Бульбулятор – в кожний дім?  або Дещо про «медичне» вживання канабісу

Бульбулятор – в кожний дім? або Дещо про «медичне» вживання канабісу

Кримінальне провадження, що закінчилось у Могилів-Подільському міськрайонному суді оголошенням обвинувального вироку якраз напередодні виборів до місцевих органів влади, не могло не привернути нашої уваги. Річ у тім, що воно прямо стосувалось ініційованого Президентом «опитування» (з правового погляду вельми і вельми сумнівного).
Йдеться про питання, в якому озвучувалась пропозиція легалізувати вживання канабісу з медичною метою – для зняття болю у хворих (до слова, ця речовина класифікується спеціалістами як «особливо небезпечний наркотичний засіб»). Наша судова справа прекрасно ілюструє, як це може відбуватися. І навіть більше: відбувалося раніше і відбувається нині на практиці.

Отже, у липні цього року додому до тамтешнього мешканця Карпа Шоференка (анкетні дані змінено) навідались два приятелі. Вони мали з собою випивку й закуску, тож, ясна річ, Карпо і його співмешканка накрили на стіл та розділили з гостями трапезу.

Коли алкоголь закінчився, гості запропонували продовжити захмелювання голів іншим способом. Один з них приніс із собою канабіс (або, кажучи по-народному, конопельки). Карпо погодився. Вони вийшли в іншу кімнату і за допомогою саморобного пристрою з пластикових пляшок, який на жаргоні любителів «травки» називають бульбулятором, «покурили».

Оскільки до людей, схильних вживати наркоту, увага правоохоронних органів завжди підвищена, бо вони становлять реальну суспільну небезпеку, поліція скоро викрила наших курців і нагрянула до Шоференка з обшуком, під час якого вилучила бульбулятор зі слідами канабісу.

Відтак почалося слідство, яке згодом перейшло в судовий розгляд. Карпові інкримінували злочин, передбачений статтею 317 Кримінального кодексу України, тобто надання приміщення для незаконного вживання наркотичних засобів. Чоловік не відпирався. На суді він розкаявся і «пояснив, що канабіс періодично вживає шляхом куріння як обезболюючий засіб» (цитата з вироку). Шоференка визнали винним і засудили до чотирьох років ув’язнення з дворічним іспитовим терміном.
Сподіваємось, після такого зізнання на чоловіка особливу увагу зверне його працедавець, адже засуджений працює – не менше й не більше! – водієм. А що коли він виїжджатиме в рейс, попередньо «покуривши»?

Наостанку згадується кримінальна справа, яка трапилась в одному з районів Вінниччини років десять тому. Тоді українські ЗМІ облетіла інформація під назвою «А корова у мене – наркоманка!» Героїня її, сільська бабуся, заклала в себе на городі цілу плантацію конопель. Коли ж до неї прийшли правоохоронці, вона доводила їм, що це все для корови, бо, мовляв, худібка хворіє і її треба лікувати конопельками.

А тому, на нашу думку, в тому всенародному «опитуванні» безпідставно звужено сферу застосування канабісу тільки медичними цілями. Було б справедливо, якби в питанні йшлося про застосування «медичне і ветеринарне». А то, чого доброго, на наступних виборах доведеться знов опитувати…

Автор Леонтій Краснопільський