В СБУ заявили про блокування фінансової піраміди

В СБУ заявили про блокування фінансової піраміди

Про блокування діяльності фінансової піраміди, організатори якої привласнили понад 250 мільйонів доларів, повідомили в СБУ 27 серпня. Саме цього дня у рамках кримінального провадження правоохоронці провели 48 обшуків у трьох областях: Київській, Вінницькій та в місті Одесі.

Оперативники спецслужби встановили, що вкладниками «піраміди» стали понад 600 тисяч громадян. Орієнтовний обсяг коштів, привласнених та легалізованих зловмисниками через придбання елітного рухомого та нерухомого майна, інвестування у підконтрольний бізнес, становить понад ніж $250 мільйонів, – інформують у пресслужбі Служби безпеки України. – Співробітники СБУ задокументували, що до організації фінансової оборудки причетні понад 20 осіб, задіяно понад 100 підконтрольних юридичних осіб.

За інформацією слідства, піраміда функціонувала з початку 2019 року. Скільки грошей чи дивідендів встигли отримати «вкладники», правоохоронці не інформують. А от, зважаючи на дані слідства, організатори збагатися добряче.

Організатори придбали за незаконно отримані кошти один з островів Дніпровського каскаду із розташованими на ньому об’єктами нерухомості, 18 елітних позашляховиків, вартістю понад 100 тисяч доларів США кожний, коштовності, інше рухоме та нерухоме майно, – повідомляють у пресслужбі СБУ.

Масштабну операцію щодо викриття піраміди проводили на рівні Києва: співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції, процесуальне керівництво – за Офісом Генерального прокурора.

Поки про кількість підозрюваних чи затриманих у цій масштабній афері силовики не повідомляють. Інформують про те, що судом накладені арешти на банківські рахунки, рухоме та нерухоме майно, у тому числі оформлені на підконтрольні юридичні особи.

Кримінальне провадження розпочате за статтями: шахрайство з фінансовими ресурсами (ч.2 ст.222 ККУ) та легалізація, відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом (ч.3 ст.209 ККУ).

Ознаки фінансової піраміди

Найяскравішим прикладом фінансових пірамід досі називають МММ, яку навіть пробували відродити. Фінал був той самий – банкротство і обмануті вкладники.

Фінансова піраміда – це вид шахрайства, який заманює інвесторів, виплачуючи дивіденди старим інвесторам за рахунок нових. Такі схеми характеризуються ієрархічністю, яка полягає в тому, що члени структури входять у групи, керівники яких отримують прибутки від членів своєї групи. Найвищий керівник отримує прибутки від внесків усіх учасників. Закономірним наслідком цього є банкрутство проекту і збитки останніх інвесторів. Практика показує, що після краху піраміди вдається повернути близько 10?15 % від зібраної на той момент суми.

Фінансисти називають, зокрема, такі ознаки фінансової піраміди:

Прибуток за рахунок залучення інших людей.
– Підпишись раніше – отримай більше! Навіть нічого не роблячи!

Відсутність продукту

Якщо вас запрошують вкластися в бізнес, ви повинні чітко розуміти фінальний продукт. Якщо його немає чи замість продукту ви вкладаєтеся в речі, які не мають жодної фінансової цінності, то це перша ознака, що вас намагаються затягнути в фінансову піраміду. Найяскравіший приклад – ваучери в «МММ», або якісь сертифікати.

Усе буде, але пізніше

Ще одна ознака піраміди – емоційність та акцент на майбутньому. Учасники та власники пірамід, пропонуючи вам «вкластися в бізнес», часто акцентують увагу на емоціях, обіцяючи фінансову незалежність та свободу, ухиляючись від конкретних питань. Крім того в пірамідах вам пропонують купити щось, що принесе гроші чи інші матеріальні цінності не зараз, а колись у майбутньому. Наприклад, купи частину квартири зараз, а отримай всю через рік чи п’ять.

Прибутковість 120%

Головне правило – якщо вам обіцяють 100 чи більше відсотків прибутковості, то це піраміда. Жоден справжній бізнес не може пропонувати такого доходу, інакше він не тільки нічого не заробить, але ще й втратить те, що вклав.

Відомий вінницький підприємець Григорій Дерун, директор ювелірної компанії “Діадема”:

У моїй голові, головна асоціація з терміном «фінансовими піраміда» – це «МММ»… Його творці, дуже вміло скористалися розгубленістю населення, його низькою фінансовою грамотністю і прагненням жити добре в умовах нової країни… Ну добре, тоді у 90-тих не було роботи, не було розуміння куди йти, що робити, особливо не було зрозуміло, куди країна рухається, тому люди і повірили в казки про захмарні дивіденди.
Минуло більше 20 років, на дворі 2020 рік, а у новинах ми бачимо: “СБУ заблокувало діяльність фінансової піраміди. Понад 600 тис. вкладників залишилися без грошей. Засновники піраміди легалізували через придбання рухомого і нерухомого майна понад 250 млн доларів…”

Що сказати: радий за тих, хто не повівся на такі махінації і дуже шкода людей, які захотіли нічого не роблячи, вирішити всі проблеми з бідністю в один момент, вклавши свої кровні гроші в подібну аферу.
Але є й інший страшний момент – народ дійсно не розуміє, що такі компанії, в які вони самі, за власним бажанням несуть гроші, не що інше як обман.

Мені та моєму братові постійно телефонували з різних міст і країн наші друзі, з питанням про вкладення грошей в цей проект і, слава богу, нам вдалося їм пояснити, що на нашу думку, це афера.

У магазини нашої компанії постійно приходили люди з питанням: чому ми не працюємо за схемою кешбек і не повертаємо всю суму з відсотками?

Ну от як люди собі це уявляють? Точніше, вони зовсім не уявляють, що так працювати не можна, від того і ведуться на гучні цифри і суми, які їм обіцяють на папері, а на ділі потім залишаються біля розбитого корита.

Правда, я щиро співчуваю тим, хто своїх вкладень не поверне, і напевно, це має стати уроком не лише для них, але і всіх нас.

Але як показує життя, такі уроки швидко забуваються і знаходяться нові «ідейні борці за грошові знаки», що знають безліч способів, як ці гроші можна легко і швидко вилучити у населення. Там, де сало, там капкан!

Автор Ірина ЖУК