“У Вінниці пройшов відкритий регіональний турнір з легкої атлетики для людей з інвалідністю

У вінницькому ліцеї №18, відбувся регіональний турнір з легкої атлетики серед осіб з інвалідністю внаслідок порушень у розумовому розвитку.

Про це інформує Місто, посилаючись на Вінницьку міську раду.

Змагання організували в рамках Спеціальної Олімпіади України за підтримки Вінницького міського центру соціальних служб. У змаганнях взяли участь близько 60 учасників. Вони бігли на дистанцію у 60 та 100 метрів.

Турнір Спеціальної Олімпіади України з легкої атлетики серед дітей та молоді з інвалідністю внаслідок порушень у розумовому розвитку розпочали у спортивній залі ліцею №18. Серед запрошених гостей – дітки з Житомира, які продемонстрували навички з акробатичної йоги.

Учасники змагань згадали клятву Олімпіади: “Я прагну перемогти. Але якщо я не можу перемогти, я буду завзятим у цій спробі”. Одна з організаторів заходу – Леся Самойленко. Жінка також виховує сина з аутизмом.

“Подібні заходи у Вінниці ми почали проводити з 2016 року. Турнір з легкої атлетики – один з базових турнірів, які ми проводимо у Вінниці щороку. Дуже багато дітей цікавляться цим видом спорту. Наші дітки мають де показати свої напрацювання із тренерами. Спеціальна олімпіаді України – це такий вид спортивного руху, де такі діти можуть проявляти свої можливості, перемагати свої страхи й показувати, чого вони досягли”, – говорить регіональна директорка Спеціальної олімпіади України у Вінницькому регіоні Леся Самойленко.

Наймолодшому учаснику турніру – 8 років, найстаршому – 37. Головна суддя змагань – Алла Гарницька. Жінка працює тренером з легкої атлетики у Вінницькій спеціалізованій ДЮСШ з легкої атлетики. Уже понад рік до неї ходять тренуватися 5 діток з інвалідністю.

“Я долучаю їх до занять у загальних групах. Упродовж року я спостерігаю за їхніми показниками. У всіх них є прогрес. До кожного з них потрібен особливий підхід. Але перш за все – вони потребують любові та уваги. Ми займаємося по три години в тиждень. Заняття безкоштовні. Головне – бажання батьків та дитини”, – говорить Алла Гарницька.

Разом із 11 річним Нікітою Кубарем – на заняття до цієї тренерки впродовж останніх п’яти років ходить Вікторія. У її сина – дитячий аутизм.

“Нікіта уже розуміє, що йому потрібно робити зарядку, вправи, йти на тренування. Він старається, адже знає, аби бути здоровим – потрібно працювати. І я разом із ним також пішла у спортивне життя. Сьогодні ми бігли разом. Бо таким дітям надзвичайно важко адаптовувати матеріал, все потрібно робити вдвох”, – додає Вікторія Кубарь.

Турнір тривав близько трьох годин. По завершенню заходу учасники отримали заохочувальні призи від Вінницького міського центру соціальних служб. Ті учасники, які показали найкращі результати – зможуть взяти участь у всеукраїнських змаганнях з легкої атлетики, які відбудуться в травні в Кропивницькому.

“Сьогоднішній турнір у Вінниці ми розглядаємо як відбірковий, аби визначити найкращих, сформувати команду області, яка візьме участь у всеукраїнських змаганнях. – пояснює виконавчий директор Спеціальної Олімпіади України Андрій Підварко, – Ми, як і кожна спортивна федерація дуже зацікавлені у тому, аби відібрати здібних талановитих спортсменів, аби вони гідно представили, наприклад Вінницьку область. І потім можна потрапити до складу делегації Національної команди Спеціальної олімпіади України”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook