Що планується  у Вінниці у 2020 році

Що планується у Вінниці у 2020 році

У новий 2020 рік вінницька влада дивиться з оптимізмом – у місті заплановані багато робіт з благоустрою, нові проєкти і продовження уже розпочатих. Утім, щодо глобальних задумів, де потрібна підтримка держави, оптимізм, скоріше, можна назвати стриманим – адже тільки своїми силами Вінниці буде складно довести до кінця деякі проєкти, попри те, що на шляху їхньої реалізації зроблено багато.

Крім цього, міські бюджети на 2020 рік ще раніше подали тривожний сигнал – зменшення податку з доходів фізичних осіб, який залишається основною частиною наповнення місцевих бюджетів.

  • Дохідна частина бюджету. У нас є певні виклики щодо можливості зменшення надходження в частині ПДФО, – зазначив мер Вінниці Сергій Моргунов. – І сьогодні усі економісти говорять про те, що може бути уповільнення економіки або промислового виробництва. Це раз. І найголовніше – ефективне використання видаткової частини бюджету, про що я завжди говорю.

Потрібна підтримка

  • Про зроблене у Вінниці за рік минулий і плани на рік новий традиційно звітував на останній минулорічній сесії міський голова Вінниці Сергій Моргунов. Щодо продовження чи завершення у місті трьох розпочатих проєктів міська влада має намір звернутися за допомогою до Уряду. Це – завершення будівництва школи на “Поділлі”, будівництво лікарні швидкої допомоги на Київській (нагадаємо, що Вінниця має стати центром госпітального округу і сучасна лікарня “швидкої” необхідність, а не забаганка. – Авт.), а також реконструкція злітної смуги аеропорту.
  • Фактично 73% робіт уже виконано, – каже про школу на “Поділлі” Сергій Моргунов. – Хочу наголосити – будемо подавати заявку на 2020 рік щодо підтримки з Державного фонду регіонального розвитку та Фонду соціально-економічного розвитку. Але ми для себе ставимо завдання завершити будівництво і ввести цю школу в експлуатацію (цього року. – Авт.).
    Будівництво хірургічного корпусу лікарні швидкої допомоги триває з середини 2018-го. Вінниця мала відповідну фінансову підтримку Уряду. Але це було до виборів.
  • На жаль, 54 млн грн було знято з цієї лікарні. Будемо подавати заявку щодо фінансування на наступний рік, якщо не буде відповідної підтримки державного бюджету, ми не зможемо завершити це будівництво в наступному році, – пояснює Сергій Моргунов. – Тому будемо будувати своїми силами, враховуючи фінансові можливості міського бюджету.
    Схожа ситуація і з реконструкцією злітно-посадкової смуги аеропорту “Вінниця”. Тут робота триває уже три роки: виготовлена проєктно-кошторисна документація, відбулася експертиза, через “Прозорро” визначилася компанія-переможець і вона, згідно з угодою, уже перерахувала гарантійні кошти.
  • Минулим Урядом було передбачено 300 млн грн на початок цих робіт. На жаль, на сьогоднішній день з Урядом у нас триває дискусія щодо доцільності продовження цього проєкту, – зазначає мер Вінниці. – Для вінничан – це досить важливий проєкт не тільки для міста, а й для всього регіону. І ми будемо звертатися, в тому числі до народних депутатів, щодо підтримки реалізації цього проєкту. Діючий аеропорт підвищить інвестиційну привабливість міста, дозволить активізувати малий і середній бізнес, створить додаткові можливості для подорожей вінничан і жителів нашого регіону.

Більше послуг у “Прозорих офісах”

  • Уже цього року містяни можуть реєструвати або перереєстровувати свої авто, а також отримувати посвідчення водія в усіх трьох “Прозорих офісах” міста. Раніше ці послуги надавалися лише у Староміському ЦНАПі.
    Збільшаться – із 26 до 40 – кількість послуг, які вінничани можуть отримати через “Персональний кабінет” на сайті Вінницької міської ради. Мерія запровадить чат-бот Call-центру “Прозорого офісу”.

  • Триватиме цього року впровадження у Вінниці е-квитка. До системи підключать увесь громадських транспорт міста, включаючи маршрутні таксі. У планах на 2020 рік – 10 нових автобусів для муніципального автопарку. Вироблятимуть у Вінниці і власні тролейбуси, які отримали назву VinLine.

  • У Вінниці планують облаштувати 85 км нових велодоріжок, а також розширити мережу муніципального велопрокату Nextbike – плюс 10 станцій на 60 велосипедів.

Нові заводи

  • За словами Сергія Моргунова, інвестор “Хед Вінниця” планує приступити до будівництва І черги заводу з виробництва спорядження для зимових видів спорту на території індустріального парку “Вінтер спорт”. Планується завершити будівництво І черги заводу з виробництва лецитину на території Вінницького індустріального парку. Розпочнеться проєктування ІІ черги заводу з виробництва холодильного обладнання ТОВ “Грін Кул”. Триватиме будівництво інженерно-транспортної інфраструктури Вінницького індустріального парку.

  • Щодо проблеми з підключенням інвесторів до електропостачання, яка виникла цьогоріч і отримала резонанс, то мер уточнив, що це питання піднімається на рівні Уряду.

Очистка Бугу і сміттєпереробний комплекс

  • Одним зі справді глобальних проєктів на 2020 рік для Вінниці стане початок створення сміттєпереробного комплексу з глибинною переробкою відходів неподалік села Людавка. Власне, уже підписано меморандум із польськими партнерами Domat Consulting про реалізацію цього інвестиційного проєкту.
  • Модель переробки сміття буде впроваджуватись як у Кельце – за всіма європейськими стандартами. Реалізація проєкту планується впродовж 3 років. Наразі інвестор розробляє документацію, – уточнює мер Вінниці Сергій Моргунов.
    Ще одним глобальним проєктом буде – очищення річки Південний Буг (від мостового переходу біля об’їзної дороги до школи №29, довжина цієї ділянки понад 3 км). Планується також очистка річки у міурорайоні острова Кемпа. Все разом – це лише перший етап очищення головної водної артерії міста.
  • Питання якості питної води для нас усіх є досить актуальним. Одним із елементів вирішення цього питання є очищення річки Південний Буг. Ми придбали другий земснаряд та баржу, щоб проводити відповідні роботи, виготовили і затвердили проєктно-кошторисну документацію щодо очистки всієї річки Південний Буг у межах міста: від мосту на окружній по вулиці Київській і завершуючи Сабарівською дамбою. Це близько 12,7 км, – зазначає Сергій Моргунов.

Три нові фестивалі і туристичний хаб

  • Цього року у Вінниці мають затвердити стратегію розвитку туризму і створити туристичний хаб – на Соборній,89. Адже туризм – це не тільки фонтани. Туризм – це ціла галузь, де один гість допомагає створити до 10 робочих місць. Та й туризм буває не тільки розважальним, нині є медичний туризм, і конференційний…

  • Ц ього року у Вінниці затвердять концепцію “Місто, дружнє до людей поважного віку”. Мер Вінниці звертає увагу на те, що ці люди дуже активні і вони теж повинні мати можливість реалізувати свій потенціал.
  • У наших планах – провести україно-польський форум людей “срібного віку” – ця ідея народилась у нас під час перебування у Кельце, і наші колеги з міста-побратима підтримують цю ініціативу, – зазначає Сергій Моргунов.
    Також за його словами, у Вінниці мають намір започаткувати три нових фестивалі: пілотний проєкт “Легенди міста над Бугом” (на території Замкової гори), фестиваль актуальної творчості “Wonderful Life” та міжнародний фестиваль хорового мистецтва ім.Віталія Газінського.

Ремонти, будівництво, благоустрій

  • У місті продовжать будувати садочки, дороги, тротуари, створювати благоустрій, залучати інвесторів, ремонтувати будинки і будівлі. Зокрема, мають капітально відремонтувати 43 двори багатоповерхівок. За програмою співфінансування з мешканцями приватного сектору будуть асфальтувати 15 вулиць, будувати і реконструювати водогони. У 53-ох будинках планується капремонт – за кошти місцевого бюджету як перший капітальний ремонт після створення ОСББ, у 46-ти будинках – на умовах співфінансування з мешканцями.

  • Спільно з НЕФКО у Вінниці модернізовуватимуть вуличне освітлення трьох магістральних вулиць: 680 ЛЕД-світильників – на Соборній, Келецькій та Пирогова.

  • У Вінниці на 2020 рік уже збільшили видатки на харчування школярів 1-4 класів. У місті і далі утеплюватимуть школи – планується термомодернізація 12 закладів освіти.

  • І це лише частина планів, які має Вінниця на новий 2020-ий рік. Аби завжди були в курсі подій – читайте газету “Місто” і частіше заглядайте на наш сайт www.misto.vn.ua.

Робота команди

Підсумовуючи рік минулий, мер Вінниці зауважив, що усі вершини і здобутки – це заслуга усієї команди міської ради.

  • Дякую вам за системну роботу, за те, що ми не входимо у дискусії, а займаємося системною роботою, – звернувся до депутатів Сергій Моргунов.