Ландшафтний дизайн для Потоцьких

Ландшафтний дизайн для Потоцьких

Масштабна реконструкцію паркової зони перед палацом Потоцьких, що у Тульчині, – на завершальному етапі

Уже четверний рік поспіль палац Потоцьких готується приймати Міжнародний фестиваль «OPERAFEST TULCHYN-2020», який покликаний не просто продемонструвати любов до оперного жанру чи створити «культурну революцію», а насамперед привернути увагу до збереження цієї пам’ятки архітектури. У перший рік до проведення фестивалю відреставрували фасад центрального корпусу. У 2018 році – портик східного флігеля. Торік завершили ремонти усередині центрального корпусу і відновили три зали. А цього року вирішили облаштувати паркову зону перед палацом.
Як повідомив голова облдержадміністрації Владислав Скальський, загальна вартість проекту з реставраційних робіт приміщення та благоустрою території складає понад 32 млн грн. Упродовж останніх років використали 8,5 млн грн, які були витрачені передусім на оновлення фасадів та проведення внутрішніх робіт у головному корпусі. Цього року з обласного бюджету виділили 6 млн грн, наразі профінансовано 2,3 млн грн. Кошти витрачені передусім на благоустрій території. Його планують завершити до початку фестивалю, що пройде у червні.

  • Зараз триває масштабна реконструкція усієї площі перед палацом. Зараз час проводиться облаштування доріжок з тротуарної плитки, встановлені бордюри. Завершене прокладання зовнішніх мереж електропостачання, встановлюються ліхтарі. Виділена зелена зона під посадку молодих самшитів, а по центру буде облаштована велика клумба, – повідомив Владислав Скальський. – Маємо достатній обсяг фінансування і з обласного бюджету, і в рамках ДФРР. Підрядник дав позитивну оцінку якості проведеної проєктно-кошторисної документації. Відтак, принаймні з технічної і технологічної точки зору ми будемо готові до проведення фестивалю в цьому році, доклавши до цього усіх можливих зусиль.
    Нагадаємо, що палац Потоцьких – це пам’ятка архітектури національного значення. Його збудували у 1782 році. У часи господарювання родини Потоцьких це був розвинений ансамбль з кількох споруд. У 1787 році в палаці було відкрито другий в Україні оперний театр, щороку тут відбувалися світові оперні прем’єри, в яких брали участь відомі композитори, співаки та музиканти Європи. З 2017 року на території палацу Потоцьких відбувається Міжнародний фестиваль «OPERAFEST TULCHYN». Цього року він проходитиме вже четвертий рік поспіль.
  • Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА