«Ковідні» ліжка : у Вінниці та області збільшують кількість місць для пацієнтів з COVID-19

«Ковідні» ліжка : у Вінниці та області збільшують кількість місць для пацієнтів з COVID-19

У вінницьких лікарнях облаштовують додаткові «ковідні» ліжка для лікування хворих на коронавірус. Така потреба виникла через зростання кількості інфікованих та можливий новий спалах захворювання у місті.

Мер Вінниці Сергій Моргунов розповів, що ще із 31 серпня у Вінницькій міській клінічній лікарні №1 розширили до 200 кількість ліжок для лікування пацієнтів з COVID-19, уже розпочалась робота над розгортанням додаткових ліжок в міській лікарні №3 – тут їх буде 100.

І навіть при такому збільшенні на сьогодні тут зайнято 75% ліжок, – зазначив мер Вінниці на брифінгу 4 вересня. – Змінено і маршрут госпіталізації пацієнтів: МКЛ №1 і опорні районні лікарні чергуються при прийомі пацієнтів. Люди з Вінницького району лежать у нашій міській лікарні і навпаки – мешканці міста Вінниці лікуються у Центральній районній лікарні Вінницького району. На сьогоднішній день у «районці» розгорнуто 96 «ковідних» ліжок. ??? Минулого тижня з незрозумілих для нас причин, коли там було зайнято лише 26 «ковідних» ліжок – пацієнтів з Вінниці чомусь відмовлялись приймати. Хоча всі опорні лікарні області, визначені для лікування хворих на коронавірус, мають згідно із Наказами МОЗ у разі наявності вільних місць приймати пацієнтів з будь-якого району та будь-якого міста. І наша міська лікарня №1 так працює з початку епідемії. Наприклад, на сьогодні тут лікують 8 жителів з районів області.

Щодо збільшення «ковідних» ліжок, то у перелік закладів по наданню допомоги хворим на коронавірус включили міський пологовий будинок № 2 – там вже є 25 ліжок. Нині розгортають додаткові ліжка в 3-й міській лікарні. На це з міського бюджету додатково виділять 4,7 млн грн.

-Департамент охорони здоров’я міської ради звернувся до Вінницької облдержадміністрації щодо включення МКЛ №3 в перелік закладів по наданню допомоги хворим на COVID-19. Окрім того, на серпневій сесії міської ради виділили 26 мільйонів гривень для забезпечення всіх медичних закладів міста Вінниці необхідним устаткуванням, засобами індивідуального захисту та ліками, щоб підготуватися до другої хвилі коронавірусу, – сказав Сергій Моргунов.

Третина пацієнтів вінницьких міських лікарень – це мешканці усієї області. На думку Сергія Моргунова, додаткові місця для прийму хворих на коронавірус треба створити і в інших лікарнях міста.

Наголошую, для мене, нашої команди, медиків міста Вінниці – важливі всі люди, які проживають не тільки у місті Вінниці, а й у Вінницькій області. Ми готові надавати їм необхідну фахову допомогу. Але було б добре, якби і обласна влада на базі своїх медичних потужностей розгорнула додаткові місця для прийому пацієнтів на коронавірус. Наприклад, обласна лікарня ім.Пирогова, яка досить добре оснащена, могла би створити додаткові ліжкомісця для лікування хворих на коронавірус. Так само і обласний диспансер радіаційного захисту. І така практика по обласним лікарням в інших регіонах держави існує, – пояснив мер Вінниці Сергій Моргунов. – Я переконаний, що при розгортанні всіх цих потужностей і спільній сконсолідованій роботі, ми втримаємо удар другої хвилі пандемії.

В облдержадміністрації повідомляють, що збільшують ліжковий фонд інфекційного напрямку: із 520 «ковідних» ліжок, які були, до 1050 – які будуть. Посилення позицій – за рахунок лікарень у районах: на 356 ліжок під ковід додали Бершадську, Шаргородську, Барську, Тульчинську, Гайсинську, Ямпільську та Крижопільську та Ладижинську. Водночас Могилів-Подільська лікарня прийматиме тепер пацієнтів тільки зі свого одного району (раніше було три) – через високий рівень захворюваності у самому Могилеві, як пояснюють в облдержадміністрації.

У другий тиждень вересня сім районів Вінниччини потрапили у «жовту» епідеміологічну зону, а Вінницький район – у «помаранчеву». У «жовту» зону увійшли – Вінниця, Жмеринка, Козятин, Могилів-Подільський та Хмільник, а також Жмеринський, Калинівський, Могилів-Подільський, Немирівський, Піщанський, Тиврівський та Хмільницький райони.
В обласному центрі показник захворювання у два з половиною рази перевищує базовий. Станом на 7 вересня завантаженість ліжок у Вінницькій міській клінічній лікарні №1, з розрахунку хворих на COVID і підозри, складає 77%.

Щодо динаміки виявлення випадків захворювання на COVID-19, на жаль, по Вінниці цей показник вищий, ніж по Україні. За нормативними показниками має реєструватися не більше 148 хворих за 14 днів, у нас за два тижні зареєстровано 376 хворих. Це у 2,5 раза вище, ніж нормативний показник. Щодо летальності, то у Вінниці вона складає 2,1% – це на рівні України, – розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я Вінницької міськради Світлана Стефанкова.
Водночас у самій Вінниці вищий показник кількості вінничан, які одужали – 72% проти 46% (загальноукраїнський). 

Враховуючи високу завантаженість ліжок у МКЛ №1 ми працюємо над розгортанням додаткових ліжок у міських закладах охорони здоров’я. Продовжується робота з контактними і підозрами. Під контролем сімейних лікарів перебуває 930 осіб. Зняті з обліку після проходження двотижневої самоізоляції та не захворіли 3434 особи. Досить інтенсивно працюють мобільні бригади. Вони здійснили вже понад 13 тисяч виїздів і відібрали 26 161 зразок, – зазначила Світлана Стефанкова.
Станом на 8 вересня на Вінниччині зафіксовано 4450 випадків COVID-19. За останній тиждень померли ще п’ятеро людей: три жінки і два чоловіки, усі старше 60-ти років, усі мали супутні захворювання.

Карантинні обмеження

Сім районів Вінниччини потрапили у «жовту» епідеміологічну зону, а Вінницький район – у «помаранчеву»