Україна та росія збережуть поставки газу попри бої в Курській області

росія та Україна мають намір продовжувати поставки трубопровідного газу до Європи попри на те, що поблизу ключового транскордонного транзитного пункту “Суджа” продовжуються бойові дії.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Як пише видання, обидві сторони мають фінансовий стимул продовжувати постачання палива.

Для Києва транзит газу забезпечує найважливіші кошти для його зруйнованої війною економіки – близько 1 млрд доларів у 2021 році – тоді як Європа залишається одним із найбільших споживачів трубопровідного газу росії, зазначає Bloomberg.

“Україна хоче, щоб її вважали надійним партнером Європи, сподіваючись, що трейдери регіону будуть більше використовувати її величезні газові сховища. І у неї є вагомі причини для захисту інфраструктури, оскільки трубопроводи, які не використовуються, можуть стати об’єктами військових атак або стати непридатними, і ремонт їх буде дорогим”, — пише агентство.

Однак, за словами джерела, будь-яке випадкове пошкодження ключової інфраструктури на газовимірювальній станції може зупинити постачання.

Ще два співрозмовники агентства повідомили, що пункт перетину кордону перебуває під контролем українських військ після вторгнення.

Російський постачальник ПАТ “Газпром” не відповів на запити про коментарі. У Міненерго України від коментарів відмовилися.

“Ми маємо намір продовжувати надавати послуги з транспортування газу в рамках угоди”, — йдеться в заяві НАК “Нафтогаз України”. Йдеться про угоду щодо транзиту газу, яка закінчується в грудні.

Bloomberg зазначає, що тоді як більшість Європи шукала альтернативи російському трубопровідному газу після вторгнення в Україну, такі країни, як Австрія, Словаччина та Молдова, продовжують імпортувати постачання “Газпрому” через Україну.

“Газпром” продовжує надсилати газ до точки “Суджа” зі стабільними добовими потоками в діапазоні від 37 млн ​​кубометрів до майже 40 млн кубометрів. Станом на вівторок 13 серпня російські потоки через Україну залишаться в межах норми, повідомляє агентство.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook