Книга про війну, у якій не стріляють: роман-відкриття «Доця» у суботу презентують у Вінниці

Книга про війну, у якій не стріляють: роман-відкриття «Доця» у суботу презентують у Вінниці

У суботу у Вінниці пройде творча зустріч з авторкою найпопулярнішої книги 2019 року «Доця» – Тамарою Горіха Зерня. Початок заходу – 30 листопада о 16.00 у Вінницькому молодіжному центрі «Квадрат» (вул. Театральна, 15). Вхід вільний!
«Доця» — це художній роман-відкриття 2019 року. Щойно вийшовши у світ, він завоював популярність серед читачів та авторитетних критиків. Зокрема, українська письменниця Оксана Забужко назвала «Доцю» найкращою книгою про війну, а директорка Українського інституту книги Олександра Коваль рекомендує роман до прочитання усім.
Ставши першою книгою для Тамари Горіха Зерня, «Доця» майже одразу з друкарні поїхала у Франкфурт, де стала учасником українського стенду на найбільшому книжковому ярмарку світу. А нещодавно книга увійшла до довгого списку ВВС.
За півроку весь тираж книги у 2000 примірників було продано, тож видавництво «Білка» оголосило про запуск другого видання. У Вінницю авторка привезе останні книги з тиражу.

  • Тамара Горіха Зерня — це псевдо, позивний української волонтерки, яка з самого початку війни зробили сотні виїздів на передову, постачаючи українським військовим найнеобхідніше, – розповідає модератор творчої зустрічі, очільниця мандрівного порталу «Диви» Ірина Басенко. – У її активі понад півсотні поїздок за кордон та зустрічей з діаспорою, під час яких правдива інформація про стан справ в Україні поширювалась на увесь світ. Сьогодні Тамара продовжує як волонтерську, так і просвітницьку роботу, зокрема, завдяки її першій художній книзі «Доця» світ дізнався, що відбувалося в Донецьку та за лінією розмежування в умовах російського наступу та окупації.
    Події, описані у «Доці» відносять нас на початок російсько-української війни. Ми побачимо, як мирний Донецьк захопила хвиля сепаратизму, дізнаємося, що відчували люди на проукраїнському мітингу на початку березня 2014-го, під час якого з’явилися перші жертви. Побачимо, як вимирали села, як підривалися ворожі блокпости і як жінки мстили за своїх помордованих дочок…
    У романі майже не описуються бойові дії та суворий світ окопів і військових позицій. Натомість, у ньому є всі події, про які ви точно чули з новин, пережиті головною героїнею.
    Що прикметно, важливу роль у романі відіграє Вінниця, зокрема, військовий шпиталь.