Культурний фаст-фуд

У вінницькому парку «Хімік» з’являться пекарня пончиків за мотивами творів Михайла Коцюбинського

Одним із переможців програми з підприємницької діяльності для ветеранів АТО/ООС, яку ініціювала міська рада спільно з Київської школою економіки, став учасник бойових дій Михайло Жилін. Він переїхав до Вінниці із Донецька і збирається започаткувати перший у місті фаст-фуд з пончиками Intermezzo за мотивами творів Михайла Коцюбинського. Відкрити пекарню планує у мікрорайоні парку «Хімік», який має стати туристичним та фестивальним центром Замостя. На перших порах працюватиме разом із дружиною, а донечки відповідатимуть за розкрутку проєкту у соціальних мережах.

  • Пончики – це смак мого дитинства. Вони були обов’язковим атрибутом міських прогулянок. Їх куштували з чаєм, за кавою, солодкі і солоні. У вінницьких пекарнях пончиків майже не продають, а отже, конкурентів немає. Це був один із плюсів при виборі напрямку бізнесу, – розповідає Михайло. – А оскільки ми з дружиною літературознавці, то не згадати про Коцюбинського не могли. Для нас він перша асоціація із Вінницею. Тобто наша пекарня стане таким собі культурним фаст-фудом з певним брендуванням міста.
  • Сам Михайло Жилін з Донецька. Там він здобув вищу освіту, одружився, захистив кандидатську з філологічних наук, працював у Донецькому юридичному інституту МВС України, керував трупою музично-драматичного театру. А коли почалася війна, пішов воювати, бо інакше вчинити не міг. Під Дебальцево отримав ледь не смертельне поранення – йому наскрізь прострелили легеню, почався пневмоторакс, і бійця дивом врятували військові лікарі. Після кількох місяців у шпиталі, Михайло отримав запрошення на роботу від Донецького національного університету імені Василя Стуса. Так Жиліни у 2015 році переїхали до Вінниці.
  • В університеті Михайло Жилін відпрацював з 2015 по 2018 роки. А потім зрозумів, що хоче мати щось своє. І коли дізнався про школу підприємництва для ветеранів, вирішив спробувати. Пройшов тримісячне навчання за програмою з підприємницької діяльності і його проєкт «Пончики Intermezzo» було визнано одним з найкращих. Очевидно тому місцева влада вирішила підтримати реалізацію цього задуму і запропонувала створити заклад, який буде цікавий не лише для споживачів, але й для туристів.
  • Це буде не звичайна пекарня пончиків, а корисний заклад фаст-фуду, який влаштовуватиме екскурсії, перфоманси, майстер-класи, – інтригує Михайло. – Місту не потрібна банальна «забігалівка», а смисловонаповнений заклад. У користування нам віддають одну з альтанок, що розташована при вході до парку «Хімік». Там ми облаштовуємо пекарню відповідно зі своїми інвестиціями. Наразі тривають узгодження певних деталей, бо це комунальна власність і є окремі бюрократичні моменти, які потребують часу. Але гадаю, що після карантину, ми зможемо вийти на вулиці міста і почати частувати вінничан своїми смачними пончиками.
  • Коли заклад відкриється і справа стане рентабельною, Жиліни планують працевлаштувати кількох знайомих з числа ветеранів та переселенців. Окрім цього, частину прибутку вони хочуть віддавати на цікаві проєкти, бо, як виявилося, Вінниця досить сприятлива для ветерансько-переселенських ініціатив.
  • Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook