Вінниця – знову найкомфортніше місто

Вінниця – знову найкомфортніше місто

Несподіванка до місцевих виборів: рейтинги «Слуги народу» впали, а партію, якщо її очолить мер, готові підтримати 52% вінничан

Минулого тижня соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила шосте всеукраїнське муніципальне опитування. І вшосте Вінниця очолила зведений рейтинг задоволеності якістю сфер та послуг (їх в опитуванні було 22), знову ставши найкомфортнішим містом України.
Мер Вінниці Сергій Моргунов назвав результати опитування спільною перемогою усіх вінничан і подякував містянам.

  • Це спільний результат усіх вінничан. Ми вкотре переконуємось, що у нас сильна територіальна громада, яка вболіває за успіх та розвиток міста, – зазначив Сергій Моргунов. – Важливо, що рівень можливостей для особистого розвитку також зростає – Вінниця також на першому місці згідно із дослідженням. Працюємо далі – зараз не час розслаблятися. Із вашою наполегливістю та підтримкою ми зробимо місто ще сучаснішим і комфортнішим для мешканців та гостей міста. Дякую, вінничани!
    Тож, як Вінниця виглядає поряд з іншими містами, які оцінки, за що і у яких галузях поставили опитані вінничани і яку партію підтримали б на місцевих виборах.
    Загальний індекс якості обслуговування та послуг у Вінниці найвищий – 3,5 бала. На другому місці Івано-Франківськ, на третьому Чернігів, на четвертому Хмельницький – у них індекс 3,2. Замикає п’ятірку Харків з індексом 3,1.
    Вищий індекс, ніж загальний, у частинах опитування отримали такі галузі міста: транспортна інфраструктура, тротуари, збір сміття, вуличне освітлення, дороги.
    Попри те, загалом в Україні розвиток промисловості респонденти оцінювали не дуже схвально, у Вінниці тут індекс найвищий– 2,8. Для порівняння: У Києва – 2,2, у Харкова 2,1, у Дніпра – 2,0, в Одеси – 1,8.
  • Схожа ситуація із оцінкою якості медичних послуг. Загальна картина по Україні – не оптимістична, у деяких містах «відмінно» своїй медицині не поставили і один відсоток опитаних. У Вінниці якість медичних послуг оцінили на «відмінно» 4% (найбільше серед усіх міст), ще 26% поставили «добре», «середньо» – 29%. Тож у цьому індексі Вінниця набрала 2,9 бала, і це – кращий показник. За нами Львів, Франківськ і Луцьк із 2,7 балами.
  • Окрема частина опитування – Індекс оцінки можливостей і свобод міста. Із загальним балом 3,7 Вінниця лідирує. Друге місце в – Івано-Франківська (3,6), далі – Житомир і Луцьк (по 3,5 бала), Львів (3,4).
  • Наразі у Вінниці триває суперечка між автомобілістами і урбаністами з приводу зручності руху. Цікаво, що за результатами опитування Вінниця посіла перші позиції як місто зручне для: пішоходів, велосипедистів, водіїв, для транспорту, для людей з інвалідністю, людей з дитячими візочками, для мотоциклістів. А ще найвище, порівняно з іншими містами, вінничани оцінили можливість: вільно пересуватися, включатися у процес формування рішень у місті, різноманітно проводити дозвілля, отримувати якісну освіту, самореалізуватися і робити те, що любиш, займатися підприємницькою діяльністю, отримувати достатньо грошей за свою роботу. Щодо останнього, то тут, до речі, у Вінниці такий самий індекс як у Києва – 2,8.
  • Те, що в цілому справи в Україні розвиваються у неправильному напрямку, вважають 53% вінничан, у правильному – 26. Протилежну картину отримуємо тоді, коли питання стосується міста: 71% містян вважають, що в цілому справи у Вінниці йдуть у правильному напрямку, 15% – у неправильному.
  • Діяльність міського голови і напрямок у якому рухається місто схвалюють 71% вінничан. Найбільше таких людей у Хмельницькому 77%. В Івано-Франківську та Чернігові – по 72%.
  • Щодо успіхів чинного мера Сергія Моргунова, то опитані вінничани вважають, що найбільше він досяг успіху у таких сферах: дороги (38%), парки і сквери (29%), громадський транспорт (45%), тротуари (24%), вуличне освітлення (32%).
    До речі, у Вінниці нижчі за середній міграційні настрої – про еміграцію для пошуку роботи думали 35% опитаних, не думали – 64%. А от найвищі міграційні настрої у Франківську, Тернополі, Ужгороді.
  • Звісно, справи в країні і їх оцінка людьми впливають на результат загальних виборів, а справи на місцях – на місцевих. І тут здається, Вінниця повертається на свою звичну орбіту опозиційності. У Вінниці найнижчий рівень (0,8 бала) підтримки чинного парламенту і уряду. А індекс підтримки чинного президента – другий з кінця, нижче, ніж у нас, тільки у Львові.
  • За провладну партію «Слуга народу», якби місцеві вибори проводилися наступної неділі, проголосували б тільки 12% опитаних і 15% тих, хто має намір голосувати. За парламентські «Батьківщину» – 3% і 4%, «Європейську Солідарність» 8% і 11% відповідно. За «Українську стратегію Гройсмана» готові проголосувати 10% опитаних і 13% тих, хто має намір голосувати. Прохідний бар’єр може подолати ОПЗЖ – за результатами опитування у них рівень підтримки 4-5%.
    Ще один цікавий показник – ймовірність підтримки партії, яку очолює міський голова. У Вінниці за таку політсилу готові проголосувати 52% вінничан.
  • Експерт з довготермінових стратегій Євген Глібовицький, який коментував шосте муніципальне дослідження, звернув увагу на те, що все більшого значення набувають «локальні контексти».
  • У кожному місті почали з’являтися свій набір сенсів і смислів. Ми більше не маємо усередненої картини, локальні контексти набувають значення, – зазначив він. Уточнивши, що великою мірою у цьому відіграло роль те, що почала реалізовуватися та сама децентралізація, метою якої загалом і було посилення місцевих громад.
  • Опитування проводилося соціологічною групою «Рейтинг» від імені Міжнародного республіканського інституту.
  • Дані зібрані у 24 містах України (Київ та усі обласні центри; у Донецькій області – Маріуполь, у Луганській – Сєвєродонецьк) із 25 січня по 17 лютого 2020 року за допомогою face-toface інтерв’ю на дому у респондентів.
  • Вибірка складалася з 19200 постійних жителів 24 міст, віком від 18 років і старше. Опитано по 800 респондентів в кожному місті незалежно від чисельності населення.
  • Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 63,9%.
  • Опитування профінансовано Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Регіональна ідентичність

Вперше опитування включало у себе т.з.регіональну ідентичність.
Тож, вінничани вважають Вінницю:
-політичним центром країни – 54%
-Економічним центром країни – 48%
-Культурним центром країни – 79%
-Туристичним центром країни – 74%
-Аграрним центром країни – 52%
-Транспортним центром – 67%
68% вінничан відчувають гордість, що вони є громадянами України, 70% горді, що вони є мешканцями Вінницької області, 74% відчувають гордість, що є жителями свого міста.

Автор Ірина ЖУК