Уолтер Орр Скотт, який переїхав на Вінниччину 10 років тому, вже проголосував за президента США

Уолтер Орр Скотт, який переїхав на Вінниччину 10 років тому, вже проголосував за президента США

Свій голос за кандидата в президенти Сполучених Штатів Америки вже віддав Уолтер Орр Скот, який мешкає у Жмеринці. Бюлетень для голосування з детальними інструкціями він отримав через Інтернет ще кілька місяців тому. Опрацювавши документи, американець вже надіслав свій «голос» міжнародною поштою до Штатів, де 3-го листопада відбудуться президентські виборах. Американці або переоберуть республіканця Дональда Трампа на посаду президента, або замінять його на члена Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

За кого віддав свій голос Уолтер, американець не зізнається. Розповідає, що це вже другі президентські вибори, на яких він голосує за президента Америка. Голосує на Вінниччині. Через тромбофілію два роки тому Уолтеру ампутували ногу. Тому летіти в Америку, щоб проголосувати, він не може. Але проігнорувати виборчий процес, каже, не має права. Пояснює, що волевиявлення – це обов’язок кожного американця.

– Америка напрацювала хороший механізм, який дозволяє проголосувати усім своїх громадянам, незалежно від місця їхнього розташування. Головне правильно пройти всі процедури і вчасно надіслати виборчий бюлетень офіційним листом до свого Штату. Пересилка міжнародною поштою особисто мені обійшлася у дві тисячі гривень. Але голос і громадянський обов’язок важливіші за гроші, – розповідає Уолтер.

Для голосування поштою спершу необхідно зареєструватися у списку виборців. Потім подати заявку на отримання бюлетеня. Він виглядає абсолютно так само, як і бюлетень на дільниці в день голосування. Документ надсилають за кілька місяців до дня виборів (не пізніше, ніж за 9 тижнів). Виборці можуть проголосувати, відправивши відкріпний бюлетень або поштою, або принісши його в пункт для голосування.

– Минулого разу на президентських виборах таким чином проголосувало майже 4 мільйонів американських виборців, які живуть за кордоном. Тобто у Штатах поштою голосують мільйони. Серед них зокрема чимало американців, які служать у збройних силах США по всьому світу, – продовжує Уолтер. – Цього року ця цифра буде значно більшою, бо на додачу до всіх обставин додався карантин. Але процедура проста: виборець, який живе за кордоном, повинен запросити відкріпний бюлетень у своєму рідному штаті. Для мене – це Техас, звідти мені надіслали бюлетень, який я заповнив і відправив назад.

Уолтер Орр Скотт працював медиком на морському флоті США. Коли пішов у відставку і почав подорожувати, приїхав у Україну, де вирішив залишитися і знайшов своє кохання – Любов Шадрухіну. Вона надихає його на написання книг та громадську діяльність. Уолтер до ампутації кінцівки активно займався волонтерством, виїжджав на позиції, за що серед захисників отримав позивний Пентагон і чимало відзнак. Зараз він допомагає українським воякам організувати психологічну реабілітацію за кордоном і активно займається письменницькою діяльністю –пише книжки про історію і сьогодення України, при чому публікує їх українською і англійською мовою, щоб були доступні читачам у різних країнах світу.

Автор Олеся ШУТКЕВИЧ