Карантин і безробіття

Карантин і безробіття

Історії вінничан, які вимушено залишаються вдома

Про те, що карантин і вимушене припинення роботи багатьох малих і середніх підприємств спричинить безробіття – говорили одразу. На сьогодні тільки у моєму оточенні через карантин без роботи залишилися 20 людей. Серед них ріелтори, вихователі дитячих садочків, торгові агенти, косметологи, майстри манікюру, фотомодель, дитячий психолог, водій та офіс-менеджерка. Вдома нині залишаються і баристи, як от Юлія Лучова. Вона розповідає, що останній робочий день у неї був 25 березня, за кілька днів до того, як у громадському транспорті обмежили проїзд.

  • Після оголошення карантину, коли була суцільна паніка, керівництво нам повідомило, що нас зачинять. Через деякий час вирішили зробити “пробні дні”, щоб подивитися, чи будуть клієнти. Але за кавою заходили двоє-троє людей на день, – розповідає Юля. – Загалом в нас близько 40 працівників разом з керівництвом, але нікого поки що не звільнили. Всі просто пішли у відпустку за власний кошт. Нещодавно мені прийшов аванс на картку, який значно відрізняється від того, що я отримувала до карантину. Тепер мене виручає пасивний дохід, я здаю в оренду автомобільний гараж.
  • Дівчина каже, що бачила петицію від вінничанина, який просить дозволити відкрити кав’ярні і продавати каву “з собою”.
  • Навряд чи це спрацює, – розмірковує вона. – Зараз мало кого цікавлять напої на виніс, бо гуляти особливо не можна, та й гроші в людей закінчуються.
  • Карантин вніс корективи і у невеличкий бізнес Олексія Шелестова. Свою справу (лазерна різьба) він відкрив наприкінці січня, оформив логотипи, почав розкручувати сторінки в соцмережах, налагодив роботу з постачальниками. В Олексія уже з’явився заробіток і, відповідно, була можливість вкладати гроші в розвиток майстерні.
  • Я взяв кредит. Дякувати богу, незадовго до каранатину встиг його виплатити і заплатив за оренду приміщення та обладнання. На карантин я вийшов без грошей, лишилося півтори-дві тисячі і кілька незавершених проєктів, які оплатили ще до карантину. Замовлення, які були напередодні, не оплатили, зрештою від них відмовилися. Потім розбіглися замовники, – розповідає Олексій. – Реклама в соцмережах не працює, оскільки в основному я співпрацював з місцевими кафе, ресторанами та магазинами.
  • Зрештою, Олексій зазнав збитків і звернувся у центр зайнятості, щоб отримувати допомогу по безробіттю.
    -Пакет документів надіслав поштою. В результаті у центрі зайнятості мені сказали, що будуть рахувати мінімалку – 650 грн на місяць, – розповідає він. – Я розумію, що це не гроші – один раз в магазин сходити за продуктами. Отже, через місяць карантину я маю невеликі борги і оці 650 грн, які мені виплатять не одразу, а через місяць. Як буде далі – не знаю.
    Схожа ситуація і у Володимира Шинкаренко, який займається будівництвом. Зараз він без роботи.
  • Через карантин в мене більше немає найманих працівників. Будівництво зараз призупинилося, оскільки більшість замовників буквально бояться витрачати кошти. До того ж, будівельні магазини зараз не працюють, купити матеріали реально, але треба дуже «заморочитися». Фактично, зараз для мене настав період стагнації, заробітку немає, а от ЄСВ щомісяця я маю заплатити. Нікого ж не цікавить, як вплинув на мене карантин, – розповідає чоловік. – Наразі я заліз у борги, щоб виплатити людям зарплатню і закінчити об’єкти. Якщо так піде і далі, доведеться закривати приватне підприємство. Днями ПриватБанк повідомив, що з картки підприємства підвищили відсоток за зняття готівки на 0,2%. І це показник того, що на коронавірусі все таки можна заробити.
  • Ірина Гудок до карантину займалася репетиторством – навчала дітей англійської мови. Більшість її учнів активно готувалися до ДПА наприкінці навчального року. Але через коронавірус ДПА відмінили.
  • Разом з тим в мене не стало і учнів. Лишився лише один хлопчик і ми почали працювати з ним в телефонному режимі. Дистанційна робота – це не мій формат, оскільки я не бачу дитину, не бачу, що він пише в зошиті. Але є й переваги, адже всі необхідні підручники є в інтернеті, як і конкретні завдання, – розповідає Ірина. – Ставлюся до такого становища з іронією, але розумію, що скоро буде не до сміху. Фінансові надходження, до яких всі звикли, припинилися…
  • Ірина зараз мізкує над тим, де знайти хоча б якийсь заробіток. Каже, готова вийти на повний робочий день куди завгодно, аби не сидіти без грошей.
  • Але куди влаштуватися, якщо магазини та ресторани зачинені? Розумію, що із закінченням карантину все стане на свої місця, але як бути зараз? – запитує вона. – Потрохи почала продавати речі із гардеробу, які мені вже не потрібні, щоб триматися на плаву.
    У Вінницькому міському центрі зайнятості зазначають, що наразі кількість безробітних у нас зросла втричі. Заступниця директора міського центру зайнятості Світлана Кривенко каже, що вони уже опрацювали понад 400 пакетів документів від людей, що втратили роботу.
  • Серед тих людей, що подають документи на реєстрацію, значна частина тих, кого звільнили у березні, – пояснює Світлана Кривенко.
  • Водночас у період карантину свої вакансії до центру зайнятості подали близько 400 роботодавців. Про це говорить заступниця начальника відділу активної підтримки безробітних міського центру зайнятості Людмила Палій.
  • В середньому пропонують зарплатню від 6 до 10 тисяч, а от якщо це місце прибиральника, то там зарплатня в межах п’яти тисяч, – каже вона – Попит на робітничі професії типу двірників, санітарок, прибиральниць, охоронників завжди є, незалежно від того, карантин на вулиці чи ні.
  • Тим часом у Торгово-промисловій палаті звертають увагу на те, що близько 3,5 млн. людей в Україні працюють в тіньовому секторі. І найболючіше карантин вдарить по них.
  • Із них у “карантинних” галузях задіяні близько 1 млн. Офіційно в цих галузях працюють ще близько 2,9 млн людей. Таким чином, всього через карантин вимушено не працюють близько 4 млн. українців, – каже президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков. – За нашими оцінками, близько 500-700 тисяч неофіційно зайнятих із закриттям бізнесів на карантин сьогодні, фактично, не мають роботи. Якщо додати майже 1,5 млн. безробітних, то отримуємо кількість незайнятих на рівні 2,0-2,2 млн. осіб.
  • Малому бізнесу найважче
  • Найбільший удар, на думку економістів, отримав малий і середній бізнес, а офіційна цифра безробіття у 4% у нас занижена
  • Автор Діана КОЛНОГУЗОВА