На Вінниччині виборець заповнював бюлетені...на підвіконні

Місцеві вибори: крім самого вибору, цьогоріч стало питання: як правильно заповнити виборчий бюлетень

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбудуться місцеві вибори. У Комітеті виборців України уже відзначили, що майже половина із зареєстрованих політичних партій ці місцеві вибори проігнорували. Всього про участь у виборах заявили 194 політичні партії, тоді як станом на 1 січня 2020 року в Україні зареєстровані аж 349. На думку голови КВУ Олексія Кошеля, основна причина цього, «фіктивність значної кількості політичних партій, які існують лише на папері, однак участі у виборчих процесах фактично не беруть».

За даними ОПОРИ, наразі помітну агітаційну активність в Україні проявляють 73 політичних партій. П’ять з них є лідерами за масштабом агітаційної активності в регіонах – «Слуга народу», «За майбутнє», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» і «Наш край». Ще раніше політологи зауважили, що особливістю виборів-2020 є участь у них значної кількості так званих регіональних політичних партій.  На Вінниччині таких дві: «Українська стратегія Гройсмана» і нещодавно створена «Партія вінничан».
Політолог Олександр Логінов зазначає, що у Вінницькій міській раді може скластися цікава конфігурація, позаяк, за даними опитування соціологічної групи «Рейтинг», 53% виборців готові проголосувати за регіональну політичну партію, навіть, якщо вона висуватиметься в одній області.

  • Місцевий регіональний патріотизм на цих виборах відіграє не останню роль. А основний претендент на посаду міського голови Вінниці, як і у більшості обласних центрів України – діючий мер, – пояснює політолог. – Децентралізація влади дала неабиякі фінансові можливості для місцевого самоврядування. Конкуренцію меру могли б скласти два типи кандидатів. Перший – від «брендової» політичної партії з високим рейтингом, яка б дала йому можливість «паровозом» виграти вибори. Другий – з конкретною, оригінальною і привабливою для виборців програмою змін та розвитку. Але рейтинг усіх політичних партій не дозволяє їм претендувати на одноосібну перемогу та забезпечення виграшу свого кандидата. А стратегічних концепцій муніципального управління не видно жодних.

Конкуренція на різних рівнях

Якщо вірити соціології, яку показують різні суб’єкти виборчого процесу, то цілком ймовірно, що у цьому році вибори міського голови пройдуть в першому турі. Не заперечує цього і законодавство. Якщо у законі зразка 2015 року була чітка дата проведення другого туру, то наразі діє така норма, що день проведення другого туру виборів міського голови призначається на неділю тритижневого терміну з дня встановлення офіційних підсумків виборів.

Якщо вибори міського голови не будуть проведені в один тур, то другий тур може розтягнутися аж до грудня. А це не дасть змоги нормально організувати роботу новообраних депутатів, затягнеться бюджетний процес і т.д. Тому дуже хочеться, щоб вибори міського голови пройшли в один тур, – висловлює сподівання керівник обласного осередку КВУ Владислав Телень. – Це стосується і громад Вінниччини, як великих, так і маленьких – дуже багато зареєстровано кандидатів на посаду сільського, селищного або міського голови. Тому цього року вибори будуть конкурентними у всіх населених пунктах.

Що стосується районних рад, то Верховна Рада чітко встановила, що це будуть перші вибори до новостворених районних рад. На Вінниччині 6 новостворених райрад. До обласної ради своїх кандидатів висунули 10 партій. До Вінницької міської ради – 18 партій.

Справа у тому, що партії не могли забезпечити хоча б мінімальну кількість кандидатів в округах і одночасно виконати гендерну квоту, – пояснює Владислав Телень загальні причини, чому до однієї ради партії подали списки, а до іншої ні. – Мені розповідали голови ТВК, що приходять представники партій і кажуть, що в них немає мінімальної кількості кандидатів. Наприклад, у списку має бути 21 кандидат, а в них є 12-15 людей. Їм казали: документи подати ви можете, але ми у реєстрації вашого списку відмовимо через порушення порядку висування, бо немає мінімальної кількості кандидатів у депутати. Тобто, якщо Вінницька область поділена на 10 округів, то це треба було знайти нормальних людей по кожному, до того ж, з урахуванням гендерної квоти. Тобто партія, щоб подати список кандидатів до обласної ради повинна була мати не менш як 51 кандидата з урахуванням гендерної квоти. І це для багатьох партій виявилось непосильним завданням.

Як не зіпсувати бюлетень

Інтригою цьогорічних виборів, кажуть експерти, стане те, – скільки бюлетенів несвідомо зіпсують виборці. Система відкритих списків є доволі складною у застосуванні, як і бюлетені – для голосування. Тому кандидати, які агітують виборців голосувати за себе персонально, вписавши у бюлетень «цифру», ризикують заплутати навіть своїх прихильників, не кажучи вже про тих, кому політика мало цікава. Вирішальну роль у цьому могли б зіграти дисципліновані партійні структури, які мали б організувати процес роз’яснення. Але те, що від них залишилося, за останні п’ять років остаточно розпалося. І, власне, як каже юрист-адвокат Олександр Сарафанюк обов’язкова приналежність до партії кандидатів у депутати зіграла для багатьох лідерів громад радше у мінус, аніж у плюс. Більше того, така норма виборчого законодавства фактично змусила їх вступати до політичної сили, або виступати від її імені, що, на переконання юриста, порушує конституційні права українців.

25 жовтня кожен виборець у Вінницькій області отримає по 4 бюлетені: з виборів міського/селищного/сільського голови, виборів до місцевої ради (міської/селищної/сільської) ради, обласної та районної ради.

Усі прізвища в бюлетені по виборах міського голови розміщуються в алфавітному порядку. Зліва від прізвища кандидата буде квадратик, де людина повинна поставити позначку, – пояснює представник КВУ на Вінниччині Владислав Телень. – Це може бути галочка, плюсик, рисочка. Головне, щоб із цієї позначки було зрозуміло членам комісії, за якого із кандидатів проголосував виборець.
У бюлетенях з виборів депутатів потрібно буде поставити одразу дві відмітки.

Людина повинна обрати партію, а потім поставити номер кандидата від цієї партії. Звертаю увагу, якщо людина обере кандидата, а не буде позначки навпроти партії – такий бюлетень буде визнаний недійсним, – зазначає Владислав Телень.

На кожній виборчій дільниці має бути стенд з інформацією, як заповнити бюлетень.

Порушення

Від початку виборчої кампанії поліцією Вінниччини зафіксовано 122 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. За результатами розгляду розпочато 12 кримінальних проваджень. З них закрито 4, розслідується 8 кримінальних проваджень за фактами: підкупу виборців, нанесення тілесних ушкоджень кандидату в депутати, підробки документації та хуліганств. Складено 17 адмінпроколів.

Автори Олександра МАКОВЕЦЬКА, Дарина ДІДИК