Вивезти до останнього кілограма: у Демидівці громада вимагає прибрати з території села львівське сміття до 1 вересня

Вивезти до останнього кілограма: у Демидівці громада вимагає прибрати з території села львівське сміття до 1 вересня

У Демидівці Жмеринського району 16 серпня розбиралися із львівським сміттям, яке опинилося у них на території одного з товариств. На збори громади прийшов і підприємець, якому належить це земельна ділянка.

Загальні збори мешканців села Демидівки, які відбулись з приводу проблем, що виникли в громаді через несанкціоноване ввезення на її територію та спробу незаконного захоронення «львівського сміття», ледь не переросли в самосуд над винуватцями цієї афери. Було все: і крики, і спроба рукоприкладства і спроба нагодувати сміттям одного з винуватців, – розповів староста сіл Демидівка і Могилівка Юрій Мельник.

За його словами, збори тривали близько 3 годин і на них зібрались понад півтори сотні місцевих жителів.

— Все «львівське сміття» винуватці мусять вивезти до 1 вересня за межі Вінницької області. Якщо ні – то 2 вересня із 10.00 почнеться мирна акція громадянської непокори у вигляді перекриття автомобільних та залізничних шляхів сполучення, – озвучує староста вимоги мешканців.

Громада також вирішила, що поки відходи не вивезли, сміття, яке зовні, необхідно розрівняти та просипати достатнім шаром ґрунту, просто на місці його теперішнього розташування. Але це тимчасовий захід.
На збори приїхав і міський голова Гнівані Володимир Кулешов (село Демидівка входить до Гіванської ОТГ). Він розповідає, що вірогідному винуватцю появи «смітника» теж дали висловитись. За словами Гніваньського міського голови, місцевий підприємець Юрій Данилюк визнав, що сміття опинилось у селі з його ініціативи, але запевняв, що поганого він не хотів.

Юрій Данилюк пояснював, що він хоче виробляти біогаз, для цього йому потрібне було сміття і що в нього нібито зі Львовом підписана угода на поставку обладнання, — розповів Володимир Кулешов.
Проте в самого гніванського міського голови така версія викликає сумніви. Він пояснює, що земельна ділянка нині у приватній власності і відповідно повинна використовуватись за цільовим призначенням – сільгоспвиробництво. Щоб зберігати, захороняти, утилізовувати та переробляти сміття на біогаз – треба змінити цільове призначення земельної ділянки на промислове.

Це складна процедура, потрібно винести питання на сесію громади. Після згоди громади можна починати розробляти проектно-кошторисну документація і тільки потім введення в експлуатацію. Але при дотриманні необхідних умов, – пояснює Володимир Кулешов.

Він розповідає, у цій місцевості вже раніше були спроби привести сюди відходи зі Львова.

– Звернення були від Садового. Він всім міським головам розкидав звернення прийняти сміття і так допомогти Львову. Ми розглянули це питання на сесії міської ради і дали відповідь, що ми не можемо це зробити, бо це суперечить інтересам громади. Було два звернення таких в 2017 р, – розповів міський голова Гнівані.

Із підприємцем Юрієм Данилюком, аби почути його точку зору на події, «Місту» зв’язатися не вдалося.

Нагадаємо, вінницька поліція почала провадження за статтею забруднення або псування земель. Правоохоронці уночі 10 серпня у Жмеринському районі виявили 5 вантажівок з Львівської області, які привезли побутові відходи на територію земель сільськогосподарського призначення. Як повідомляв начальник ГУНП у Вінницькій області Олександр Солдатов, за наявною інформацією, впродовж двох тижнів здійснювався несанкціонований викид сміття на території земельної ділянки.

Автор Анастасія КОРОЛЬ