Як читач уже здогадався з назви, у нашій сьогоднішній розповіді йтиметься про трагічну історію, пов’язану зі швидкісним транспортом. І тому перш, ніж повідати кримінальну фабулу, хотілось би поставити питання: а чи є власна вина потерпілих у тому, що вони важко постраждали від дорожно-транспортної пригоди? (Як-не-як, чоловік загинув, жінка зазнала серйозної політравми, наслідки якої нагадуватимуть про себе до кінця життя.) 

Адже коли 30 червня 2018 року майбутні потерпілі сідали до “Фольсксвагена”, то бачили, що їхній родич, який кермував машиною, добряче напідпитку. Либонь свідомо вирішили ризикнути, мовляв: “А, не перший раз, пронесе!”
Далі – більше. Коли машина рушила й стрімко понеслася вперед, неозброєним оком було помітно, що швидкість її занадто висока – набагато вища, ніж 60 кілометрів за годину, передбачені Правилами в межах населених пунктів. Все ж таки на момент ДТП вони їхали по вулиці селища Ліски Лиманського району Одещини. Утім, досить було кинути оком на спідометр, щоб побачити, що стрілка забралась за стокілометрову позначку (згодом автотехнічна експертиза встановить, що гнались зі швидкістю, яка не менша від 100 км/год, ну, а наскільки більша – варто питати у винуватця). 

Тоді пасажири мали б категорично зажадати від водія Дем’яна Шумахеренка (анкетні дані змінено), щоб він сповільнив рух, адже мчали після третьої ранку, тобто в темну пору доби, з увімкнутими фарами, а до того ще й по мокрому асфальту. Певно, вирішили знов ризикнути: “Та пронесе! Не впервину!”
Як зазначається в матеріалах кримінального провадження, Дем’ян Шумахеренко “при відсутності будь-яких перешкод технічного або іншого характеру втратив контроль над керуванням свого транспортного засобу”, тому “допустив неконтрольований виїзд за межі проїзної частини на ліве узбіччя за ходом руху керованого ним автомобіля та допустив наїзд на перешкоду – залізобетонну опору ЛЕП”.
Від сильного удару автомобіль кинуло вбік, він перекинувсь – та так і спинився, стоячи на даху, з колесами до неба. Водій знепритомнів, прийшов до тями вже в лікарні. Один пасажир загинув, пасажирка отримала переломи хребців грудного відділу хребта, що потягнуло за собою тривале лікування.
Справу щодо злочину уродженця села Писарівки Ямпільського району Дем’яна Шумахеренка розглядав Ямпільський районний суд. Оскільки сторона потерпілих не наполягала на суворому покаранні (все ж таки рідня), а сам винуватець визнав вину й покаявся, Феміда обрала йому умовне покарання: п’ять років ув’язнення з дворічним іспитовим терміном.
Подільського “шумахера” позбавили також права керування автівкою на півтора року.


Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook