Традиція проти технологічності: смаки Дахунпао та молочного улуну

Улуни підкорили світ. Це напівферментовані чаї, що зберегли надзвичайну природну користь, і набули чудового смаку завдяки особливим методам виробництва. А от самі методи бувають традиційними та технологічними. Легше за все зрозуміти різницю на прикладі двох невимовно прекрасних напоїв: таких, як Дахунпао – https://newtea.ua/uk/chay/chay-ulun/vid-da-hun-pao та супер-популярний чай молочний улун – https://newtea.ua/uk/chay/chay-ulun/vid-molochnyy-ulun. Окрім деталей виробництва, обов’язково розкажемо про секрети смаку. Готові?

Знаменитий Да Хун Пао

Чай Да Хун Пао, або, в перекладі, «Великий Червоний Халат» виготовляється виключно в місті Уїшань. Саме тут захід сонця підсвічує чайний лист особливим багрянцем, від якого походить назва чаю. Він міцно тримається в десятці найпопулярніших китайських напоїв, і саме його дуже любить молодь.

Бадьористий ефект, тонус, легкість та душевна гармонія – те, що приходить одразу ж під час дегустації Дахунпао. Цей стан досить приблизно схожий на легке сп’яніння, тож розмови про «алкогольний» ефект чаю – лише маркетинг. Та його насичений і щільний смак із солодко-карамельним післясмаком зачаровує, а в ароматі можна відчути нотки ванілі та ірисок.

Яка традиційна технологія забезпечує такий яскравий результат?

  • збір: проходить один раз на рік, у перші два травневих тижні;
  • сушіння чайного листа;
  • зминання (вручну чи в барабані) й ферментація;
  • обсмажування протягом кількох хвилин для зупинки процесу ферментації;
  • скручування;
  • фінальна сушка;
  • сортування;
  • прогрівання над вугіллям;
  • фасування.

Здавалося б – більшість китайських чаїв виробляють саме так, та лише улун Да Хун Пао має настільки широку славу та індивідуальні властивості смаку.

Вражаючий молочний улун

Напій для тих, хто вміє насолоджуватись чаєм з молоком, навіть якщо він зелений. До того ж, молочний улун купити варто ще й через його корисність.

Улун молочний не поливається молоком і не збагачується вершками. Яскравий молочний запах досягається за допомогою натурального і повністю безпечного ароматизатора, яким обробляють підготовлене листя. Та головне – це, звичайно, відбірний чайний лист, який росте на Тайвані, на деяких територіях материкового Китаю та В’єтнаму.

Здається, якщо цей улун просто обробляють ароматизатором, зникає його загадковість. Насправді ж, так його принадність тільки починає розкриватись, адже цей чай заспокоює, дарує гармонію, підходить для пиття в будь-який час доби і нагадує, як насолоджуватись кожною миттю. Ось так сучасний підхід до традиційного напою подарував чаєманам по всьому світу нову перлину.

А який чай подобається вам?

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook