Сміття – сусідам:  львівські відходи з «липовими» накладними звезли у Демидівку на Вінниччині

Сміття – сусідам: львівські відходи з «липовими» накладними звезли у Демидівку на Вінниччині

«Сказати, що шокований… не сказати нічого… Сотні тонн львівського сміття не де-небудь, а у нашій Демидівці. Моя думка, як колишнього правоохоронця, – це злочин проти мешканців громади ОДНОЗНАЧНО». Так недільний «сюрприз» описав Юрій Мельник, староста сіл Могилівка і Демидівка Жмеринсього району.

Це сміття з іншої області прийняв на своїй приватній ділянці у Жмеринському районі власник цієї ділянки. У прокуратурі Вінницької області повідомили, що під час огляду приватної земельної ділянки, на території тваринницького комплексу, виявили стихійне сміттєзвалище на якому було 5 великогабаритних вантажних автомобілів.

– Там сморід – жахливий, чутно за кілька кілометрів. Навіть з дороги, за метрів 500-600, якщо не закриті вікна у машині, уже чути, – розповів заступник прокурора Вінницької області Антон Ковальський. – На місці виявили 5 великогабаратних вантажівок. Але враховуючи загальний об’єм виявленого сміття, сюди завезли не менше 50 таких вантажівок.

Вже встановлено, що побутові відходи у Демидівку привезли з Львівської області: перевізник львівський, номери на фурах львівські, водії –львів’яни. Накладні, повідомляють у прокуратурі області, підроблені. Більше того, за тими накладними відходи везли на неіснуюче переробне підприємство.

– Місце, куди це сміття вивозилося, його не існує, бо ніякої переробної чи сортувальної станції там теж не існує, – каже Антон Ковальський. – Власник ділянки фактично організував стихійне сміттєзвалище.

Коли правоохоронці разом з екологами зайшли на територію, одна з п’яти вантажівок уже розвантажилася, чотири – чекали своєї черги. Грейдер саме загрібав сміття грунтом.

Заступник начальника ГУНП у Вінницькій області Олександр Солдатов зазначає, що за існуючою інформацією, несанкціонований викид сміття тут тривав протягом двох тижнів.

– Факт забруднення земель задокументовано поліцейськими слідчого управління, екологічною інспекцією під процесуальним керівництвом прокуратури області. Відкрито кримінальне провадження за ст.239 Кримінального кодексу України – забруднення або псування земель, – зазначає Олександр Солдатов. – Наразі тривають слідчі дії, з’ясовуються усі обставини правопорушення та осіб, причетних до його вчинення.

Львівські правоохоронці у свою чергу теж відрапортували: мовляв, викрили факти незаконного перевезення та захоронення львівського сміття у Вінницькій області. Там розпочали два кримінальне провадження: і за статтею «Забруднення або псування земель», і за ст.191 ККУ – Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. За інформацією львівських поліцейських, до цього незаконного перевезення відходів зі Львову причетні п’ятеро мешканців Пустомитівського та Золочівського районів віком від 26 до 55 років.
Утім, яким чином львівські вантажівки зі сміттям з накладними з ознаками підробки взагалі виїхали за межі Львівщини – там не уточнюють. Зате тепер з цим сміттям мають розбиратися жителі Вінницької області.

Водночас, це вже не вперше на Вінниччині знаходиться чуже сміття. У жовтні 2016 року у Погребищі люди заблокували вантажівки зі відходами, які привезли зі Львова на полігон неподалік Погребища. Тоді шість фур встигли розвантажити, а шість – активісти заблокували.

Автор Ірина ЖУК