Любов – кредити – погрози – ліс

Любов – кредити – погрози – ліс

Коли жінка заявила про припинення стосунків, «благовірний» вибухнув гнівом

Вони познайомилися і майже одразу почали жити разом. В квартирі, яку орендувала вона. Йому – 30. Їй – 33. Вона жаліла його і давала гроші, аби вирішив свої проблеми. Потім з’ясувалося, що він набрав інтернет-кредитів і здав в ломбард її речі. Коли вона сказала, що припиняє ці стосунки – він вивіз її до лісу: «щоб так ніколи не вчиняла з чоловіками». Аби звернутися до поліції, жінці потрібно було набратися сміливості. Потім вона пояснила: «Я взагалі не знала, з ким зв’язалася і наскільки ця людина небезпечна. Я боялася вплутувати своїх рідних, боялася вплутувати знайомих, тому що не знала, з ким я маю справу».

Набрав кредитів

30-річного вінничанина звинувачують за чотирма статтями Кримінального кодексу: незаконне позбавлення волі або викрадення людини, катування, шахрайство та крадіжка.
Як розповів начальник Лівобережного відділення поліції Юрій Голуб, до поліції звернулась 33-річна вінничанка із заявою про те, що співмешканець, з яким вона хотіла припинити стосунки, вивіз її у ліс, примусив розтягтись, ображав та принижував. 

  • За словами заявниці, з чоловіком вони познайомились у червні та одразу почали жити разом. Через кілька тижнів чоловік поділився з жінкою своїми проблемами, для вирішення яких вона дала йому 50 000 гривень та орендувала автомобіль, – розповів Юрій Голуб. – На початку вересня жінка знайшла в квартирі квитанції із ломбарду, в яких зазначено, що співмешканець здав її ноутбук та золоті прикраси. На цьому ґрунті між ними виник конфлікт, під час якого жінка заявила про припинення стосунків. Наступного дня обманним шляхом чоловік посадив потерпілу в  автомобіль, вивіз у ліс в Вінницький район, познущався над нею та привіз назад додому. Вінничанка звернулась за допомогою у поліцію. 
    За інформацією слідства, підозрюваний зробив копії документів потерпілої, з якою спільно прожив три місяці, на її ім’я він оформив 54 миттєві Інтернет-кредити на суму 150 000 гривень.

Історія знайомства і перші «дзвіночки»

Жінка розповідає, що з цим чоловіком вони познайомилися на сайті знайомств. Каже, побачила у ньому те, що шукала сама.

Він теж писав, що шукає серйозних стосунків, мовляв, давно визначився по життю, а я йому сподобалася і хоче, щоб ми зустрілися, познайомилися. Я уже знаю, що він так знайомиться з дівчатами: він їм влаштовує «сюпризи», як він це називає. Так і говорить: у мене для тебе є сюрприз. Приводить на квартиру. На квартирі серце зі свічок і роз. Вечеря, гарний букет квітів. Увесь такий галантний, ввічливий, приємний… Він мені сподобався тим, що дуже галантний. Ну ми… всі ми такі наївні, довірливі дівчата. Ведемося на таку романтику, – уже зараз аналізує ту першу зустріч жінка.
За її словами, перша недовіра у неї з’явилася через місяць. На її банківську карту почали надходити незрозумілі трансакції і чоловік просив підтвердити якісь незрозумілі для неї операції.

На мої запитання він говорив, що це його чесно зароблені кошти. І так як у нього проблеми з банками, мовляв, у нього усе заблоковано, він користується моєю банківською карткою. Просив вірити йому, що це його кошти, що все чесно. Казав: просто не став багато запитань, – розповіла жінка.
Раптом у «коханого» пішла «чорна смуга». У той час жінка була за кордоном. У неї гарна робота, достойний заробіток.

Він почав мені то відео скидати що його везуть у «швидкій», що у нього підозра на апендицит і терміново потрібні кошти на діагностику. Тут же йому кажуть, що терміново потрібна операція. Просить: «Будь ласка, знайди грошей, я уже до усіх звернувся». Навіть скріншоти скинув, що писав мамі. Мовляв, що за люди, сволота, як так можна… Він кожен день мене просив: терміново 10, терміново 12, терміново 5, терміново 10…. І таким чином за тиждень набігло 50 тисяч гривень, – розповіла жінка.
Зрештою, склавши разом інформацію і свої підозри, жінка зареєструвалася на сайті, де можна перевірити свою кредитну історію. Каже, таким чином з’ясувала, що там понад 50 договорів кредитних компаній.

Ми не раз сварилися, він мені обіцяв, що кредитів більше не буде. Але я бачу по кредитній історії, що він їх оформлює, – пояснює жінка і розповідає про ту годинну сварку. – Він бігав за мною по квартирі із ножом. «Може тебе розмалювати, щоб ти не була така красива!» «Може тебе провчити раз і назавжди, щоб ти так ніколи не вчиняла з чоловіками!» «Я у тебе просив пробачення, я благав, щоб ти дала шанс, і ти давала шанс. Чому ти так зі мною вчиняєш?» «Чому ти хочеш піти».
Далі, за словами жінки, була та сама «поїзка» до лісу. Каже, вибору їй не залишили, бо почула: «або ти вийдеш зараз сама спокійно, або я тебе зараз тут шльопну і винесу».

Він підігнав автомобіль під самий під’їзд, під самі двері. Він каже: сідай у багажник. Я його просила: повний двір людей, діти… Ми сіли в машину, він мене вивіз за місто. Десь біля Сальника. Вийшов, оглянув територію. Я так розумію, щоб не було нікого зі сторонніх. Каже: виходь. Дуже нервово ходив. Кричав. «Ти ж пам’ятаєш, як я тебе просив, благав! А тобі все нейметься, ти все винюхуєш!» Каже: роз-дя-гай-ся, бо я тебе зараз роздягну. Я ще намагалася вести з ним діалог. Але він тримав свою позицію. Потім підбіг і почав рвати на мені одяг. Я почала плакати, роздягатися сама, до нижньої білизни, – коли вінничанка про це згадує, у неї тремтить голос.

Нижню білизну жінка фактично відвоювала, бо почала захищатися. Потім запевнила, що уже нікуди йти не збирається, що залишається з ним. Це дало їй час, можливість повернутися додому і звернутися до поліції.

«Діяв за схемою»

За кілька днів після затримання підозрюваного у поліції повідомили, що знайшлася ще одна постраждала. За версією слідства, на неї підозрюваний так само оформив кредити – на 100 тисяч гривень. Начальник Лівобережного відділення поліції Юрій Голуб каже про заздалегідь підготовлену схему шахрайства.

Він знайомився з жінками, за кілька днів робив їм пропозицію одружитись, дарував обручку та починав жити разом, чекаючи весілля. З однією потерпілою він прожив три місяці, з другою – сім, – зазначає поліцейський.
За рішенням суду вінничанина взяли під варту на 60 днів без права внесення застави. У суді він відмовився від державного адвоката, сказав, що у нього є свій. А ще запевняв, що ні від кого не ховався.

Ваша честь, я мав відношення до криміналу. Я це все мав. Але ж якби я хотів… Ми живемо в одному місті, ми з нею спілкуємося… – звертався до суді підозрюваний.
За інформацією поліції, чоловік відбував 3,5 року за шахрайство, звільнився у 2019 році.
Якщо вину 30-річного вінничанина доведуть, то йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Поки ж ця історія, заява поліції і розповідь двох вінничанок – версія слідства, яке триває.

Не єдина така

За інформацією поліції, 33-річна вінничанка не єдина жертва цього чоловіка. Тож у поліцейські просять жінок: якщо ви його впізнали і постраждали від його дій, зателефонуйте у Лівобережний відділ за тел.(068)064-51-84   

Порада психолога : як впізнати альфонса

Психологиня Тетяна Конарська каже, що альфонса вчасно розпізнати цілком можливо, поки він не став справжньою проблемою.

Він користується твоїми ресурсами. Живе на твоїй території, не робить свій внесок у спільний побут: не платить за квартиру, не робить покупки. Якщо у людини дуже довгий час не складається із заробітками і роботою, якісь постійні проблеми, які має фінансово покривати жінка, це може свідчити про те, що обранець може бути альфонсом. Я не кажу про ситуацію, коли люди разом прожили багато років і хтось з них раптом, наприклад, втратив роботу, а ти пам’ятаєш інший досвід у стосунках. Якщо ви дуже малий час перебуваєте разом, а він уже повним ходом користується твоїми ресурсами – варто замислися. Адже гроші це математика. І якщо ця математика не співпадає, треба робити висновки.
Психологи також кажуть про таку ознаку альфонсів. Часто каже, що гроші – це не головне у житті. Підкреслює те, що головне у людини – це душа, а гроші… їх можна заробити. При бажанні. Утім тема фінансів регулярно з’являється під час спілкування.
Серед порад, як на потрапити у такий вид шахрайства:

Бути обережною з новими знайомими, якщо вони люблять виливати душу про важкі матеріальних або житлові проблеми та намагаються викликати жалість до них.

Не треба давати в борг великої суми, навіть якщо розумієте, що закохалися. Зазвичай, отримавши відмову кілька разів, вони зникнуть з поля зору.

Не пропонуйте переїхати до себе і не давайте в користування особистий автомобіль.

Альфонси гарні актори, але як правило тільки наодинці із жертвою. Тому дивіться як він поводиться серед інших людей.

Якщо ви вже потрапили у пастку утриманця-звабника, то поговоріть з кимось, кому довіряєте чи зверніться до фахівця, постарайтесь такі стосунки якнайшвидше припинити. А цей досвід повинен вам допомогти не потрапити у таку історію знову.

Автор Ірина ЖУК