Померла у школі: у Браїлові поховали 7-річну Ельміру, у дівчинки стався інсульт

Померла у школі: у Браїлові поховали 7-річну Ельміру, у дівчинки стався інсульт

Семирічну Ельміру поховали 17 жовтня. У Браїлові і досі не можуть оговтатися від цього трагічного випадку. Зараз шкільна парта Ельміри порожня. Щоденник, зошити, олівці та ручки забрав додому батько. Тепер це шкільне приладдя – згадка про доньку. Чоловік досі не може повірити, що більше ніколи не привезе її до школи.

Того дня вранці дівчинка почувалася добре і на здоров’я не скаржилася. Та за кілька годин в 7-річої Ельміри відірвався тромб.

Вчителька подзвонила каже, вашій доні погано. Я приїхав в школу. Вона в класі на парті і швидка. Відкачували, я їм допомагав. Але вони не змогли спасти, – розповів батько дівчини Сергій.

Ельмірі стало зле на перерві між уроками. Класна керівничка досі не може оговтатись від шоку. Каже, третій день не спить і не їсть.

Директорка школи розповідає, що дівчинка поскаржилась однокласникам на сильний головний біль, а потім знепритомніла. Поки шкільна медсестра робила непрямий масаж серця та штучне дихання, вчителі викликали «швидку». Та спроби були марні. Серце Ельміри не змогли запустити навіть дефібрилятором. Розтин показав: у дівчинки відірвався тромб. Він і став причиною інсульту.

Вона тільки вийшла з класу, вчителька, і назад повернулася. Дівчинка, яка була поруч сказала, що Ельмірі погано, голова болить. Вона підбігла до неї і її просто вхопила на руки. Це було питання однієї хвилини. Ми рятували, як могли, – пригадує ті миті директорка школи Олена Івасенко.

У місцевій лікарні медики категорично відмовились розповідати журналістам, як рятували дівчинку і чи були у неї якісь патології.

Натомість поведінкою лікарів здивовані в обласному департаменті охорони здоров’я. Кажуть, серцево-судинні хвороби в дітей виявляють часто. Інколи навіть рятують від раптових інсультів. Тож батькам радять не зволікати і що півроку проводити профілактичний огляд. Ба більше, звертати увагу потрібно на, здавалося б, дрібні скарги дітей.

Якщо діти скаржаться на певні зміни у зорі, іноді діти починають скаржитись чи якісь порушення слуху або головний біль, запаморочення – треба на це звертати увагу. Іноді діти поступають вже в критичному стані, і ми дивуємось, дитя, а в нього інсульт. Так от частіше за все це стається на фоні вродженої патології судин, – пояснює виконуюча обов’язки заступника директора обласного департаменту охорони здоров’я та реабілітації.

У цій школі навчаються ще два старших брати Ельміри. Її могилка вкрита хризантемами. На хресті – білий м’який ведмедик. На згадку про Ельміру в класі залишиться її фото, наклеєне всередині великого шкільного родинного дерева.

Автор Олексій СМЄТОВ