Галузь охорони здоров’я Вінниччини потребує додаткових 237 мільйонів гривень

У сесійній залі Вінницької облради відбулася інформаційна зустріч з питань реорганізації закладів охорони здоров’я області. Перед депутатами виступила директорка Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович.

Вона розповіла про діяльність протитуберкульозних дитячих і дорослих закладів області, що знаходяться у Могилеві-Подільському, Козятині, Кашперівці, Маньківцях. Також повідомила про Заболотнянський обласний дитячий психоневрологічний санаторій, що у Крижопільському районі та Печерську обласну лікарню відновного лікування у Тульчинському районі.

– За вимогами нормативних документів у дитячих протитуберкульозних санаторіях має проходити санаторне лікування лише одна дитина після перенесеного лікування, – зазначила очільниця департаменту. – Минулого року, наприклад у Могилеві-Подільському тубсанаторії, була лише одна дитина. Але статистика показує, що там знаходяться здорові діти з багатодітних і малозабезпечених сімей, з інтернатних закладів області і вони там не повинні бути, але вони там є, і проходять там профілактичне лікування. Тобто, вони перетворились на соціальні установи. З усіх закладів відповідають вимогам лише ті, що у Заболотному і Кашперівці. У решті приміщень санаторії розташовані у пристосованих приміщеннях, з пічним опаленням, без школи для дітей, пацієнти не отримують необхідного лікування, санаторій не може додати до оздоровлення, тому що це більше соціальний напрям, а не медичний. Є пропозиція провести реорганізацію – перенести усі ці заклади до Липовецької лікарні відновного лікування. Крім того у Печерській лікарні обласного лікування не надається достатньо послуг, і саме цій лікарні Національна служба здоров’я України відмовила у всіх пакетах надання медичних послуг саме через невідповідність стандартам. Тому є пропозиція цей заклад перевести до Жмеринської лікарні відновного лікування.

“Крім того, Людмила Грабович озвучила цифру потреби в додаткових коштах з обласного бюджету. Це – 236 млн 621 тис. грн”, — інформує Вінницька обласна рада.

Підсумовуючи виступ, Людмила Грабович внесла пропозицію депутатам Кашперівський обласний дитячий туберкульозний санаторій «Лісова пісня» переформатувати під дитячий садок, Могилів-Подільський дитячий легеневий обласний туберкульозний санаторій для дітей раннього та дошкільного віку залишити у своєму статусі. Козятинський хоспіс для важких туберкульозних хворих та Могилів-Подільський туберкульозний санаторій для дорослих реорганізувати у структурний підрозділ КНП «Вінницьке обласне територіальне медичне об’єднання «Фтизіатрія». Щодо закладів у селах Заболотне Крижопільського району та Маньківці Барського району – питання залишається у стадії вирішення.

Питання з реорганізації закладів охорони здоров’я області депутати розглядатимуть на черговій 43 сесії обласної Ради.

Нагадаємо, депутати Вінницької облради нарешті працюватимуть без паперів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook