Шахраї на карантині,  або Як «помічники лікаря» самі себе в дурні пошили

Шахраї на карантині, або Як «помічники лікаря» самі себе в дурні пошили

В період запровадження карантину у багатьох людей почали виникати проблеми, причому не лише в законослухняних громадян, а й у правопорушників. Більше того: завдяки карантинним обставинам дехто мимоволі перейшов з розряду законослухняних до розряду злочинців, як, наприклад, два «герої» нашої історії (анкетні дані обох змінено).
Так у вінничанина Данила Краматоренка через карантин виникло скрутне матеріальне становище. Він почав активно шукати роботу через Інтернет. І відшукав на свою голову. Йому зателефонував невідомий чоловік і запропонував підробіток. Данило мав їздити в різні міста і за вказаними адресами забирати кошти, які даватимуть люди. Невідомий дав йому для цього напарника – Карпа Херсоненка (також знайденого через Мережу), бо кошти, як-не-як, були в готівці і щоразу нараховували десятки тисяч гривень.

А от тепер настала черга повідомити, що то за кошти. Як пізніше розповідала на слідстві одна з потерпілих, старенька жінка, 10 травня їй подзвонив чоловік, який відрекомендувався лікарем. Він сказав, що її знайомий потрапив до лікарні після дорожно-транспортної пригоди, тому на його лікування терміново потрібно 30 тисяч гривень. А то, мовляв, може померти. Злякана жінка погодилась виручити «травмованого». Тоді «лікар» сказав, що він пришле за грішми своїх помічників.

Як ви, певно, здогадались, це були Карпо й Данило. Один з них піднявся в квартиру і взяв кошти, другий стояв біля під’їзду «на шухері». Згодом вони поїхали до замовника і віддали тому гроші, а він вділив їм їхню частку за надані послуги.
І чомусь жодному з них не прийшло в голову задуматись: чому незнайомий чоловік не сам забирав оті гроші, а посилав когось? А повинні були б задуматись. Хоча про можливу аргументацію замовника неважко здогадатись і так: карантин же!
У справі, заслуханій у липні Вінницьким міським судом, є ще один епізод, схожий з першим, як дві краплі води, різниця лише в сумі. На цей раз потерпіла нібито лікувала травмованого в ДТП онука і позбулась 19 400 гривень. Карпові і Данилові знов перепала обумовлена частка.

Однак на цьому їхнє інкасаторство закінчились, бо «помічників лікаря» вирахувала й затримала поліція. А от замовник ніби у воду впав. Його не знайшли. Та й впізнати чоловіка важко, адже він – завдяки карантину – ходив у масці. А якщо до неї додати ще й темні окуляри, то навіть геніальні оперативники навряд чи змогли б упіймати його і довести вину.
Тому за шахрайство, тобто за заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене за попередньою змовою групою осіб, постали перед судом лише Краматоренко і Херсоненко. Обоє підписали з потерпілими угоду про примирення, добровільно компенсувавши завдані збитки в повному обсязі (а це сукупно майже 50 тисяч гривень). Оскільки обоє раніше не судимі, то суд затвердив угоду, а кожного з них ще й оштрафував на 1700 гривень.
Якщо отой «лікар» тепер попадеться їм у руки, дуже непереливки йому буде…

Автор Леонтій Краснопільський