Кошенята із музею: пухнастиків подарують вінничанам співробітники Вінницького обласного краєзнавчого музею

Кошенята із музею: пухнастиків подарують вінничанам співробітники Вінницького обласного краєзнавчого музею

Музейне поповнення – кішка, яка нещодавно оселилися на задньому дворі закладу, привела чотирьох кошенят. Тепер музейники шукають нових відповідальних господарів для своїх підопічних. Тим вінничанам, які візьмуть на виховання музейних кошенят, пропонують подарунок – два безкоштовні квитки до музею та путівник Вінниччиною.

Перший вусатий та хвостатий «працівник» – кіт на ім’я Шпатель – з’явився у музеї три роки тому. Він невизначеної породи, але судячи із зовнішнього вигляду, поважних манер та гастрономічних уподобань. Має гарний окрас – темно-сірий і солідну вагу – 6 кг. Характер дещо нахабний, але товариський. Усі ці три роки «працює» Шпатель здебільшого в бібліотеці. Головні його обов’язки – ловити мишей, їсти та спати, – розповідає заступниця директора вінницького краєзнавчого музею Світлана Шароварська. – Кілька тижнів тому на нашому задньому дворі оселилася чорненька киця. Ми її не проганяли, бо увесь колектив дуже гарно ставиться до цих тварин, і в загалі ми – за цивілізоване ставлення до братів менших. Кішка сама до нас прийшла, а потім привела прекрасних кошенят. Усі вони дуже милі, лагідні, грайливі та мають гарний апетит. Тепер відчуваємо за них відповідальність. Віддаємо тільки у відповідальні руки. Одну смугасту дівчинку вже забрали. Залишилося ще дві киці і котик Семен.

Світлана Шароварська додає, що в багатьох музеях світу мешкають коти, де їх основною функцією завжди був захист від гризунів. Для прикладу, в Британському музеї офіційно живуть 6 котів. В будинку-музеї Ернеста Хемінгуея (Флорида, США) мешкає понад 40 пухнастиків. А в Санкт-Петербурзькому Ермітажі – понад 50 котів. На їхню честь навіть свято започаткували – «День березневого кота». В Україні чотирилапі пухнастики живуть у садибі Івана Котляревського в Полтаві, у будинку Сергія Корольова в Житомирі, Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка та Вінницькому краєзнавчому музеї.

Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА,
фото з Facebook-сторінки музею