Кіно біля «Козацького стану»,  або Кінець черкаських гастролерів

Кіно біля «Козацького стану», або Кінець черкаських гастролерів

Про злочини, про які піде мова нижче, найкраще розповідати так, як їх побачили потерпілі. І, звичайно, їхніми словами.

Отже, два роки тому, 15 вересня 2018-го, якраз після обіду, перший потерпілий приїхав автівкою на хрестини до кафе «Козацький стан», що на об’їздній дорозі (недавно вона отримала елегантну назву «Львівське шосе»). Залишивши свій «КІА» на парковці, чоловік пішов святкувати.

Години через три племінниця попросила його принести з автомобіля куртку. Підійшовши до машини, потерпілий побачив, що в дверцятах розбито скло, а з салона пропала барсетка, яку він там необережно залишив. У барсетці лежали 1900 гривень, 100 Євро та документи на авто. З урахуванням вартості барсетки він зазнав збитків на суму 5673 гривні. Не надто велика сума, та все ж неприємно, а до того треба було ще й вікно по-новому склити.

Потерпілий подзвонив до поліції і викликав оперативників.

І перше, що зробили поліцейські, то це поцікавилися записами з камери відеоспостереження. Перегляд «кіно» показав, як усе відбувалось. Спершу на стоянку заїхала срібляста «Лада», з неї вийшов молодик, пройшовся по майданчику, приглядаючись до автомобілів. Зрештою його увагу привернув «КІА». Озирнувшись, чи ніхто не бачить, він швидко розбив вікно, витяг барсетку, вскочив у «Ладу», і після неї тільки синій димок зостався. Пізніше барсетка з паспортом потерпілого та зв’язкою ключів була виявлена в лісі біля Львівського шосе поряд з кафе «Берлога».

Утім, оперативники отримали важливий орієнтир: необхідно шукати сріблясту «Ладу». Через пару днів другий потерпілий на власному «Шевроле» повернувся додому. Припаркував автівку в дворі свого будинку на Магістратській і, забувши її замкнути (!), пішов.

Піднімаючись до квартири, він з вікна під’їзду будинку побачив, що невідомий підійшов до його автомобіля, відчинив дверцята й забрав барсетку з документами, банківською карткою та іншими речами.

Потерпілий відразу вибіг на вулицю, однак устиг лиш побачити, що з двору виїжджає срібляста «Лада». Якби вчасно здогадався, міг би навіть її зафільмувати на смартфон! Здогадавшись, що злодій утік на ній, чоловік подзвонив у поліцію. Пізніше його барсетка та документи були знайдені: вони валялись у траві на узбіччі вулиці Лермонтова.

Поліцейські затримали злочинців через день. Виявилось, що то були Вікентій Уманський та Сильвестр Носівський (анкетні дані змінено), які діяли в парі і приїхали для крадіжок з Черкащини. Обоє вже мали по судимості, тепер же за вироком Вінницького міського суду можуть доплюсувати до неї ще по одній.

Обидва цілком визнали вину, повністю компенсували потерпілим завдані збитки, тому суд вирішив обмежитись умовним покаранням: крадії одержали по три роки ув’язнення з дворічним іспитовим терміном. … Поки йшли слідство та судовий розгляд – а це понад два роки! – срібляста «Лада» весь час стояла на штрафмайданчику…

Автор Леонтій Краснопільський