Добре «покурили»…  Злодії спеціалізувались на сигаретах

Добре «покурили»… Злодії спеціалізувались на сигаретах

Вінничани, здається, помаленьку вже забувають, що в місті, а саме на колишній вулиці Енгельса (нині Дубовецька) в минулому діяв консервний завод. А оскільки завод давно вже не працює, то залишки від нього можна використовувати за іншим призначенням. Наприклад, територію можна пустити під забудову, приміщення віддати для нових цілей – скажімо, під склади для товарів, які він консервів страшенно далекі.

У нашому випадку споруди використовувались комерсантами для зберігання імпортних сигарет. А оскільки самі комерсанти завантаженням-розвантаженням не займаються, то для цього наймають некваліфіковану робочу силу.
Ось так 3 липня минулого року на території колишнього консервного заводу опинились Анастас Димчук (анкетні дані змінено) і його приятель, які знімали з вантажівки, заносили в приміщення і складували коробки з куривом. Але не тільки робили свою роботу, а й придивлялись, де що лежатиме і як потім його знайти.

Щойно друзі закінчили працю й отримали в руки зароблені шурхіткі купюри, як у їхніх головах почав визрівати план додаткового заробітку. В один із липневих днів вони тихцем проникли на територію підприємства, віджали пластикові вікна на стінах складу, проникли всередину й поцупили 10 блоків сигарет марки «Rothmans Blue», ринкова вартість яких відповідно до висновку експерта становила 3740 гривень.

Крадене, як пізніше розповідав на суді Димчук, забрав приятель, який мав можливість його реалізувати.
Злодіям експропріація сподобалась, і через тиждень вони вилазку повторили. Цього разу вони прихопили 15 блоків тих же сигарет на 5610 гривень.

Потім ходили туди ще й ще, і кожного разу апетити зростали, бо брали більше й більше. Загалом за сім вилазок упродовж липня-серпня злочинці винесли 135 блоків сигарет на загальну суму 41831 гривня.

Потім, як читач уже здогадався, ниточка урвалась. Було порушено кримінальне провадження, оперативники затримали Анастаса й помістили до слідчого ізолятора. І ось тепер він дочекався суду. (Щодо приятеля матеріали виділено в окреме провадження, отже, його судитимуть окремо.)

Вінницький міський суд врахував, що Димчук притягається до відповідальності вперше, а також його щиросерде каяття. Підсудний просив «суворо його не карати та не позбавляти волі, оскільки, перебуваючи в умовах попереднього ув`язнення, він усвідомив свої вчинки та спосіб життя, який він вів до затримання, а відтак прийшов до переконання, що в майбутньому такого більше ніколи не повториться» (цитата з вироку).

Його засуджено до чотирьох років позбавлення волі з дворічним іспитовим терміном.
Між іншим, чудова нагода кинути не лише красти, а й курити…


Автор Леонтій Краснопільський