«Подарунок» для чоловіка,  або Халепа, якої можна було уникнути

«Подарунок» для чоловіка, або Халепа, якої можна було уникнути

Люди потрапляють у серйозні халепи з різних причин: через збіг обставин, через нахабство, через жадібність або через цинічну зневагу до суспільства і прийнятих норм співжитя. У нашому випадку, схоже, в дуже серйозні проблеми молода подолянка втрапила через свою власну непутящість. Справді драматична і навіть трагічна ситуація, в якій вона опинилась, викликає глибоке співчуття.

Отже, на лаву підсудних Вінницького міського суду сіла Ізольда Золоторученко (анкетні дані змінено). Відповісти перед законом вона мала за дрібну крадіжку.

Фабула злочину проста: жінка зайшла до приватного магазину, взяла з полиці пару кросівок марки «Stilli», які коштували 370 гривень, сховала під куртку і намагалась непомітно вийти. За нею пильно стежила охорона, і злодійку затримали. Зрозумівши, що попалась, Ізольда запропонувала заплатити за кросівки втричі більшу суму, але щоб її тільки відпустили. Проте ніхто їй назустріч не пішов, власниця магазину викликала поліцію.

Загалом крадіжка дріб’язкова, за таке до колонії не відправляють. Але під час слідства з’ясувалось, що дев’ять місяців тому Золоторученко була засуджена Новодністровським міським судом Чернівецької області також за крадіжку до одного року ув’язнення з річним іспитовим терміном. До кінця іспитового терміну залишалось три місяці, але вона знов украла, як сама пояснила, для того, щоб… зробити чоловікові подарунок!

Золоторученко пояснила, що вона не працює, проживає за рахунок коштів, які держава виплачує на утримання дітей, а також додаткової допомоги з боку її батьків, які також здійснюють догляд за дітьми. Слід додати, як випливає з матеріалів справи, що троє дітей Ізольди мешкають не з нею, а з її батьками в одному з сіл області.

Оскільки новий злочин скоєно під час іспитового терміну від попередньої судимості, то суд просто зобов’язаний був застосувати суворішу санкцію. З урахуванням невідбутого покарання Вінницький міський суд відправив злочинницю на півтора року до місць позбавлення волі, і на цей раз – реально, без будь-якого іспитового терміну.

Додаткове світло на особу і поведінку Ізольди проливають інші документи. Зокрема, довідка про те, що вона «перебуває на диспансерному наркологічному обліку з діагнозом: розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів». Через вживання наркотиків жінка опинилася в іншій групі ризику, і результати не забарились. Як показали тести, зроблені буквально напередодні судового засідання, вона виявилась ВІЛ-інфікованою…
Справді трагічна ситуація.
І для самої Ізольди.
І для її батьків.
І для її дітей…


Автор Леонтій Краснопільський