Як Миколай Чудотворець став потерпілим, або Про злочин у православному храмі на Вишеньці

Як Миколай Чудотворець став потерпілим, або Про злочин у православному храмі на Вишеньці

Ми вже не раз писали про випадки, коли об’єктами крадіжок ставали вельми оригінальні і несподівані речі. Крадений об’єкт, про який піде мова нижче, цілком заслуговує на те, щоб у нашому неформальному рейтингу претендувати на перше місце, причому без конкуренції.

Утім, сьогодні можемо також започаткувати і рейтинг оригінальних подарунків, відтак наш об’єкт відразу претендує на те, щоб надовго – а то й назавжди! – утримувати першість. Однак про все за порядком.
Цей кримінальний випадок вийшла публікація на сторінках «Міста» відразу після того, як він стався (а було це в січні). Однак лише в квітні кримінальне провадження добігло кінця і Феміда сказала своє вагоме слово, тому є нагода розповісти докладніше.

Герой цієї історії Порфирій Мощний (анкетні дані змінено) не перший раз опиняється на лаві підсудних. 2003 року його судили за пограбування, «давши» п’ять років ув’язнення з іспитовим терміном, а 2006-го його запроторили за грати на чотирнадцять років за вбивство.

Невдовзі після звільнення, 31 січня цього року, прогулюючись по Вінниці, Мощний знічев’я забрів до Хресто-Воздвиженського храму на вулиці Келецькій. Припускаємо, що хотів гріхи замолити за невинно погублену раніше душу. Та вийшло якраз навпаки – стало у Порфирія одним гріхом більше. Він побачив дерев’яну шкатулку, що стояла на тумбі, і вирішив її викрасти.

Вирішено – зроблено! З новим набутком злодій непомітно покинув храм, навіть не підозрюючи, що є всередині. Насправді, як свідчать документи, то була не шкатулка, а «ковчег з мощевиком», у якому лежали мощі Миколая Чудотворця.
Згодом Порфирій відкрив ковчег і переконався, що нічого такого, що можна було б продати, там немає. А з мощей – який злодієві толк? На щастя для православних вірян, наш герой не викинув їх на смітник, а вирішив подарувати знайомому. Той прийняв подарунок, подякував… (Гадаємо, то був найекстравагантніший подарунок у його житті!)

Спохопившись, що пропало не що-небудь, а сам святий Миколай Чудотворець, служителі храму відразу звернулись до поліції. І вже чудо сотворили поліцейські: наступного дня Порфирія Мощного затримали, крадене вилучили.
А через два з половиною місяці Вінницький міський суд визнав його винним і постановив запроторити викрадача священної реліквії до місць позбавлення волі ще на два роки.

Наостанку залишилось додати, що святість теж може мати грошовий еквівалент: судово-товарознавча експертиза визначила, що загальна ринкова вартість викраденого ковчега з мощевиком – 12696 гривень і 6 копійок.

Автор Леонтій Краснопільський