Вінниця 12 років тому – у 2008, у рік Щура

Вінниця 12 років тому – у 2008, у рік Щура

Фінансова криза, війна за Будинок побуту, потоп у Могилеві-Подільському, чемпіонка Добринська та багато інших подій – чим жила Вінниця у 2008-му

Насичений – це не те слово, яким був для Вінниці і вінничан 2008 рік. Завершувався він обледенінням і тим, що ще 25 грудня 31 населений пункт в 11 районах Вінниччини залишався без світла.

«Цьогорічне обледенніння у вісім разів менше, ніж той страх, який обрушився на область у 2000 році, – казав Василь Жердецький, на той час заступник голови облдержадміністрації і голова штабу боротьби зі стихією. – Тим не менш Вінниччина – в числі найбільш постраждалих регіонів. Через намерзання льоду, яке подекуди доходило до трьох сантиметрів у діаметрі, рвались лінії електропередач та падали опори».

У самій Вінниці ситуація була традиційно спокійнішою, ніж по селах і районах – так, і у нас світло теж зникало, а проблему владнали за день-два.

Черги за Юліною тисячею

Почався рік з виплати компенсації знецінених вкладів Ощадбанку СРСР, які у народі охрестили «Юліною тисячею». Згодом прем’єрку Тимошенко (а 2007-2010 роки був час другого прем’єрства Юлії Володимирівни) звинуватять у популізмі, а втрати бюджету за ці компенсації оцінять у 5 млрд грн. Але людей це мало хвилювало, в Ощадкасах Вінниці черги за компенсаційними виплатами були майже цілодобові. В одній з таких черг помер дідусь.

«…вінницькі ощадкаси нагадували картину “Останній день Помпеї”. Знервовані люди, товкотнеча, черги, в приміщеннях задуха … Запровадження графіка реєстрації-виплат завершилось лише тим, що черги з середини перемістились на вулицю. Вчора в черзі біля ощадкаси, що по Першотравневій помер 78-річний дідусь», – повідомляли журналісти.

Олімпійське золото Добринської

Влітку 2008 року вінничанка Наталя Добринська стала “золотою” призеркою Олімпійських ігор, у Пекіні. Її переможне фото облетіло усі видання України і й інших держав. Тоді в редакції «Міста» працювала мама олімпійської чемпіонки і відома журналістка – Любов Добринська. Тож ми мали честь писати про ту перемогу з перших вуст.

Також у 2008-му вінничанин В’ячеслав Узелков тричі захищав титул Інтерконтинентального чемпіона за версією WBA.

Фінансова криза

«Колись, приїхавши до Вінниці, політик Дмитро Табачник на нараді сказав золоту фразу: «Економіка – це жінка, і я знаю, куди її поцілувати, щоб вона розцвіла». Куди цілували економіку владні мужі в останні роки, – невідомо, але те, що довели її до кризи – факт. Аби якось збудити і розворушити економіку, або хоча б не дати їй віддати кінці, при губернаторові створено антикризову раду», – писали газети.

Та світова фінансова криза накрила загалом Україну восени. У Вінниці почались затримки із виплатою зарплати, прогнозували звільнення працівників. Через кризу загальмувалися і земельні аукціони. У листопаді до міста приїздив тодішній голова НБУ Володимир Стельмах, у грудні очікували президента Ющенка.

«Перша жертва світової фінансової кризи у Вінниці – будівельна галузь. На наступний рік концерн «Поділля» запланував будівництво лише двох будинків. Через проблеми з банками заморожена масштабна реконструкція «Масложиркомбіната». Схожі проблеми у «Магіцентра», – писали журналісти.

Бабич VS Яворська

Тривалою була боротьба за крісло головного еколога області.
«Кабінет відновленої судом на посаді головного еколога області Олени Яворської зайняв призначений міністерством Дмитро Бабич. Олена Яворська забрала з собою печатку і подала в пресу компромат щодо неправильної утилізації 10 тонн пестицидів підприємством «Вінспецпостач», до якого мав відношення Дмитро Бабич», – повідомляли журналісти.

За рік прізвище Дмитра Бабича звучало у новому корупційному скандалі. Правоохоронці повідомили, що його дружину затримали під час одержання хабаря – 3,5 тис. доларів, які він наче вимагав за сприяння видачі документів на піщаний кар’єр. Гучні звинувачення закінчилися нічим. У 2010-му Дмитро Бабич стає депутатом Київської облради.

Домбровський подав у відставку

У 2008-му у заяву про відставку подав голова облдержадміністрації Олександр Домбровський. «Ви пояснили своє рішення піти з посади голови Вінницької ОДА дуже напруженими стосунками з Секретаріатом Президента. Однак, на посаду Вас призначав Президент, і догану оголосив він, а не його Секретаріат. До того ж, усі пам’ятають слова Ющенка: „Балога – це я”. То з ким у Вас склалися напружені стосунки?» – запитували журналісти Домбровського.

Він відповідав дипломатично. Кулуарно ж усі знали про «напружені стосунки» Домбровського і Балоги. Заяву подав після того, як отримав догану через абсолютно притягнутий за вуха привід.

Відставку Домбровського президент Ющенко не прийняв. Догану скасували. Олександр Георгійович став єдиним головою ОДА, який відпрацював на своїй посаді усю каденцію Ющенка. До речі у 2013 році, за іронією долі, Домбровського і того самого Балогу регіонали позбавлять депутатських мандатів.

Для самого Домбровського 2008 рік запам’ятався не тільки проблемами на роботі. У вересні він повінчався з дружиною Іриною. Таїнство звершив глава УПЦ Блаженнійший Митрополит Володимир.

Відвоювали у рейдерів Будинок побуту

Будинок побуту на Соборній повернули у комунальну власність міста. Таке рішення 1 серпня ухвалив Господарський суд Вінницької області за позовом обласної прокуратури.

«Перше рішення вже прийнято, – цитували журналісти мера Вінниці Володимира Гройсмана. – Будемо сподіватись, що Закон буде стверджуватись і надалі. Аби ми повернули те, що нахабно намагались вкрасти у міста, у вінничан. Ми проводимо всі юридичні заходи по поверненню цього будинку у власність територіальної громади міста».

Епопею із захопленням рейдерами Будинку побуту на Соборній журналісти висвітлювали майже рік, з кінця 2007 року. Будівлю у центрі міста приватизували через суд, незважаючи на те, що вона значилася у переліку об’єктів комунального майна. Згодом обмінювали на горішки та журавлину. Аж допоки не продали третій фірмі, яка вже віддала його під іпотечні займи.

«Наскільки мені відомо, це та ж сама група, яка здійснила спробу привласнити майно та землі 45-го заводу», – розповідав Володимир Слишинський, на той час заступник мера Вінниці.

Відкрили «Прозорий офіс»

У жовтні перший поверх Вінницької мерії став «Прозорим офісом». «Вінниці відкрили перший «Прозорий офіс» в Україні», – повідомляли навіть загальноукраїнські ЗМІ.

  • Насправді я не бачу тут нічого такого дивного, щоб називати це „ноу-хау”, – коментував тоді мер Володимир Гройсман, саме йому належала і ідея, і реалізація задуму. – Я думаю, що те, що ми бачимо сьогодні – це норма. І це наш підхід до надання тих послуг, заради яких ми сьогодні працюємо.

  • У вінницький «прозорий офіс» приїздитимуть чи не усі чиновники, міністри і навіть президенти, аби показати, як в Україні спрощується надання адміністративних послуг.

Впорядкування базарів і дороги

Попри те, що Україну у 2008-му лихоманило і політично, і економічно, сама Вінниця встигала і розвиватися і впорядковувалася. Із лютого у місті мали прибрати ринок на Папаніна, підприємцям запропонували місця на ринку Муніципальному. Керівництво усіх ринків мало надати міській владі свої варіанти реконструкції торгівельних площ. На самих ринках почали встановлювати електронні ваги.

«Наших інспекторів, під час перевірок обманули 118 разів. Тобто, це кожна 5-та перевірка! При тому, що більшість наших інспекторів вже знають в обличчя», – скаржився тодішній начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Іван Сорока на тотальне обважування.

У 2008-му міська влада, мером тоді був Володимир Гройсман, запланувала заасфальтувати 29 вулиць.
«На цей рік міський бюджет виділив понад 20 млн грн на реконструкцію доріг міста. Вже 15 травня мають завершитися тендерні процедури. А 19 травня – має початися ремонт доріг», – писали газети.

До речі, у травні 2008 року у Вінниці з’явилися перші 5 муніципальних автобусів – їх пустили на Старе місто. До кінця року в автобусному парку мало були уже 35-40 автобусів.

Бунт Стадниці

Улітку 2008-го Вінниця опинилася на межі сміттєвого апокаліпсису. Жителі Стадниці майже на тиждень блокували в’їзд сміттєвозів на звалище. Владі поставили ультиматум – шукати інше місце під звалище. Вмовляли стадничан не тільки мер, а й губернатор та його заступники. Зрештою Стадниця уклала угоду, яку Вінницька міськрада виконує усі ці роки.

«У Стадниці цього року буде зроблений водогін, артезіанські колодязі. Місто бере на себе медичне забезпечення та оздоровлення дітей селян, ремонт доріг, газифікацію села – тобто, цілий ряд соціальних програм», – писали того року у газетах.

За стан полігону взялися: очистка, рекультивація, викачка фільтрату, виведення метану тощо. Обіцяли і сортувальну лінію. Наразі вона працює.

Потоп

31 населений пункт, 1140 будівель, 3625 присадибних ділянок, 6 тисяч гектарів сільгоспугідь постраждали від повені влітку на Вінниччині.

«У Могилеві-Подільському тхне стоячою водою. Ще тиждень тому перше завдання для кожного на території, атакованої паводком, було – вижити. Тепер єдине запитання: як жити далі? Велика вода пішла, але рівень ґрунтових вод і досі високий. З кожного підвалу воду відкачують по три-чотири рази, а вона все прибуває… Майно пішло за великою водою…», – повідомляли у газетах.

Кабмін виділив гроші на покриття збитків, залежно від категорії постраждалих: аванс для відбудови житла І категорії – 50 тис. грн., другої – 20 тис.грн., третьої – 5 тис.грн.

У затоплений Могилів-Подільський приїздив президент Ющенко: заклав капсулу у фундамент напівзруйнованого садочку і обіцяв людям, що знайде благодійників і додаткові гроші.

Суддівський детектив

«16 жовтня у канцелярії Тульчинського суду сталася пожежа, яка зачепила і кабінет голови райсуду. А через півгодини в райвідділ надійшло повідомлення, що скоєно напад на голосу райсуду – Володимира Люлька. Через добу суддя зізнався, що замах на себе організував сам. А ще через деякий час звернувся до Апеляційного суду, мовляв, зізнався під тиском…»
Серед згорілих судових справ виявилися і доволі скандальні… Згодом суддя Люлько подасть позови чи не на усіх журналістів, які писали про той інсценований замах і згорілі справи. А у січні 2013-го, як раз під час Революції Гідності «матеріалізується» у вінницькій облдержадміністрації із заявою: іду у відставку через тиск і корумповану систему. За два дні до цього уже нарешті був вирок суду: суддю визнали винним, і зрештою етапували до Мінської колонії.

До речі, того року у Вінниці було ще одне інсценування – пограбування ювелірного магазину на Соборній. За нього затримали двох продавчинь.

Приборкування БЮТ і вибори

Знову навести порядок у вінницькій «Батьківщині» намагалося парткерівництво у 2008-му.
«Чистка рядів і суцільна перереєстрація вінницьких БЮТівців завершилась обласною партконференцію. За її результатами, оновилася майже уся обласна партверхівка. Новий голова, нове бюро, зрештою – нові віяння у партійних лавах. Професора Філіпчука змінив офіцер Медведєв», – повідомляли журналісти.

Політичне життя Вінниччини, як і України, теж було жвавим. Обласну організацію нової політсили – Єдиний центр очолив Сергій Татусяк.

Вінничанка Катерина Лук’янова стала заступницею Юрія Луценка, який очолив новостворену «Народну самооборону».
… У жовтні Віктор Ющенко оголосив, що розпускає парламент. Вінниччина почала готуватися до виборів.