Річку Південний Буг зібралися перейменувати

Сьогодні, третього грудня, у Вінниці за круглим столом зібралися історики, аби обговорити перейменування Південного Бугу зі звичної всім назви на Бог.
Голова організіції «Зелений світ» Валерій Кульматицький посилається на стародавні літописи. Він розповідає, що головна водна артерія Вінниці має першочергову назву Бог.

– Ми повинні повернутися до свого коріння та історії! Якщо почитати літописи слов’янської доби, то можна виявити, що Південний Буг називали Бог. Наприклад, літопис 1377 року : «…йде борзе по ми и сгони их (берендеїв) зарекою БОГ». Після окупації України Московією, уряд дав наказ дослідити геологію Побожжя геологу Володимиру Ласкарєву, який не знав фонетики польської мови й переіменував річку Бог у Південний Буг. Тоді ще й слово «бог» було ідеологічно неприйнятне, тому з 1914 року ми користуємося чужорідною назвою, – зазначає Валерій Кульматицький.

Доктор історичних наук Олексій Струкевич теж зауважив, що корінні мешканці Правобережної України до початку ХХ століття називали річку Бог.

– Знайшов інформацію про різні історичні назви річки. Греки її назвали «Гіпаніс», турки – «Ак-су», а давні слов’яни називали «Бог» і ця назва затвердилася до початку ХХ століття. Чи не пора боротися не тільки з декомунізацією, а й деколонізацією? – підкреслює Олексій Струкевич.

Як зазначив Валерій Кульматицький, першим кроком до реалізації такої ініціативи буде об’єднання істориків.

– Ми звернемося до миколаївських, одеських, кіровоградській фахівців з проханням, щоб вони розглянули це питання.Потім будемо об’єднуватися й звертатися до нашої влади, – говорить Валерій Кульматицький.

Під час обговорення виникла ідея створити комітет по упорядкуванню історичних назв, а голова спільноти «Вінниця цікава» Олександр Шемет запропонував знайти однодумців у інших містах та робити піар-акції на державному рівні, щоб привернути увагу людей.

– Зважайте на те, що людина складається на 80% з води, відповідно всі ми – це 80% нашої річки. Хто ми: Південний Буг чи діти Бога? Перше, що варто зробити – це дізнатися думку людей стосовно перейменування річки. Ми проводили соціологічне опитування, 60 осіб проголосували позитивно, 15 осіб вважає це актуальним, 15-20 чоловік – проти перейменування, а решті респондентам байдуже. Саме тому потрібно правильно формулювати питання перед українцями й шукати однодумців. Є пропозиція зробити Божську регату – це екологічна регата. Наприклад, зробити плоти з пляшок і спуститися по річці, зупинятися в містах та селах й розповідати людям історію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook