Цукру цього року зварять менше, але вінничанам вистачить

Якщо вірити «Укрцукру», аграрії країни засіяли буряками 209 тисяч гектарів — на 5% менше, ніж торік. 

Цьогоріч посівна була значно ускладнена, адже безсніжна зима і відсутність опадів фактично позбавили грунт вологи і в результаті мали пилові бурі та суховії. Потім квітнева посуха змінилась травневими зливами і приморозками, а частина посівів Вінниччини, Полтавщини й Хмельниччини уражена шкідниками. Всі ці чинники можуть негативно вплинути на розвиток рослин, що призведе до втрати маси кореня і цукристості, йдеться у повідомленні   «Укрцукру».

У структурі посівів традиційно лідирує Вінницька область — понад 20% від загальної площі. На другому місці — Полтавська (більш як 12%), котра цьогоріч обігнала Хмельницьку.

Хоча Вінниччина залишається лідером, проте, за оперативними даними, буряків тут посіяли на 1,7 тис. га менше, ніж торік. 

Втім, в «Укрцукрі» оптимістично налаштовані щодо нового сезону. Там повідомляють, що у процесі переробки солодких коренів нового врожаю, як і торік, буде задіяно 33 підприємства. Заводи, за прогнозами, зварять 1,2-1,3 мільйона тонн цукру. Хоча це принаймні на 12% менше, ніж попереднього року, але, заспокоюють у галузевій асоціації, така кількість «у повному обсязі може покрити потребу внутрішнього ринку».

Нагадаємо, в Україні зменшили посіви цукрових буряків, але Вінниччина не втратила лідерство.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook