Платіжки за тепло будуть менші

Платіжки за тепло будуть менші

Орієнтовно менше на 100-300 грн сплалять містяни за тепло за грудень, це буде відображено в окремій графі в єдиному рахунку

Платіжки за грудень, які вінничани почнуть отримувати уже із 13 січня, будуть меншими на 100-300 гривень. Про це повідомив міський голова Сергій Моргунов.

Платити менше і об’єктивноВиконавчий комітет Вінницької міської ради дев’ятого січня, ухвалив рішення про зміну тарифів на теплову енергію, опалення та гарячу воду для населення та бюджетних установ за грудень 2019 року.

  • «Вінницяміськтеплоенерго» зменшить нарахування за тепло у середньому на 26% та гарячу воду – на 23%. Місто отримало таку можливість, оскільки в грудні була зменшена ціна на газ, – зазначив Сергій Моргунов. – Маємо сподівання на зменшення тарифів і надалі. Ми контролюватимемо цей процес, аби вінничани мали змогу платити менше і об’єктивно за тепло та гарячу воду, які постачають наші теплопостачальні організації. Важливо, що у платіжках буде відображена ціна в окремій графі.
  • За словами міського голови, комунальне підприємство КП «Вінницяміськтеплоенерго» звернеться до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо коригування тарифів на ці послуги для вінничан, відповідно до ціни газу, яку визначить НАК «Нафтогаз».
  • Саме НКРЕКП, як державний регулятор, встановлює тарифи на тепло та гаряче водопостачання в українських містах, в тому числі і у Вінниці, уточнює Сергій Моргунов.

За газ – тепер дві платіжки
Нововведення – у газовій сфері. Наприкінці грудня Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг схвалила зміни – і тепер споживачі газу отримуватимуть не одну, а одразу дві платіжки. Оскільки відбулося остаточне відділення продажу газу (поставка) від його розподілу (доставка), то населення сплачуватиме окремо за сам газ та за його доставку.

  • Послуги розподілу (доставки) газу будуть сплачуватися за окремим рахунком АТ “Вінницягаз”, який буде надсилатися споживачам поштою. За сам газ, як товар, споживачі будуть сплачувати окремо – за рахунками постачальника газу, – пояснює прессекретарка АТ «Вінницягаз» Лариса Логінова. – Окремі рахунки гарантують незалежність постачальників газу від операторів ГРМ – це запорука впровадження європейського ринку газу. Таким чином, нарешті виконано закон «Про ринок природного газу», який ухвалили у 2015 році, та вимоги Третього енергетичного пакету, згідно з якими доставка газу має буде відділена від його продажу.
  • За словами Лариси Логінової, розділення платіжок відбудеться для споживачів всієї країни. Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання.
  • Газовики прогнозують, що, як приклад, для домогосподарств з плитою та колонкою, які використовують 170 кубометрів газу на рік або 14-15 кубометрів на місяць, щомісячний платіж за доставку не перевищуватиме 16 грн.
  • Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку або навіть на рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів. Це актуально для споживачів із газовою плитою або плитою та колонкою: якщо підсумувати їх щомісячні платежі за доставку газу, то це становить від 100 до 200 грн на рік, – зазначає Лариса Логінова.
  • Послуги з доставки газу необхідно сплачувати в поточному місяці, до 20 числа. Як і зараз, тариф на доставку газу буде відрізнятись в залежності від місця проживання споживача. Для жителів великих міст-мільйонників він буде нижчим, ніж для жителів областей.
  • Величина вартості доставки газу залежить також від щільності розташування споживачів. Чим більше клієнтів на одиницю площі, тим нижчий тариф.
  • Наприклад, для обслуговування споживачів в багатоповерхівках використовується менше газопроводів і обладнання, тому вартість доставки для них буде нижчою.
  • За доставку газу треба буде платити, навіть якщо ви не використовуєте газ в окремі періоди. В наступному році ваша плата за доставку буде скоригована відповідно до реальних обсягів споживання, зазначають у «Вінницягаз».
  • Якщо газове обладнання не використовується взагалі і ви не плануєте цього в майбутньому, то газовики радять розглянути можливість від’єднання від газових мереж із пломбуванням.
  • До речі
  • Споживання газу на Вінниччині у 2019 році скоротилось на 22%. Споживачі газу Вінницької області минулого року використали 386 млн куб.м. природного газу. Це на 106 млн куб.м. або на 21,5% менше, ніж у 2018 році. Основні причини зменшення споживання – тепла погода та відносно висока ціна газу в опалювальний сезон.
  • Зниження обсягів споживання газу спостерігається серед усіх категорій споживачів.
  • На перший квартал та квітень 2020 року «Нафтогаз України» визначив для всіх споживачів гарантовану ціну на газ – 6 765,00 грн/тис куб.м. із ПДВ, але без вартості транспортування та доставки.