Авіакатастрофа під Харковом

Авіакатастрофа під Харковом

Серед загиблих курсантів двоє із Вінниччини: Максим Хом’ячук з Оратівського району та Роман Корчовський із Крижополя

АН-26 поки не літають
Використання літаків Ан-26 до завершення розслідування авіакатастрофи під Харковом офіційно заборонено наказом Міноборони. Про це сказав міністр оборони України Андрій Таран.

Вічного польоту, наші соколики… 26 серпня о 19.13 Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба оприлюднив прізвища військовослужбовців, які 25 вересня загинули в результаті авіакатастрофи літака АН-26Ш. Серед загиблих – двоє наших земляків, курсанти Максим Хом’ячук та Роман Корчовський.

Максим Хом’ячук із села Новоживотів Оратівського. Мама – поштарка. Батько був на заробітках у Польщі. Після страшної новини він виїхав у Харків, потрібно було ідентифікувати тіло…

Максиму був 21 рік. Голова Новоживотівської сільської ради Тетяна Сербіна розповідає, що за кілька днів до трагедії хлопець обговорював з мамою відпустку – у жовтні мав приїхати додому, уперше за рік, дуже хотів побачити бабусю.

Це був дуже хороший хлопець, добра і чуйна дитина. Він ще з дитинства мріяв бути льотчиком. Після 7-го класу вступав у Суворівське училище, але не вдалося. А після восьмого класу потрапив на навчання у кадетський ліцей у Кам’янці-Подільському. Був дуже здібним учнем, всі викладачі його хвалили. Він постійно працював над собою і своїми силами вступив до ХНУПСу – ніхто його не возив, не домовлявся, він все сам, – розповіла Тетяна Сербіна.

Родина у Максима проста: мама, тато і старший на три роки брат, вони працювали у Польщі. Мама дуже важко переживає втрату. Після ідентифікації і ДНК-експертизи ще має пройти деякий час, коли будуть результати, і уже тоді родині мають дати дозвіл на поховання.

Загиблий Роман Корчовський родом з Крижополя. На момент смерті йому теж був 21. Юнак вступив у військовий коледж після сьомого класу, мріяв стати льотчиком.

-Я тільки гарні слова можу про нього сказати. Я з Романом працювала лише три роки, до сьомого класу, поки він не вступив у військовий коледж у Києві. Хлопчик дуже відрізнявся від однолітків, і найголовнішою його рисою була справедливість. Мене це дивувало, бо зазвичай діти у віці 11-13 років поводяться агресивно. А Рома був дуже добрим, нікого не ображав і не принижував. Він був одним з тих учнів, які приходили в школу після закінчення навчання, завжди находив час, щоб зайти і привітатися, – розповіла класна керівниця Романа Людмила Третьякова. – Цього року якраз перед карантином він прийшов у школу разом з двоюрідною сестричкою. Казав, що мрія його збулася – хотів бути льотчиком. Я його ще питала, військовим чи цивільним – він лише відказав «побачимо, як складеться, але хотілося б бути цивільним». Коли вчився у коледжі, був старостою групи, і наскільки мені відомо, в університеті він теж був командиром групи курсантів, які загинули в цій авіакатастрофі.

Військовий літак АН-26 упав і одразу загорівся увечері 25 вересня у Харківській області на 530 кілометрі траси Київ-Харків. На борту були члени екіпажу, курсанти і офіцери Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба – всього 27 людей.

За інформацією СБУ, командир екіпажу літака АН-26 перед катастрофою доповів про відмову лівого двигуна і запросив захід на посадку.

Міністр оборони Андрій Таран заявив, що літак АН-26, скоріш за все, зачепився крилом за землю.
У Державному бюро розслідувань повідомили, що розпочали досудове розслідування за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).
Слідчі ДБР розглядають чотири версії катастрофи:

  • катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату;
  • катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків екіпажем;
  • неналежне виконання службових обов’язків особами, які були відповідальними за керування польотами;
  • неналежне технічне обслуговування літака та підготовки його до польоту.

У ДБР також повідомили, що витребували документи щодо проведення ремонту та продовження ресурсу двигунів, які використовувалися на літаку.

Заступник міністра оборони Ігор Старобінський запевнив, що сім’ям загиблих виплатять одноразову грошову допомогу у розмірі 1 млн 576 тис. грн. Виплати передбачені згідно із законом України про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей.

У Міністерстві оборони України повідомили, що дату вшанування 25-ти загиблих у авіакатастрофі військовослужбовців визначать після отримання висновків судово-медичної експертизи.

Автори: Діана КОЛНОГУЗОВА, Ірина ЖУК