Підтримка для бізнесу: яку допомогу отримують вінницькі підприємці під час карантину

Підтримка для бізнесу: яку допомогу отримують вінницькі підприємці під час карантину

Криза, спричинена епідемією коронавірусу, без винятку зачепила усі сектори економіки без винятку. Від початку року міський бюджет «схуд» на 229,3 млн грн. Найсуттєвіші втрати – по податку з доходів фізичних осіб, платі за землю та єдиному податку. Незважаючи на усі виклики, Вінниця продовжує реалізувати антикризові заходи у рамках програми «Вінничани важливі». Про те, як місто намагається мінімізувати негативні наслідки для бізнесу, які пільги пропонує та чому акцент робиться передусім на створенні робочих місць – у розмові з в.о.директора департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Максимом Мартьяновим.

– Програму «Вінничани важливі» ухвалили ще у травні. Що вдалося зробити і які вони – перші результати?

– Програма передбачає кілька пільгових і заохочувальних інструментів для бізнесу. По-перше, була запроваджена нульова ставка для І та ІІ групи платників єдиного податку на два місяці – квітень-травень. Якщо підприємець вже здійснив оплату цього податку, то йому ці кошти будуть зараховані за наступний період. Враховуючи те, що на території Вінницької ОТГ платниками єдиного податку є 2553 підприємців І групи і 7550 – ІІ групи, тобто 10 тисяч ФОПів, то загальна сума наданих пільг складає 16 млн грн. Однак варто зізнатися, що наразі ми отримуємо звернення від підприємців, які пов’язані з тим, що податкова адмініструє податки і збори в автоматичному режимі. Через використання специфічного програмного забезпечення, до якого на момент запровадження антикризової програми, не були внесені зміни, маємо певні затримки із перерахуванням платежів по єдиному податку. Ці недоліки виправляються у так би мовити ручному режимі. І відшкодування приходять, перекриваючи податок на наступні місяці.

Крім цього, у рамках програми підприємці отримали звільнення від плати за землю на 1 місяць, а саме за березень, коли бізнесу було найважче. Цією пільгою скористалися 2082 землекористувача чи землевласника і заощадили свої кошти. Розмір пільги становив 21 млн грн, які не надійшли до міського бюджету внаслідок нульової ставки за оренду землі. Також підприємці були звільненні від сплати податку на нерухоме майно. Його не сплатили більше тисячі підприємці і загальна сума пільги складала 4,3 млн грн.

– Чи звільнили підприємців від оплати оренди, про яку так багато говорили?

– У міській програмі ця пільга передбачена для тих підприємців, які користуються комунальним майном. Щоправда, діють тут інші правила. Щоб отримати звільнення від сплати оренди за майно, яке перебуває у комунальній власності міськради, чи плати за землю на умовах земельного сервітуту, підприємці мали зібрати і подати до міської ради пакет документів. Вони підтверджують, що протягом активної фази карантину з об’єктивних причин не мали змоги працювати. Ці документи розглядала тимчасова комісія з числа представників профільних департаментів міськради. У разі погодження підприємець отримував звільнення від сплати за відповідними платежами.

Упродовж карантинного періоду комісією погоджено 35 заяв. Загальна сума пільги на сьогодні вже склала 980 тис. грн. Її отримали передусім власники закладів сфери послуг та громадського харчування. Щодо звільнення від сплати за договорами про земельний сервітут, то позитивну відповідь отримали 33 підприємці. Сума пільги склала понад 160 тис.грн. Три заявника отримали відмову. На наступну сесію міськради підготували рішення, відповідно до якого ще 34 підприємці отримають звільнення від сплати за договорами про встановлення земельного сервітуту на загальну суму майже 100 тис.грн. Відповідно діє аналогічний принцип: якщо орендар вже здійснив оплату за квітень-травень, але отримав погодження комісії на пільгу, то ці кошти будуть зараховані на наступний період.

– Чи є у програмі заохочувальні механізми?

– Так, ми запровадили абсолютно новий механізм, який не має аналогів в Україні, це компенсація роботодавцям за створення нових робочих місць. Станом на 31 березня ми провели аудит і зафіксували кількість зайнятих вінничан на підприємствах міста. Якщо організація має бажання взяти участь у процедурі, вона звертається у міську раду із заявою. Ми формуємо запит на податкову, щоб підтвердити факт створення робочих місць на цьому підприємстві. Якщо кількість новостворених робочих місць підтверджується, то підприємство отримує компенсацію.

Важливі дві умови: новий працівник повинен мати офіційне працевлаштування і отримувати зарплату не нижче мінімальної. Тоді його роботодавець отримає 1073 грн за кожного працевлаштованого. На сьогодні звернення на отримання цієї пільги подали вже 11 підприємств, вони створили 25 робочих місць. Але час ще є і подавати документи за отримання пільги за працевлаштування можна до кінця року. Саме на скільки розрахована програма, хоча можливо ми будемо вносити пропозиції на її пролонгацію на 2021 рік.

– Цей механізм більше орієнтований на працевлаштування вінничан, а суто для бізнесу напрацьовані інструменти підтримки?

– Через карантин ми внесли певні зміни до порядку нарахування компенсації відсотків за кредитами із міського бюджету. Раніше підприємці отримували її відповідно до величини приросту податкових платежів у визначеному кварталі в порівнянні з аналогічним кварталом минулого року. Тепер розмір компенсації залежить не від приросту надходжень, а від фактичного обсягу надходжень податків з цього підприємства у поточному році. Обсяг компенсації складає 50% від податкових надходжень, але не більше фактичного обсягу сплачених відсотків за користування кредитом у звітному кварталі.

Підприємство подає бізнес-план нашим банкам-партнерам, де фіксує який напрямок бізнесу хоче розвивати. Якщо банк узгоджує кредитування, він передає документи у міську раду, і ми здійснюємо компенсацію. По деяких кредитних договорах відсоток компенсації може складати до 100%. Тобто деякі підприємства можуть отримати безвідсотковий кредит, виплачуючи лише тіло кредиту.

Антикризова підтримка

Муніципальна антикризова програма «Вінничани важливі» передбачає ряд заходів з підтримки містян одразу за трьома напрямками: охорона здоров’я, соціальний захист та економіка.


Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА