За період карантину кількість зареєстрованих безробітних на Вінниччині збільшилася на 20%

В ході онлайн засідання обласного оперативного штабу, яке відбулось 14 травня, акцентували особливу увагу на питанні роботи служби зайнятості в умовах карантину та ситуацію на ринку праці Вінниччини. Адже в період карантину фіксується тенденція до збільшення кількості громадян, зареєстрованих по безробіттю.

Директорка обласного центру зайнятості Галина Скоковська розповіла, як в цьому контексті виглядає Вінниччина на тлі інших регіонів України. Вона повідомила, що за період карантину кількість зареєстрованих безробітних в області збільшилася на 20%, наразі зареєстровано 26 тисяч безробітних громадян. Ситуація в Україні загалом демонструє збільшення безробітних на 44%, тобто на Вінниччині вона ще не настільки критична.

“Ми працюємо в штатному режимі. Отримання допомоги по безробіттю сьогодні є дуже важливим для наших громадян. Окрім того, за час карантину на 50% зменшилася кількість роботодавців, які взагалі співпрацюють зі службою зайнятості Вінниччини. На 35% зменшилася кількість поданих вакансій, порівняно з минулим роком. На початку карантину зменшення фіксувалося на рівні 50%, тобто зараз ситуація дещо покращується”, – зауважила вона.

Галина Скоковська повідомила, що служба зайнятості розпочала розглядати пакети документів від суб‘єктів господарювання малого та середнього бізнесу області, які претендують на отримання допомоги по частковому безробіттю.

“Загалом надійшло 417 пакетів документів від суб’єктів господарювання, їх розглянули і прийняли вже 73 позитивних рішення – це 1364 найманих працівників Вінниччини отримають допомогу по частковому безробіттю в розмірі 4723 грн, тобто в розмірі мінімальної заробітної плати на загальну суму 6,4 млн грн”, – зазначила керівниця обласної служби зайнятості.

Наразі процедура подачі та переліку необхідних для цього документів значно спрощена, служба зайнятості має три дні на розгляд та прийняття рішення про призначення такої допомоги.

На засіданні Верховної Ради були внесені зміни до «Закону про зайнятість». Ці зміни дозволяють безпосередньо самим ФОПам теж вносити себе в список на отримання допомоги по частковому безробіттю. Окрім того, збільшено кількість днів, за які роботодавець може подати заявку на допомогу по безробіттю – було 30 календарних днів, стало 90 календарних днів. Зміни до Закону проголосовані, але ще не підписані, це питання кількох днів. Нововведення дадуть нові можливості для роботодавців і найманих працівників покращити своє матеріальне становище, яке погіршилося за час карантину. За цей період працевлаштувано понад 6 тисяч осіб, з числа зареєстрованих безробітних, і це шостий результат серед 24 регіонів України та м. Києва. Сьогодні допомога по безробіттю становить в середньому 3800 грн, а в половині вакансій заробітна плата пропонується роботодавцями до 8 тис. грн.

Нагадаємо, карантин і безробіття.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook