На Вінниччині сезон грибів: види та ціни

На Вінниччині розпочався сезон білих грибів, лисичок та сироїжок. Торгувати ними на ринку “Привокзальний” почали кілька днів тому, втім поки продавчинь із дикорослими менше ніж торік, каже адміністратор ринку Олександр Комісарчук.

Про це інформує Місто, посилаючись на Суспільне.

Марія Дорощук на ринку продає білі гриби. Каже, збирала їх вчора у лісі села Медвідка. За кілограм править 250 грн. Розповідає, “боровики” у порівняні із минулим роком здорожчали на 10 — 15 гривень, усе через малий врожай. У продажі, каже, були і сироїжки — по 80 гривень за кілограм, але вже розкупили.

Дикорослі гриби у лісі, розповідає, збирає понад пів століття. Жартує, у свої 84 роки добре знає, які можна збирати, а які ні. Доприкладу, каже отруїтися білими грибами практично не можливо, головне правильно їх приготувати.

“Спочатку необхідно їх зварити нормально, білими грибами ніколи не отруєшся, треба 15 хвилин відварити, а тоді вже смажити”, — каже Марія.

Вінничанка Ольга кілька днів тому в Марії Дорощук купувала кілограм білих грибів. Сьогодні прийшла по кріп. Каже — гриби смачні, але задорогі, купує їх нечасто.

“Гриби дуже смачні. Але якщо у мене виникає якесь непорозуміння, сумнів — то я його не беру, а тут видно, що хороші білі гриби”, — розповідає Марія.

Майже 5 кілограмів моховика та 3 кілограми сироїжок продає Наталя. Перед тим як їх реалізовувати їх людям, гриби перевірили у лабораторії, жінка має відповідну довідку. Говорить — моховики й сироїжки теж збирала у лісах Медвідки. Ціна, каже різна, а якщо до закриття ринку не вдасться їх реалізувати — віддає дешевше, аби не везти додому.

Сезон дикорослих грибів на Вінниччині розпочався кілька тижнів тому, каже перший заступник очільника держпродспоживслужби області Олександр Сорочан, за цей час зафіксували 2 випадки отруєння.

“Гриби не є продуктом першої необхідності, це не риба, не м’ясо, не молоко. Ми любимо гриби але окрім смаку поживних властивостей немає, а дітям то взагалі не можна бо система травлення дитини не така як у дорослих”, — каже Сорочан.

Аби мінімізувати ризики отруєння дикорослими грибами, збирати потрібно лише ті, які точно знаєте. А якщо купувати — то лише в магазині або або на санкціонованих ринках, де є лабораторії для перевірки якості продукції, каже Олександр Сорочан.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook