“Велосипед”  для дядька  закінчився не тільки арештом сковорідки

“Велосипед” для дядька закінчився не тільки арештом сковорідки


Перш, ніж повести мову про саму фабулу злочину, слід бодай кількома штрихами обрисувати ситуацію, в якій його скоєно.
Мешканець Могилева-Подільського Вакула Розлюченко (анкетні дані змінено) розлучився з жінкою. Утім, хоч сім’я і розпалась, “герой” нашої історії продовжував проживати в одному помешканні з екс-дружиною та її дітьми. Взаємини між ними, схоже, не відзначались ні дебошами, ні гострими конфліктами. Принаймні жінка з відповідними заявами нікуди не зверталась і на колишнього правовірного не скаржилась. Отже, як зазначено в судовій справі, Розлюченко “за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку в психіатра та нарколога не перебуває”.

Проте це зовсім не означає, що у своїй поведінці Вакула відзначався святістю. Чоловік був не від того, щоб глибоко заглянути в чарку. А прийшовши додому п’яним, просто завалювався спати.

Так було й надвечір 29 квітня цього року. Нетверезий Розлюченко вклався на дивані і мирно захропів, наповнюючи повітря в кімнаті алкогольним сопухом. Усе це бачили дітлахи, і така ситуація, що постійно повторювалась, явно не сприяла любові чи хоч би повазі до нього.

І тоді вони вирішили позбиткуватись над дядьком Вакулою. Вони зайшли в кімнату з сірниками і спробували підпалити йому шкарпетки, щоб побачити, як той дригає ногами (як подібні “жартівники” кажуть у такій ситуації, “їде на велосипеді”).

Коли шкарпетки затлілись і Розлюченко “проїхав на велосипеді” перші метри, він прокинувся від пекучого болю, зірвав з ніг тліючу тканину й побачив хлопчаків, що зі сміхом вибігали з хати.

Ясна річ, чоловіка це розлютило (а кого б не розлютило?). Він зірвався на ноги і кинувся за малолітніми хуліганами, щоб покарати. Під гарячу руку попалась сковорідка. З нею він вискочив на подвір’я, намагаючись догнати шибеників, що вже вибігали на вулицю. Тоді Вакула спересердя пожбурив металеву сковорідку в напрямку кривдників.

На нещастя – своє і не своє – поцілив. Одного з хлопців сковорідка влупила просто в око. Політравма виявилась дуже серйозною, бо одним лише синяком не обійшлося. Медики констатували “контузію важкого ступеня правого ока, рвану рану нижньої повіки, деструкцію скловидного тіла, центральний розрив сітківки, крововилив”. Навіть оперативне хірургічне втручання не відновило зір потерпілого повністю – на це око він погано бачитиме все життя. Лікування обійшлось матері хлопця в 17627 гривень.
Могилів-Подільський міськрайонний суд за завдання тілесних ушкоджень призначив Вакулі Розлюченку покарання у вигляді 240 годин громадських робіт. З нього стягнуто вартість лікування та 50 тисяч гривень компенсації за завдану моральну шкоду.

Наостанку – кілька слів про долю сковорідки. Для цього процитуємо вирок: “Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Ямпільського районного суду Вінницької області від 02.05.2019 на металеву сковорідку, яка знаходиться на зберіганні в кімнаті зберігання речових доказів, повернувши її обвинуваченому”.

Сподіваємось, надалі Вакула використовуватиме її тільки за прямим призначенням.


Леонтій Краснопільський