Вінниччина – на карантині

Вінниччина – на карантині

Працюють лише продуктові магазини, ринки, аптеки, лікарні, АЗС і магазини побутової хімії. Людей просять залишатися вдома

Припинили роботу школи-садки-виші, закриті пункти пропуску на кордоні, відмінені міжобласні рейси, на підприємствах і у закладах хто може працює у дистанційному режимі, в тому числі і чиновники. Вінниччина – на карантині, який через коронавірус в Україні оголошено до 3-го квітня.

Із 17 березня на території Вінницької ОТГ до закінчення загальнодержавного карантину мали зупинити роботу усі торговельно-розважальні центри, об’єкти загального користування і усі торговельні заклади незалежно від форми власності. Заборонено заселення в готелі, хостели та інші заклади готельного типу.

Працюватимуть тільки продуктові магазини, ринки, магазини побутової хімії, аптеки, АЗС та заклади, пов’язані з охороною здоров’я і життєзабезпечення. Людей просять залишатися вдома і без гострої потреби навіть не йти до поліклінік.
Міський голова Сергій Моргунов подякував усім вінничанам, які дослухалися до порад і без потреби не покидають своїх домівок. Також закликав вінничан в разі погіршення самопочуття викликати сімейного лікаря додому. Якщо ж лікар відмовляється – про це варто повідомляти.

  • Звертаюся до сімейних лікарів: більш відповідально ставитися до звернень громадян. Важливо, щоб сімейні лікарі не відправляли відразу до інфекційної лікарні. Адже ми розуміємо, що люди, які захворіли, їдуть громадським транспортом, наражають на небезпеку усіх оточуючих. Сімейний лікар має приїхати додому, надати відповідні консультації. Якщо цього не відбувається, вінничани мають зателефонувати за номером 15-60 і повідомляти про ті випадки, коли лікарі відмовляються виїжджати, – каже Сергій Моргунов. – Це стосується і викликів швидкої медичної допомоги. Обставини, що пов’язані із поширенням коронавірусу, класифіковані як медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня. Це дуже серйозно.
  • Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш просить приватні клініки повідомляти про виявлені випадки пневмонії у пацієнтів. Вінничани, які не обрали сімейного лікаря або які не знають його мобільний телефон – мають телефонувати на 103 або на 15-60.
  • У Вінниці забезпечена і налагоджена робота з метою надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою на хворобу СОVID-19, – каже Олександр Шиш. – У будь-якому випадку інформація дійде до ЦПМСД, і в разі погіршення стану здоров’я буде госпіталізація до медичного закладу. Я звертаюся до усіх приватних медичних закладів: у випадку діагностування двобічної пневмонії, інформуйте про це департамент охорони здоров’я міської ради. Це потрібно для того, щоб ми могли провести діагностування і виключити належність до нової коронавірусної інфекції. Також ми обмежуємо планове оздоровлення пацієнтів, тимчасово скасовуємо «Дні здорової дитини», планові щеплення, планові профогляди тощо.
  • Згідно із рішенням комісії Вінницький міський відділ поліції спільно з патрульними має забезпечити громадський порядок та виконання обмежувальних заходів на території Вінницької міської ОТГ.
  • 16 березня ми вже притягнули деякі організації до відповідальності. Це, наприклад, інтернет-салони. Ми виявили, що працювали два заклади, у яких були неповнолітні. Винних осіб притягнули до відповідальності згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення за статтею 164. Там штрафні санкції (на керівників закладів) – до 34 тисяч гривень. За повторне порушення передбачений штраф у розмірі 85 тисяч гривень, – зазначив начальник Вінницького відділення поліції Сергій Синявський. – Якщо говорити про інтернет-салони, то адміністративні заходи будуть застосовуватись і до батьків дітей, які там перебували, штраф.
    Маски у вінницьких аптеках очікувались уже 16 березня – у мережах «Євроаптека» та «Конекс», під замовлення – у «Техмедсервіс». А тим часом в одній з лікарень медик намагалися продати прості марлеві пов’язки.
    Мер назвав цю людину мародером, а директор міського департаменту здоров’я повідомив, що працівника уже звільнили.
  • Було проведено службове розслідування і цю людину звільнено із займаної посади, – сказав Олександр Шиш.
    Поки на Вінниччині були лише дві підозри на коронавірус. Вони не підтвердилися.
  • В обох випадках діагностували вірус грипу типу А, пацієнтів лікують відповідно до діагнозу. Вони перебувають в інфекційному відділенні першої міської клінічної лікарні Вінниці. Обоє – жителі Вінницької області і перебували за кордоном: в Іспанії та Польщі, – розповів 16 березня завідувач відділу епідемнагляду Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ Степан Томин.
  • Обоє пацієнтів досі перебувають під постійним спостереженням лікарів, їхні контакти визначені – ці люди самоізольовані і теж перебувають під наглядом лікарів.
  • Пацієнти лікуються за рахунок медичних закладів, – уточнлила заступниця департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Надія Марусяк.
  • За її словами, експрес-тести на визначення коронавіруса Вінниччина почала закуповувати ще кілька днів тому.
  • Наразі їх у Вінницькій області близько 120, у Вінниці вони є в дитячій обласній та міській лікарні №1. Прийшов дозвіл на розпакування резервів, серед яких засоби індивідуального захисту, апарати штучної вентиляції легень, ручні та дихальні апарати, маски та респіратори. Всі ці засоби розраховані на лікарні, – каже Надія Марусяк. – Загалом у лікарнях області близько 182 апаратів штучної вентиляції легень, а в інфекційних відділеннях їх 44. Вони стоять в боксах та палатах інтенсивної терапії. Наразі ми продовжуємо їх закуповувати.
  • За словами чиновників, на Вінниччині є 22 медичних заклади з інфекційними відділенями. В лікарнях області розгорнуто 290 інфекційних ліжок, із них 89 боксів і 51 напівбокс. Обласний лабораторний центр МОЗу із 17 березня уже планував в разі потреби розпочати тестування зразків матеріалів, які будуть брати у хворих з підозрою на COVID-19.
  • Налаштовуємо обладнання, а діагностичні системи уже закупили. Тестувати будуть зразки, які відбирають у стаціонарах, а не зразки від людей, які не мають клінічних захворювань, – пояснив завідувач відділу епідемнагляду Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ Степан Томин.

Що дає карантин

В Україні станом на 17 березня лабораторно підтвердили 7 випадків захворювання на коронавірус: 4 у Чернівецькій області, 2 – в Києві та 1 (летальний) – в Житомирській. За даними Міністерства охорони здоров’я, всього з початку року Центр громадського здоров’я отримав 140 повідомлень про підозру на Covid-19, а загалом протестував близько 500 зразків.
Карантин – це комплекс заходів задля запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб. По суті, це відокремлення носіїв інфекції або тих, хто може її мати, від здорових людей, щоб уникнути розповсюдження хвороби.
За словами голови ВООЗ Тедроса Аданома Гебреєсуса, держави можуть вплинути на пандемію коронавірусу, якщо будуть вчасно виявляти та ізолювати хворих. Країнам із небагатьма випадками Covid-19, наприклад Україні, це допоможе запобігти виникненню спалахів захворювання.

Корисні телефони

У зв’язку з карантином, який ввели в Україні з 12 березня до 3 квітня, установи перейшли на дистанційний режим роботи, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Скасовані особисті прийоми та обмежено відвідування. У «Прозорих офісах», пенсійному фонді, газовій службі, у патрульній поліції, прокуратурі та інших установах просять вінничан користуватися телефонами і електронною поштою.

Вінницький міський суд: отримати інформацію по справах можна за тел.:(0432)67-36-21; (0432) 67-20-84. Відділ прийому та реєстрації (канцелярія суду) (0432) 67-37-48. На час карантину людям радять не приходити до суду для подачі скарг, заяв та інших звернень, а скористатися поштою або сервісом «Електронний суд».

Вінницягаз: інформацію про особові рахунків, передачу показань лічильників та оплату рахунків за газ і його доставку можна здійснити за допомогою онлайн-сервісів. Особистий кабінет на сайті 104.ua. Кол-центр 067-01-10-104, (0432)509-104.

«Енера Вінниця»: Телефон (0432)-32-97-77, електронна пошта [email protected]. У разі виникнення загрози електробезпеці слід телефонувати на «гарячу лінію» обленерго – 0-800-217-217 (цілодобово, безкоштовно).

Вінницька міська рада: Зупинено особисті прийоми міського голови, його заступників та директорів департаментів. Усі звернення можна надсилати у письмовій формі або онлайн.
Усі відділення “Прозорих офісів” призупиняють прийом громадян на період карантинних заходів.
Кол-центр «Прозорого офісу» – 65-50-50;
Кол-центр Пенсійного фонду: 50-88-81; 50-88-82; 50-88-83;
Департамент соціальної політики міської ради: 50-83-88; 50-86-70.
Консультації можна також отримати у працівників департамента соціальної політики міської ради: управління соціального захисту «Правобережне» – 50-83-88; управління соціального захисту «Лівобережне» –  50-86-70.  
Щоб дізнатись, які послуги можна замовити онлайн та замовити їх, потрібно увійти в Персональний кабінет на офіційному сайті міської ради https://my.vmr.gov.ua/Profile.aspx . 

Прокуратура Вінницької області: подати письмове звернення громадяни можуть на електронну пошту [email protected]. Телефон «гарячої лінії» – (0432)67-22–06.

Патрульна поліція: електронна пошту [email protected]

Автори Інна МАРТ, Діана КОЛНОГУЗОВА