Чим жила Вінниця і вінничани у 2019-му

На наступний рік Вінниця будуватиме плани і розподілятиме бюджет як об’єднана територіальна громада

Нинішній рік 2019-тий завершувався для Вінниці приємністю – уже вп’яте наше місто очолило зведений рейтинг задоволеності якістю сфер та послуг, яке проводить група «Рейтинг» в рамках Всеукраїнського муніципального опитування. Також Вінниця разом із Житомиром та Івано-Франківським посіли перше місце в цьому опитуванні, яке стосувалося індексу можливостей на свобод.

Загалом, у 2019-му Вінниця отримала чотири відзнаки. У листопаді голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер урочисто презентувала нагороду, яку Вінниці присудили за перемогу в Міжнародному конкурсі кращих практик для громад, дружніх до дітей. А у жовтні Вінницю отримала європейську відзнаку і перше місце у сфері сталої міської мобільності та чистого транспорту. І опинилася у компанії Стокгольму, Антверпену і Бремену – які стали володарями премій в інших номінаціях.

Крім цього, сертифікат, що засвідчив успішний повторний аудит в рамках компоненту «Європейська енергетична відзнака», вручив меру Вінниці представник офісу ЄЕВ.

2019 рік був для вінничан і Вінниці насиченим на події. Згадаймо їх, бо ті ж відзнаки – це вершини, а їх, як відомо, підкорюють сміливі, працелюбні, загартовані і ті, хто не боїться складнощів.

Е-квиток

Із грудня у трамваях уже працює система безконтактної оплати за проїзд. Далі вона пошириться на весь громадський транспорт. Власне, Е-квиток – це один з перших елементів Муніципальної карти вінничанина, до якої планується «підв’язати» різні корисні сервіси. Готувалися до цього довго. Наразі у муніципальному транспорті уже встановлені близько 2000 валідаторів, вінничани потихеньку отримують картки і опробовують їх роботу. Звісно, ще потрібен час на адаптацію і людей, і техніки. Але крок у перед зроблено.

Кінець – і початок

У листопаді Вінниця завершила спільний зі Швейцарією проєкт, який тривав з 2011 року і був спрямований на енергоефективність.

Завдяки проєкту ми змогли в трьох мікрорайонах нашого міста модернізувати газові котельні, побудувати дві твердопаливні котельні, побудувати або замінити майже 19 кілометрів тепломереж, – коментував лише частину зробленого мер Вінниці Сергій Моргунов. – Ми встановили 309 індивідуальних теплопунктів, запровадили систему SCADA, яка дала можливість надати якісну послугу по теплопостачанню і по забезпеченню гарячою водою цих мікрорайонів. Ми забули, що таке пориви і тепловтрати в цих мікрорайонах та щорічно заощаджуємо біля 9 млн кубометрів газу, зменшивши викиди вуглекислого газу в розмірі 19,4 тис. тонн.

А швейцарці пообіцяли, що співпрацю з Вінницею продовжать – цього разу у сфері урбаністичного розвитку і децентралізації.

Нова Замостянська

Цього року місто отримало повністю оновлену вулицю Замостянську. Нова дорога, червоні велосипедні доріжки, перекладені трамвайні колії, аби зменшити шум і вібрацію від трамваїв, підвищені зупинки громадського транспорту, освітлення, висаджені дерева…

Загальна протяжність вулиці – майже 2 кілометри, загальна вартість цієї реконструкції – 89 млн грн, вона проводилась у співфінансуванні з Державним фондом регіонального розвитку.

Мер Вінниці говорить, якби не підтримка держбюджету – так швидко б не впоралися. А фахівці назвали проект реконструкції Замостянської – близьким до ідеального.

Новий бренд Вінниці

На День Європи містяни побачили новий бренд – «Вінниця – місто ідей». Його розробляла відома в Україні компанія Fedoriv, обрана партнерами Вінниці з проекту «ПРОМІС». Своє бачення вони реалізували на основі маркетингової стратегії міста.

«Ми зрозуміли, що в міста як в бренда є величезний потенціал. Тут дивовижно швидко приживаються різноманітні ініціативи, – пояснювали розробники. – Здається, у Вінниці панує така атмосфера затишку і комфорту, що зернятко будь-якої ідеї може прорости у бізнес чи громадський проект. Так і стало зрозуміло, що Вінниця — місто ідей”.

Новий бренд міста спричинив жваву дискусію, і потихеньку приживається.

Втрати

Цього року вінничани попрощалися з двома відомими особистостями.
20 березня пішов у вічність Віталій Газінський, почесний громадянин міста, засновник та керівник академічного міського камерного хору «Вінниця».

У грудні на 68 році життя помер видатний фотохудожник, заслужений журналіст України Володимир Осьмушко.

Два заводи

Першу чергу унікального для України заводу із масштабного промислового виробництва сонячних панелей компанії KNESS PV ввели в експлуатацію у Вінниці. Він запрацював у лютому.

Будівництво нового заводу дозволило створити понад 120 робочих місць, призначених для висококваліфікованих фахівців. Із розвитком виробництва кількість працівників буде збільшуватиметься.

У силі залишається бажання компанії HEAD звести завод у Вінниці на 1000 робочих місць. Депутати міськради погодили рішення про продаж земельної ділянки під будівництво заводу. Розташована на території Вінницького індустріального парку територія площею в 25 га коштувала компанії HEAD понад 34 млн грн. На заводі вироблятиметься спорядження для зимових видів спорту.

Свої тролейбуси

У Вінниці на базі Транспортної компанії почали виготовляти тролейбуси. Цього року зобов’язалися зробити їх чотири.
Перший тролейбус власного виробництва вийшов на лінію на початку травня.

Працівники Вінницької транспортної компанії самі його зібрали. Зі складових – тільки кузов куплений у Білорусі, усі запчастини – українського виробництва.

Вінничани уже і назвали новий тролейбус – VinLine. Авторці назви Світлані Буравській подарували проїзний на три роки усі види транспорту, крім маршруток.

Вода, світло і залізні нерви

Відзначилися цього року енергетики. Енера і обленерго кілька разів погрожували відключити за борги водоканал. Тим часом у вінничан раптово виникли «борги» перед «Енерою». З власними платіжками містяни мусили розбиратися самі, корегуючи показники лічильників і вистоюючи черги до «Енери». А от водоканал з борговою ями витягували і місто, і область. Екстрено збиралася міська комісія з надзвичайних ситуацій… Тільки вінницька міська рада загалом виділила понад 15 млн грн., аби покрити борги водоканалу. Ще за 5 млн – проголосували обласні депутати. У жовтні енергетики все ж відключили водоканал… на кілька годин. Емоцій у споживачів вистачило на кілька місяців.

Зелена хвиля

Президентські вибори призвели до зміни настроїв-очікувань вінничан та нових віянь у житті міста й області. Як розповідав політтехнолог Руслан Штогрин, за місяць після виборів проблеми у людей не змінилися, але настрій у виборців суттєво покращився.

Вінниччина загалом проголосувала за Зеленського, а у парламент по Вінниці пройшли два представники ЗЕ-команди. Між тим, на парламентських виборах Вінниччина дала перше місце в Україні у голосуванні за Українську стратегію екс-мера і голови попереднього уряду Володимира Гройсмана.

Новим губернатором призначили Владислава Скальського.
Цікаво, що підтримавши Зеленського, на Вінниччині тут же проявили свою опозиційність, до будь-якої влади. Проти призначення Скальського зібрали пікет. Облрада проголосувала проти формули Штайнмаєра, а міністру оборони та міністру АПК (перший приїздив з приводу розведення військ, другий – по ринку землі) люди організували дуже «теплий» прийом. Президентська ініціатива «Діалоги про Україну» у нас серйозно пробуксовує. Бо це Вінниця, друже.

Знімають кіно

Зйомки фільмів у Вінниці стають звичними. Для «Відлуння» режисера Шалиги навіть Соборну перекрили. А 10 жовтня у Вінниці відбулася прем’єра іншої роботи режисера Валерія Шалиги – фільму «Таємна операція». Робоча назва стрічки була «Замах на Петлюру», зйомки тривали два роки. Сам режисер називає цей фільм українським вестерном про добу Перших визвольних змагань.

…27 грудня депутати міської ради зберуться на останню цьогорічну сесію. Підіб’ють підсумки року, що йде. А також стане відомо, які плани у Вінниці на рік прийдешній.

Стратегія

2019-тий – рік підсумковий, закінчується етап вінницької Стратегії-2020. Цей документ ухвалили ще в 2013 році, і тоді він визначив і напрямок, і стратегію, і тактику розвитку Вінниці. І саме за цим визначеним курсом наше місто розвивалося, будувалося, облаштовувалося: дороги, тротуари, проспекти, садочки і школи, транспорт, пароконвектомати, участь громадськості в ухваленні рішень і багато чого іншого. Концепція інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року уже розроблена і затверджена.