Рішенням суду водоканал має сплатити борг енергетикам

Рішенням суду водоканал має сплатити борг енергетикам

Господарський суд Вінниці на засіданні 19 листопада зобов’язав “Вінницяводоканал” виплатити борг “Вінницяобленерго” на суму у понад 25 млн грн. Таку ухвалу винесла суддя Ольга Нешик.
Позов до водоканалу подало обленерго.

Позов енергетиків суддя задовольнила частково. “Вінницяоблводоканал” має сплатити основний борг у сумі 25 млн 4 тис. 740 грн за активну електроенергію, борг за перетоки реактивної енергії у розмірі майже 245 тис 366 грн, борг за перевищення договірних величин – 7 тис 611 грн, 3% річних у розмірі майже 139 тис 962 грн, а додатково ще й 263 тис 956 грн інфляційних втрат. Загалом – близько 26 мільйонів. Судові витрати, а це 410 тис 252 грн., теж має сплатити водоканал.
При цьому суддя вирішила звільнити “Вінницяоблводоканал” від сплати пені у розмірі 1 млн 688 тис 548 грн, яку теж вимагали у своєму позові енергетики.
Окремим рішенням Ольга Нешик присудила штраф представнику інтересів “Вінницяоблводоканалу” Юрію Зажирку. Він не з’явився на судове засідання, тому має сплатити штраф у сумі 3 тис 842 грн. На початку судового засідання суддя повідомила, що Юрій Зажирко вимагав відводу судді, однак його клопотання так і не задовольнили.

  • Чекаємо повний письмовий текст оголошеного судового рішення, щоб оскаржити його. Станом на ранок 26 листопада ми його ще не отримали, – прокоментував “Місту” ситуацію Юрій Зажирко.
    а його словами, у будь-якому випадку нинішня угода про виплату боргу є вкрай невигідною і кабальною для водоканалу.
  • Наприкінці 2018 року її уклали, щоб не залишити місто без води. Тоді міська та обласна ради гарантували, що водоканал віддасть борги через їхню реструктуризацію. Але обленерго не вірить, подає нові позови. А між тим, ці судові витрати лише додають чималі суми до вже наявних боргових зобов’язань.
    Додамо, що за кілька днів по суду уже ТОВ “Енера” заявила про чергове відключення водопостачального підприємства – цього разу 26 листопада.
    У відповідь підприємство “Вінницяоблводоканал” розповсюдило повідомлення про те, що критичну ситуацію з оплатою послуг за постачання електроенергії вирішують. А тому вінничанам не варто хвилюватися.
    “КП “Вінницяоблводоканал” доводить до відома споживачів та ЗМІ інформацію, що станом на 25.11.2019 року питання розрахунків КП “Вінницяоблводоканалу” з ТОВ “Енера Вінниця” за фактично спожиту електричну енергію у жовтні поточного року врегульовано, оплату у 100% обсязі буде здійснено до 26.11.2019 року. Тому, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення будуть надаватись безперебійно, у звичному робочому режимі”, – проінформувала пресслужба КП “Вінницяоблводоканал”.
    Нагадаємо, вже тривалий час ПАТ “Вінницяобленерго” і ТОВ “Енера” погрожують водоканалу відключенням від електропостачання – через борги. Відповідно усе місто Вінниця тоді залишається без води – попри те, що 98% містян справно сплачують за воду. До того ж, 1 листопада під час чергової сесії Вінницької міськради депутати затвердили два рішення щодо виділення коштів на погашення боргів за електроенергію “Вінницяоблводоканалу”. Йшлося про 5,2 млн грн, спрямованих на “Вінницяміськтеплоенерого”, для оплати зобов’язань перед “Вінницяоблводоканал” за договором відступлення права вимоги із різниці в тарифах. А іншим рішенням сесії виділено цільову субвенцію обласному бюджету у розмірі 2,5 млн грн на ліквідацію касового розриву водоканалу для розрахунків із “Енера Вінниця” за постачання електроенергії.

Премія – на погашення боргів?
Премію у 40% від посадового окладу отримає керівник КП “Вінницяоблводоканал”. 21 листопада за це проголосували на засіданні постійної комісії Вінницької облради з питань бюджету, фінансів та обласних програм.

  • Є положення про преміювання керівників комунальних підприємств, яке затверджене рішенням сесії обласної ради ще у 2012 році. Тому коли керівник КП виконує усі умови: щодо виконання фінансового плану, щодо відсутності простроченої кредиторської заборгованості перед бюджетом та державними цільовими фондами, щодо відсутності заборгованості по заробітній платі, щодо відсутності порушення трудової дисципліни, щодо виконання рішень сесій обласної ради… комісія ухвалює відповідне рішення, – прокоментував голова комісії Геннадій Мазур. – Я не бачу жодних проблем по відношенню до керівника КП “Вінницяоблводоканал” Чернятинського Олександра Дмитровича, щоб не виплачувати премію. Тим більше, що за моєю інформацією, ще за попередні періоди керівник собі цю премію ще не нарахував і не виплатив.
    За словами Геннадія Мазура, керівництво водоканалу акумулює усі фінансові ресурси, аби погасити заборгованість перед енергетиками.

Максим Зотов