Затриманій адвокатці заставу не зменшили

“Викрито одного з місцевих адвокатів при одержанні неправомірної вигоди. У ході проведення слідчих дій, отримано достатні дані про одержання адвокатом неправомірної вигоди у сумі 30 тис. грн з метою подальшої передачі їх уповноваженій особі для задоволення вимог позивача при розгляді цивільної справи”. Так 7 листопада пресслужба прокуратури Вінницької області повідомила про затримання адвокатки. 
На сьогодні затримана Світлана Задніпровська уже внесла 160 550 гривень застави, які визначив суд як альтернативу тримання під вартою. А 14 листопада у Вінницькому апеляційному суді слухалося її клопотання щодо зменшення розміру цієї застави до 20 прожиткових мінімумів (близько 40 тисяч гривень. – Авт.). Але в апеляції у задоволені клопотання відмовили і залишили заставу такою, як її уже визначив суд.
Представниця адвокатки заявляла що підозра – необґрунтована. Пояснювала, що причина клопотання про зменшення застави – сімейне становище її підзахисної: та опікується мамою-пенсіонеркою, живе разом із дочкою та 2-річної онучкою і не має майна, яке можна використати на погашення боргів, які виникли через цю заставу.

– Дякуючи моїм друзям і моїм дітям, ця застава була зібрана. Люди збирали, – сказала на засіданні суду Світлана Задніпровська. – Моя мета була, щоб отримати гонорар. Я гроші нікому не передавала. 

Однак прокурор заявив, що підстав для зменшення застави відсутні. А ще повідомив суду про погрози, які, за його словами, отримує свідок.

– А можна я спитаю: які погрози? Я з вами взагалі спілкувалася? – звернулася до свідка Світлана Задніпровська. 

Але суд зробив зауваження, що це не вона тут ставить питання.
Свідок, який також прийшов на засідання суду – гайсинчанин. Саме у його цивільній справі і фігурують 1200 доларів, які слідство кваліфікує як хабар.

– Підозрювана каже, що це був гонорар, – запитую після рішення суду у свідка. 

– Мені сказали заплатити гроші і тоді моє питання вирішиться без проблем, – відповідає чоловік. – Навіть сказала не йти мені на суд, а рішення суду принесуть. 

Чоловік розповідає, що до районного суду він звернувся, аби узаконити артезіанську свердловину. Каже, угода з адвокатом не укладалася. 

– Коли було судове засідання, мені суддя сказав іти в коридор і брати адвоката, і тоді буде рішатися. Дали номер телефону, передзвонив… Я не знаю, якщо два роки ідуть суди і нічого не вирішується. Я цю артезіанську свердловину зробив для людей. Не собі. Міська рада виділа землю. Тепер треба було її узаконити через суд. А тепер он СМСки отримую.

У своєму старенькому кнопковому телефоні чоловік показує повідомлення. Адресат прихований, пише російською, слів не добирає. Там і образи, і побажання смерті. 

– Я не знаю, хто це пише, – знизує плечима чоловік. 

Утім через ці СМСки, як зауважив прокурор, тепер говоритимуть про реєстрацію кримінального провадження за вплив на свідка.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook