ознаками ч.4 ст.152 Кримінального кодексу України.

  • За клопотанням прокурора суд ухвалив рішення підозрюваного взяти під варту на два місяці, – повідомили у пресслужбі прокуратури Вінницької області. – Наразі він перебуває у СІЗО.
  • У 2020 році це вже друге з ґвалтування, жертвою якого стали неповнолітні дівчата. Крім Вінниці, ще один випадок був у Мурованокуриловецькому районі – там жертвою стала 16-річна дівчина.
  • У 2019 році у Вінницькій області було два з ґвалтування неповнолітніх дівчат. Це сталося у Липовецькому і Вінницькому районах, – розповіли у відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області. – Торік загалом поліція Вінниччини розслідувала 12 статевих злочинів, вчининених відносно неповнолітніх. Усі обвинувачені у з ґвалтуванні встановлені і затримані поліцією.
    За словами психологині Анни Катрук, педофілія – це психічне порушення, офіційно внесене в міжнародну класифікацію хвороб.
  • Виховувати або намагатися якось змінити таку людину марно. Цю психопатологію необхідно лікувати. Головне, що можна зробити, це убезпечити дитину від контакту з такою людиною, – пояснює Анна Катрук. Вона звертає увагу не те, що батьки обов’язково мають пояснювати своїм дітям, як поводитися з незнайомцями. Каже, легше запобігти злочину, ніж потім розбиратися з наслідками.
  • Батьки мають навчити дитину, як їй себе поводити при зустрічі з незнайомою людиною: не заходити разом до ліфту, до під’їзду, не допомагати у пошуку тваринки чи у будь-чому, не приймати подарунків і гостинців тощо. Педофіли дуже часто достатньо приємні і ласкаві до дітей, тому вони можуть не виглядати загрозливо, – каже Анна Катрук.
    За словами психологині, дуже часто діти не розповідають своїм батькам про те, що з ними сталося. Вони бояться засудження, покарання і відчувають… себе винними.
  • Буває так, що діти можуть навіть не розуміти, що проти них скоїли злочин. Суть у тому, що педофілами можуть бути родичі, і діти можуть думати, що така поведінка є нормою. Відчуття, що батькам не до них, зниження довіри в стосунках, сором або страх засмутити батьків також можуть стати на заваді тому, щоб дитина розкрила свої переживання і розповіла про все, – зазначає Анна Катрук.
  • Батькам психологиння радить звернути увагу на поведінку дитини. Перепади настрою, бажання усамітнитися, порушення сну – перші “тривожні дзвіночки”, які вказують на те, що дитина переживає стрес. У такому випадку дитину не можна допитувати чи вимагати якоїсь відповіді, навпаки – слід вибудувати довірливі стосунки.
  • У дитини може порушитися сон або змінитись апетит, проявляється фізична зажатість: часте напруження м’язів, погляд з-під лоба, різкі здригання під час різкого звуку. Пригніченість, плаксивість, роздратування або байдужість і відчуженість. Різке падіння в навчанні і втрата інтересів. Відсутність друзів, небажання виходити з дому, страх йти самостійно зі школи. Затримка фізичного розвитку або навпаки надмірно доросла поведінка. Все це серйозні симптоми дитячого неблагополуччя, яке свідчить про те, що в дитини є проблеми (в тому числі, це може бути і домагання з боку дорослих або вже здійснений акт зґвалтування), – говорить Анна Катрук. – Не потрібно влаштовувати допит дитині. Слід відновити довіру і встановити зону безпеки. Сформувати в себе внутрішнє відчуття, що щоб не сталося, ви завжди будете на боці дитини. Потрібно донести, що підтримаєте її, будете захищати, а не засуджувати. Продовжувати любити і приймати дитину – найголовніше, що мають робити батьки.
  • Психологиня також наголошує, що варто звернутися до дитячого психоневрологічного відділення, аби з дитиною провели психотерапевтичні заходи з відновлення.