Безкоштовна медицина: як і де

Безкоштовна медицина: як і де

Другий етап трансформації системи охорони здоров’я стартував із квітня 2020 року. Це дало можливість пацієнтам отримувати гарантовані медичні послуги не лише у свого сімейного лікаря, але у вузьких спеціалістів. Відтак список таких медпослуг тепер включає первинну, амбулаторно-поліклінічну, стаціонарну, екстрену, паліативну допомоги, реабілітацію та програму «Доступні ліки». Отримати спеціалізовані послуги можна незалежно від місця реєстрації, у будь-якому комунальному чи приватному закладі, який уклав договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на відповідний пакет послуг. Так, на сьогодні 66 медичних закладів Вінниччини, які працюють у Програмі, вже отримали майже 1,5 млрд грн за спеціалізовані медичні послуги. Серед пріоритетних пакетів – лікування інфарктів та інсультів, допомога при пологах, ендоскопічні обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань, а також боротьба з COVID-19.

Як отримати безкоштовні медичні послуги?

Навігатором для пацієнта залишається сімейний лікар. Саме він визначає, куди направити хворого, аби той отримав консультацію вузького спеціаліста або ж медичну послугу за Програмою медичних гарантій. Пацієнт отримує електронне направлення і далі самостійно може обирати медичний заклад, в якому проходити обстеження чи лікування, незалежно від місця реєстрації. Медичний заклад не має право відмовити пацієнту, аргументуючи це, наприклад, тим, що пацієнт не прописаний на цій території, чи направлення виписав лікар-первинки з іншого району.

Без направлення можна потрапити на прийом до гінеколога, психіатра, нарколога і стоматолога.

Які послуги безкоштовні

Програма медичних гарантій містить 27 медичних пакетів, плюс 4 «ковідних», фінансування на які можуть отримати медичні заклади. Детально вони описані на сайті НЗСУ. Якщо узагальнити, то пріоритетними є хірургічні операції, пологи, допомога при гострому інфаркті міокарда, мозковому інсульті, лікування туберкульозу тощо. Кожна послуга має фіксовану ціну, яку сплачує не пацієнт, а НСЗУ. Якщо раптом у лікарні від вас вимагатимуть гроші або нададуть перелік, що треба купити, за ті послуги, які є безкоштовними, то можна телефонувати на «гарячу лінію» 1677.

Щороку близько 140 тисяч наших співгромадян дізнаються, що мають онкозахворювання, і часто ці захворювання виявляють на пізніх стадіях, що зменшує шанси на успішне лікування. Щоб запобігти цьому, до Програми медичних гарантій включили 6 інструментальних досліджень для діагностики найпоширеніших серед населення онкозахворювань. Це зокрема інструментальна та лабораторна діагностика, проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару, проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах, лікарські засоби з Національного переліку, медичний догляд та психологічну підтримку. Додатково пацієнт може безоплатно отримати ліки, що централізовано закуповуються за кошти Державного бюджету за різними державними програмами.

Також у рамках Програми безкоштовні медичні послуги передбачені у лікуванні інфаркту та інсульту. Це, зокрема, діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження), проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті), цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медична реабілітація в гострому періоді, лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали, а також ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (зокрема, стенти).

У безоплатний пакет на пологи входить моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (а це лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби), медична допомога при фізіологічних пологах та при кесаревому розтині, зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральна анестезія, стабілізація стану дитини після народження, вакцинація, лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали.

У рамках Програми медичних гарантій медичну допомогу отримують і хворі на COVID-19. У зв’язку з пандемією сформували 4 пакети: це медична допомога, яка надається мобільними бригадами, стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19, яка надається окремими закладами охорони здоров’я протягом квітня 2020-го року, екстрена медична допомога пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на COVID-19.

  • Деякі лікарні прагнули отримати додаткові гроші за контрактами за COVID-19, але пацієнтів вони брати не хочуть. Зокрема, на місцевому рівні змінюються маршрути пацієнта: до одних – везуть, до інших – не везуть. Це порушує принцип екстериторіальності надання допомоги пацієнтам з COVID-19. Місцева влада у регіонах має раціонально сформувати маршрут пацієнтів із COVID-19, щоб усі ресурси використовувалися рівномірно. Забезпечити рівномірне навантаження на медичні заклади, – відзначив директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Володимир Пляцек.

Які послуги платні?

Не всі послуги відшкодовуються НСЗУ. Із власної кишені пацієнтам доведеться заплатять, якщо захочуть покращення умов свого перебування у стаціонарі – окрема палата, особливе харчування, транспортні. Також пацієнт сам сплачуватиме за щеплення, які не входять до національного календаря. Крім того, заклад може надавати платні послуги, на які не отримав фінансування із НСЗУ, але має ліцензію на цей вид діяльності. Також платним буде звернення пацієнта без направлення, окрім екстреної допомоги, медичної допомоги стоматолога, гінеколога, нарколога і психіатра.

Чи буде розширення пакетів медичних послуг?

Уже зараз на сайті НСЗУ опубліковані проєкти вимог до медичних послуг за Програмою медичних гарантій-2021. У ньому зокрема передбачено збільшення пакетів медичних послуг за рахунок деталізації вже існуючих. Це плюс 35 пакетів медичних послуг. Зокрема, це розвиток амбулаторного рівня надання допомоги. Крім того, у наданні допомоги пацієнтам з туберкульозом пропонується запровадити новий пакет медичних послуг для лікування на рівні первинної медичної допомоги. У психіатричній допомозі – додаткові послуги для амбулаторного лікування пацієнтів з психічними захворюваннями. Така собі «Мобільна психіатрична допомога», яка надаватиметься пацієнтам вдома. Також пропонується розширити програму реімбурсації «Доступні ліки» – з наступного року хочуть включити до програми ліки для пацієнтів, що перенесли інфаркт або інсульт. А також лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки.

Місія НСЗУ залишається незмінною. Ми рухаємося до універсального охоплення медичними послугами, коли кожна людина зможе отримати доступну та якісну медичну допомогу, не зазнаючи при цьому катастрофічних фінансових витрат, – резюмує директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко. – У Програмі медичних гарантій-2021 НСЗУ стимулюватиме заклади надавати якісні послуги пацієнтам та розвивати напрями, які потрібні пацієнтам. Один з ключових акцентів – наближення медичної допомоги до пацієнта.

Пропозиції щодо програми містять і інші зміни. Наприклад, підвищення тарифів на паліативну допомогу та реабілітацію, надання онкологічної допомоги. НСЗУ пропонує збільшити тариф для діагностики онкологічних захворювань, проведення хіміотерапевтичного лікування та запровадити новий пакет медичних послуг для лікування онкогематологічних захворювань. Однак наразі Програма медичних гарантій залишається без гарантій, принаймні того, що її профінансують у повному обсязі і з усіма нововведеннями.

Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА